The website is in Dutch. Would you rather see it in English?


Geschreven door Kasper

Specialisten review van de Asus ZenBook UX410UA-GV298T

Een 14 inch laptop met een gewicht van slechts 1,4 kilogram. Dat is de Asus ZenBook UX410UA-GV298T. Op basis van deze 2 eigenschappen lijkt deze laptop op papier een ideale laptop voor iemand die vaak onderweg is. Laat de ZenBook zich makkelijk meenemen en presteert hij goed qua specificaties? Dat lees je in deze specialisten review.

Plus- en minpunten

Krachtig genoeg voor foto's bewerken | Intel Core i5 - 8GB - 256GB SSD | Lichtgewicht: 1,4 kg
849,-
niet meer leverbaar
  • Makkelijk mee te nemen door zijn lichte gewicht.
  • Fijne trackpad waarmee je nauwkeurig navigeert.
  • Voldoende aansluitingen.
  • Photoshop heeft soms vertraging.
  • Geen vingerafdrukscanner en of verlicht toetsenbord.

Licht en metaal

Wat mij meteen opvalt nadat ik de ZenBook voor het eerst uit de doos haal, is het lichte gewicht. Dat de laptop lichter dan 1,5 kg is, merk ik direct. Stop ik hem in mijn tas, dan heb ik ook totaal niet de indruk me een ongeluk te sjouwen. Deze ZenBook wil ik wel meenemen op pad. Wat ook opvalt, is de aluminium bovenkant. De ZenBook oogt hierdoor luxe en tegelijkertijd steviger dan een ordinaire plastic laptop.

Typen en navigeren

Daar waar de bovenkant van aluminium is, heeft Asus de rest van de laptop van plastic gemaakt. Toch oogt en voelt de laptop solide. Het toetsenbord oogt wat goedkoop, maar typt wel fijn. De travel van de toetsen is goed en de toetsen laten zich soepel indrukken. Ook de trackpad is fijn in gebruik. De cursor beweegt nauwkeurig over het scherm en je hoort geen goedkope klik wanneer je de trackpad indrukt. Zeker een pluspunt vind ik.

Weinig extra’s

Qua gebruik scoort de Asus prima, maar wel ontbreekt het aan extra’s. Voor de prijs van deze ZenBook zijn extra snufjes geen overbodige luxe. Denk aan een vingerafdrukscanner om snel en veilig mee in te loggen: die ontbreekt. Ook is het toetsenbord niet verlicht, wat je wel mag verwachten voor een laptop in deze prijscategorie. Het is geen groot gemis, maar soortgelijke laptops hebben deze kenmerken vaak wel. Waarom de Asus dan ook niet?

Snel is ‘ie wel

Oké, weinig extra toeters en bellen. Wel heb je genoeg aansluitpoorten, want de ZenBook heeft 3 usb a poorten, een usb c poort en een HDMI aansluiting. Poorten zat dus en dat vind ik zelf wel handig. Vandaag de dag wil je zo min mogelijk wachten en hoe sneller een laptop opstart, hoe beter. Gelukkig slaagt de Asus daarin met vlag en wimpel, want in 14 seconden staat het startscherm voor mijn snufferd. In een vloek en een zucht dus.

Wat fletse kleuren, maar prima accuduur

Het scherm van de laptop is anti-reflecterend, wat je vooral merkt wanneer je een film of video kijkt met heldere kleuren. Die ogen dan toch wat fletser dan op een glanzend scherm. Film kijken zonder oplader in de buurt houdt de laptop lang vol, want na 2 uur film kijken had ik nog 70% van de batterij over. Wanneer je de laptop vooral gebruikt om een beetje te browsen of te typen, gaat de batterij makkelijk een dag mee.

Photoshop gebruiken

Gezien de ZenBook een Intel Core i5 processor heeft, heb ik getest hoe soepel werken met Adobe Photoshop gaat. Bij lichte bewerkingen en kleine bestanden werkt Photoshop prima, maar bij grotere bestanden ontstonden er bij het bewerken veelal vertragingen. Dit vormt verder geen probleem, maar hinderlijk is het wel. Voor de huis-tuin-en-keukengebruiker van Photoshop is de ZenBook echter een prima laptop. Andere taken als browsen of typen in Word gaat gelukkig wel zonder vertraging en dat is fijn.

Conclusie

Krachtig genoeg voor foto's bewerken | Intel Core i5 - 8GB - 256GB SSD | Lichtgewicht: 1,4 kg
849,-
niet meer leverbaar

De Asus ZenBook UX410UA-GV298T is een prima laptop om mee te nemen of gewoon thuis of op je werk te gebruiken. Programma’s laden vlot en werken soepel, al treedt er wel vertraging op wanneer je grote fotobestanden bewerkt in Photoshop. Er zitten weinig extra snufjes op de laptop, wat jammer is ten opzichte van de concurrentie. Desondanks is dit een fatsoenlijke laptop zonder toeters en bellen die prima prestaties levert voor zijn aanschafprijs en waar je geen miskoop mee doet.

Kasper
Artikel van:
Kasper Laptopspecialist.


© 1999 - 2021 - Coolblue B.V.
Beoordeling door klanten: 9,2 / 10 - 23.045 beoordelingen