The website is in Dutch. Would you rather see it in English?


Geschreven door Jos

Specialisten review van de Asus ZenBook S UX391UA-EG007T

Asus belooft comfort, compactheid en snelheid met de Asus ZenBook S UX391UA-EG007T. Deze laptop, met een aantrekkelijk uiterlijk en een aantrekkelijke prijs in zijn segment, heeft dus nogal wat te bewijzen. Hoe deze ZenBook S ons bevallen is, lees je in deze specialisten review.

Samengevat

  • Krachtig genoeg voor video's bewerken
  • Intel Core i7 - 16GB - 512GB SSD
  • Beeldscherm met 100% sRGB kleurdekking
1.349,-
op voorraad

De lichte en compacte 13,3 inch Asus ZenBook S UX391UA-EG007T heeft zijn looks mee, maar had misschien iets steviger gebouwd mogen zijn. Werken met meerdere programma’s tegelijk, foto’s bewerken en video’s renderen, het gaat allemaal snel. Kleine kanttekening: het Full HD scherm is mat, maar had best iets meer helderheid en levendige kleurweergave mogen hebben. De aansluitingen zijn beperkt met drie usb c poorten (waarvan twee Thunderbolt 3), maar dat maakt Asus goed door een adapter met HDMI, usb c en gewone usb poort en een sleeve mee te leveren.

Onze beoordeling

Cijfer Commentaar
Looks en feel 8,2 Een goed uitgedacht en fraai ontwerp. Het metaal is gevoelig voor vingerafdrukken en voelt niet erg stevig.
Gebruiksgemak 7,8 Tilt-stand om comfortabel te typen, maar het touchpad is iets te klein naar onze mening.
Scherm, geluid en batterij 8,1 Fijn werken op het matte (maar niet al te heldere) scherm. De batterij laadt snel op en gaat 5 uur lang mee met film kijken.
Snelheid 9 Snelle SSD: In 8 seconden klaar om in te loggen. Werken met Photoshop en Premiere Pro gaat supersnel.
Bijzonderheden 8,7 Sleeve en usb c adapter als accessoires meegeleverd. De laptop wordt wel erg heet en maakt flink wat geluid.
Eindcijfer 8,4

Looks en feel

Looks en feel

Wat vooral opvalt als je de ZenBook S uit de doos haalt, is de sjieke donkerblauwe behuizing. Het metaal op de klep is mooi geborsteld en de rand is geaccentueerd met een gouden lijn. Ook de logo’s op de laptop en de symbolen op de toetsen zijn goudkleurig. Het metaal op de klep is helaas wel wat gevoelig voor vingerafdrukken, daar moet je tegen kunnen. Wat betreft gewicht is deze laptop een genot om in je tas mee te nemen. De dunne schermranden en de dikte van 1,39 centimeter maken de ZenBook S lekker compact.

Stevigheid

Rondom het toetsenbord is de behuizing van mat plastic en dat voelt (voor plastic) redelijk stevig. De metalen buitenkant deukt een klein beetje in en is naar ons idee weer iets zwakker. Het scharnier voelt erg solide aan en dat is fijn, want het zorgt ervoor dat je de laptop met één hand openklapt. Al met al kan deze laptop wel tegen een stootje, maar wij denken dat hij een val niet erg snel overleeft. Logisch ook, want vallen is over het algemeen ook nooit goed voor een laptop.

Gebruiksgemak

Toetsenbord en touchpad

Typen op de ZenBook S is erg comfortabel en dat komt vooral doordat de achterkant van de laptop omhoog komt als je hem openklapt (een soort tilt-stand). Wij vinden het prettig, maar je moet wel van de schuine stand houden. De verlichte toetsen zelf typen fijn en hebben een goede reactie, maar voelen wel een klein beetje slapjes aan. Het touchpad klikt een beetje ‘goedkoop’ en is naar onze mening iets te klein, maar Asus heeft er dan ook veel aan gedaan om deze laptop compact te houden.

Aansluitingen

Wat aansluitingen betreft richt Asus zich met de ZenBook S op de toekomst. Dat wil zeggen dat de laptop alleen maar over usb c aansluitingen beschikt. Al deze poorten zijn geschikt voor dataoverdracht, het aansluiten van een monitor en het opladen van de laptop. Twee ervan zijn Thunderbolt 3 poorten, waarmee je nog eens 4 keer zo snel bestanden overzet. En oh ja, er is gelukkig ook een 3,5mm jack aansluiting om via oordopjes of een koptelefoon muziek te luisteren.

Scherm, geluid en batterij

Beeldscherm en speakers

Van het 13,3 inch beeldscherm worden wij niet echt warm of koud. De kleuren spatten niet echt van het redelijk standaard Full HD scherm af. Dat komt misschien ook wel doordat het scherm anti-reflecterend is, wat de kleuren iets minder helder kan maken. Aan de andere kant is dat ook wel weer een groot voordeel, want je hebt haast geen last van invallend licht of weerspiegelingen. Ook de speakers, bevestigd aan de onderkant, zijn naar onze mening niet zo bijzonder.

De batterij

We hebben de batterijduur van de ZenBook S op een paar punten getest. We begonnen met onze standaard test: een 4K film kijken op maximale prestaties en maximale helderheid. Dit hield deze Asus maar liefst 5 uur vol. Langer dan andere laptops die we in onze handen hebben gehad. Asus belooft ook een 60 procent opgeladen batterij na 49 minuten. Dat kwam ook aardig in de buurt, want na 49 minuten stond dit exemplaar op 58 procent.

Snelheid

Opstarten

Het opstarten was een plezier, want dat is echt twee keer met je ogen knipperen. De ZenBook S beschikt over een PCIe SSD en deze maakt zijn beloftes waar. Binnen 8 seconden waren wij klaar om in te loggen. De vingerafdrukscanner maakt het feest helemaal compleet, want hiermee bespaar je de tijd die je normaal besteed aan het typen van je wachtwoord. Binnen 12 seconden vanaf het aanzetten heb je het bureaublad voor je en kun je aan de slag.

Prestaties

We hebben de ZenBook S een vooral gebruikt om te werken met Adobe programma’s. Hiervoor hebben we Photoshop en Premiere Pro uitgekozen en bewerkingen doen in deze programma’s gaat supersnel. Dat is te danken aan de achtste generatie quad core Intel Core i7 processor en 16 GB werkgeheugen, die echt hun werk doen. Het renderen en exporteren van een video’s gaat ook redelijk rap: een filmpje van 5 minuten ter grootte van 700 MB duurde ongeveer 6 minuten.

Bijzonderheden

Verpakking en accessoires

Dat Asus luxe uit wil stralen met de ZenBook S UX391UA is wel duidelijk als je de doos opent. Daar zit namelijk de echte verpakking van deze laptop in, een luxe doos voor de laptop en een doosje voor de oplader, compleet in de kleurthema’s van de laptop. Als kers op de taart zit er ook nog eens een passende sleeve en een usb c adapter bij. Deze heeft ingangen voor HDMI, usb A en usb c. Asus houdt er dus wel rekening mee dat nog niet iedereen alles met usb c doet.

Hitte en geluid

Als je een tijdje op deze laptop aan het werk bent, of het nu Photoshoppen, film kijken of internetten is; hij wordt snel heet. Daarbij maakt de ventilatie ook nog eens aardig wat geluid, want deze draait blijkbaar overuren. Het ontbreken van een goede warmteafvoer vinden wij een klein minpuntje in het uitgekiende ontwerp van deze ZenBook S.

Jos
Artikel van:
Jos
Laptopspecialist

© 1999 - 2019 - Coolblue B.V.
Beoordeling door klanten: 9,3 / 10 - 42.055 beoordelingen