The website is in Dutch. Would you rather see it in English?


Geschreven door Jan

Specialisten review van de Asus ZenBook UX431FA laptops (2019)

De Asus ZenBook UX431FA laptops omschrijft de fabrikant zelf als compacte maar stijlvolle laptops. Dat klinkt als een ideale laptop voor als je vaak onderweg bent, maar toch een goed uitziend en jaloersmakend product op het treintafeltje wil zetten. Of deze laptop zijn verwachtingen van ideale reisgenoot waarmaakt? Ik heb de Asus ZenBook UX431FA-AM082T variant uit deze serie getest en mijn ervaringen lees je in deze specialisten review.

De Asus ZenBook UX431FA

Asus ZenBook UX431FA laptop

De modellen in de Asus ZenBook UX431FA serie zijn laptops die bekend staan om hun compacte en stijlvolle design. Laptops in deze serie hebben de volgende variaties:

  • Processor: Intel Core i3 tot i7.
  • Werkgeheugen: 4 GB tot 16 GB RAM.
  • Opslagcapaciteit: 256 GB tot 512 GB SSD.
  • Videokaart: Intel UHD Graphics 620 of NVIDIA GeForce MX250.

Opvallend uiterlijk

Asus ZenBook klep beeldscherm

Het eerste wat opvalt als je de Asus ZenBook UX431FA-M082T uit de doos haalt is zijn uiterlijk. Het apparaat is op alles behalve de schermranden na van blauw glanzend aluminium gemaakt. Ook het toetsenbord en het touchpad hebben deze blauwe metaalachtige glans meegekregen. Door de dunne randen om het scherm is de laptop erg compact. De laptops hebben een schermformaat van 14 inch, maar zijn ongeveer net zo groot als 13 inch laptops. Het apparaat voelt stevig en zeer degelijk. Ik heb niet met een hamer op het product ingeslagen maar de laptop kan zeker tegen een stootje. Handig als je twee linkerhanden hebt en nog weleens een laptop laat vallen, net als ik.

Inloggen met je vingers

Asus ZenBook inloggen vinger Windows Hello scanner

Nadat je de Asus hebt uitgepakt, zet je hem natuurlijk zo snel mogelijk aan. De laptop start binnen enkele seconden op dankzij de ingebouwde SSD. Het gaat extra snel omdat je inlogt door je wijsvinger op de vingerafdrukscanner te leggen. Dit bespaart tijd omdat je geen wachtwoorden van 18 tekens meer invult. Met deze functie, die Microsoft 'Windows Hello' noemt, log je ook eenvoudig in bij een aantal andere programma's zoals Outlook.

Typen en klikken

Asus ZenBook typen Windows Office Word

Wanneer je veel onderweg bent, heb je geen zin om nog een extra toetsenbord en muis mee te nemen. Het is daarom wel zo fijn als het ingebouwde toetsenbord en touchpad goed functioneren. De toetsen hebben weinig 'travel', wat betekent dat ze erg plat zijn. Toch typt het prettiger dan bij sommige andere laptops met een plat toetsenbord. Mede omdat het toetsenbord een klein beetje omhoog komt wanneer je de laptop openklapt, zoals bij de uitklapbare pootjes aan de onderkant van een extern toetsenbord. Het touchpad registreert mijn vingers goed en ook acties waar meerdere vingers voor nodig zijn, zoals inzoomen op Chrome of Firefox, werken vloeiend. Er wordt overigens ook een usb muis meegeleverd, maar die zou je wat betreft kwaliteit eerder verwachten bij een goedkoper model laptop.

Geluid door Harman Kardon

Geluid Harman Kardon Asus ZenBook

Het ziet er veelbelovend uit, zo'n Harman Kardon logo naast je speakers. Maar is het puur marketing of klinkt het geluid ook echt beter? Uiteraard is de geluidskwaliteit niet vergelijkbaar met eikenhouten vloerstaande speakers. Een huisfeestje waarbij je deze laptop als jukebox gebruikt is dus geen optie. Wel klinkt het geluid voor laptop speakers erg goed en kan het geluid redelijk luid. Een filmpje kijken op Netflix zonder externe speakers of koptelefoon gaat dus meer dan prima.

Mooie kleuren op het beeldscherm

Natuur documentaire kleuren beeldscherm Asus ZenBook

Het beeldscherm van deze laptop serie komt in 2 varianten: ontspiegeld en glanzend. Ik heb het model getest met een ontspiegeld beeldscherm, waardoor je geen last hebt van bijvoorbeeld een reflecterende zon als je buiten in de tuin aan het werk bent. De kleuren op het IPS beeldscherm zijn scherp en stralend waardoor het kijken van je favoriete Netflix serie in de trein een pretje is. Ook mijn collega's die voorbij liepen waren onder de indruk van de kleurweergave. Omdat de laptop over goede kijkhoeken beschikt, moet je alleen wel oppassen dat je medereizigers niet met je meegluren.

Luide ventilatoren

Candy Crush Saga Asus ZenBook ventilatoren

De Asus laptop is over het algemeen erg stil, maar ga je aan de slag met intensieve taken dan springen de ventilatoren aan. Deze ventilatoren zijn luid en storend. Als je dus veel in zwaardere programma's als Photoshop werkt dien je rekening te houden met een ruis op de achtergrond.

Weinig aansluitingen

Aansluitingen Asus ZenBook

De ZenBook beschikt over 2 'reguliere' usb a aansluitingen en 1 usb c aansluiting. Deze usb c aansluiting gebruik je niet om je laptop mee op te laden. Daarvoor dient een aparte stroomaansluiting. Daarnaast is er een sd kaartlezer aanwezig en een 3,5 mm audioaansluiting voor je koptelefoon. Ook heb je toegang tot een ethernet poort voor internet en een hdmi aansluiting om een extra beeldscherm op aan te sluiten. Net genoeg aansluitingen voor de gemiddelde gebruiker. Maar ben jij iemand die meer wil aansluiten dan een externe muis, externe harde schijf en 1 extra beeldscherm? Dan kom je helaas aansluitingen te kort.

Conclusie

Krachtig genoeg voor foto's bewerken | Intel Core i5 - 8GB - 256GB SSD | Lichtgewicht: 1,4 kilogram
729,-
niet meer leverbaar
  • De Asus ZenBook UX431FA is volledig van blauw glanzend aluminium gemaakt, wat de laptop een opvallende uitstraling geeft.
  • Je logt snel en eenvoudig in dankzij de vingerafdrukscanner.
  • De Harman Kardon speakers hebben een goede geluidskwaliteit voor laptopspeakers.
  • De ventilatoren van de laptop maken erg veel geluid bij intensieve taken.
  • Met maar 2 'reguliere' usb aansluitingen heb je geen aansluitingen meer over na het aansluiten van een harde schijf en een muis.


© 1999 - 2021 - Coolblue B.V.
Beoordeling door klanten: 9,2 / 10 - 23.351 beoordelingen