The website is in Dutch. Would you rather see it in English?


Geschreven door Kasper

Specialisten review van de HP 14-ck0950nd

De HP 14-ck0950nd is er voor degene die veel onderweg zijn en zich ondertussen geen ongeluk willen sjouwen met meerdere kilo’s laptop. Of voor degenen die graag een Intel Core i5 processor willen, maar een beperkt budget hebben. Ik heb de HP een weekje getest om te kijken of je waar krijgt voor je geld.

Samengevat

Krachtig genoeg voor foto's bewerken | Intel Core i5 - 8GB RAM - 128GB SSD | Krachtige batterij
629,-
niet meer leverbaar

Deze HP moet het vooral hebben van de snelheid van de SSD en de Intel Core i5 processor. Wat je namelijk ook met deze laptop doet, hij voert je taak vlot uit. Verder is dit geen bijzondere laptop die gemiddeld scoort op onder andere het scherm, batterijduur en het trackpad en toetsenbord. De plastic behuizing en de kleine SSD zijn de tegenvallers. Mocht je je niet storen aan plastic en weinig opslagruimte, dan is deze HP een aardige laptop voor zijn prijs.

Onze beoordeling

Categorie Cijfer
Looks en feel 5,5
Gebruiksgemak 7
Scherm, geluid en batterij 7
Snelheid 7,5
Bijzonderheden 6,5
Eindoordeel 7

Looks en feel

De hoek van HP laptop.

Design

De HP heeft een soort geribbelde behuizing, wat meteen opvalt als je hem uit de doos haalt. Ook valt op dat de hele laptop van plastic is. De binnenkant bij het toetsenbord ziet er dan wel opvallend en strak uit door het soort geborstelde patroon. Verder is de laptop niet erg licht en dun voor een 14 inch. Met 1,48 kilogram en een dikte van bijna 2 centimeter is het formaat van deze HP niet iets om over naar huis te schrijven.

HP laptop dichtgeklapt.

Stevigheid

Je hoeft er niet vanuit te gaan dat een plastic laptop erg stevig is. En omdat deze HP dan ook volledig van plastic is, raad ik je aan voorzichtig te doen want een valpartij overleeft hij waarschijnlijk niet. De bovenkant deukt in als je erop drukt, maar gelukkig is de ruimte rond het toetsenbord wel redelijk stevig. Het scharnier is prima en zorgt ervoor dat de laptop wel open blijft staan als deze op een kiertje staat. Wel moet je 2 handen gebruiken om de laptop te openen.

Gebruiksgemak

Toetsenbord HP laptop.

Toetsenbord en touchpad

Wanneer je naar het toetsenbord kijkt, bekruipt je het gevoel dat de toetsen er wat goedkoop uitzien. Gelukkig typt het toetsenbord wel goed, en ook het trackpad is in orde. Wanneer je een van de toetsen op het trackpad indrukt, dan hoor je geen goedkope klik. Zeker een pluspunt van deze HP wat mij betreft.

Aansluitingen HP laptop.

Aansluitingen

Echt spectaculaire aansluitingen heeft deze HP niet. 3 usb a poorten, een HDMI poort, een kaartlezer en een Kensington slot zitten er allemaal op. Plus een ethernetkabel, iets wat minder vaak voorkomt bij 14 inch laptops. Dat betekent dat je ook gebruikmaakt van snel bekabeld internet wanneer er bijvoorbeeld geen WiFi in de buurt is. En dat is wel handig wanneer de situatie erom vraagt. In dit opzicht scoort de HP dus iets beter dan verwacht.

Scherm, geluid en batterij

Scherm HP laptop met panter op scherm.

Het scherm en de speakers

Daar waar veel laptops tegenwoordig steeds dunnere randen krijgen, zijn die van deze HP nog vrij dik. Desalniettemin doet dit geen afbreuk aan de kwaliteit van het scherm, want een video kijken in Full HD ziet er goed uit. Ook vanuit verschillende kijkhoeken zie je goede kleuren. Wel is het scherm mat, wat handig is als er licht op het scherm valt, maar wat wel afbreuk doet aan de kleurweergave. Het geluid dat de speakers produceren is best aardig, maar verwacht niet veel bas of echt geluid van hoge kwaliteit.

Scherm HP laptop met schildpadden op scherm.

De batterij

Qua batterij prestaties springt de HP er niet uit, maar hij onderpresteert ook niet. Na 2 uur film kijken in Full HD op de hoogste prestaties had ik nog zo’n 65% batterijduur over. Een hele werkdag teksten tikken of werken in spreadsheets is minder belastend voor de batterij, dus een volle werkdag de laptop gebruiken moet lukken. Maar neem toch de oplader mee voor het geval je de accu meer belast met bijvoorbeeld Photoshop.

Snelheid

Intel Core i5 icoon op HP laptop geplakt.

Opstarten

Met een Intel Core i5 processor en een SSD aan boord verwacht ik dat deze HP vrij snel opstart zodat ik meteen in de startblokken sta. Dit is dan ook zeker het geval, want het inlogscherm presenteert zichzelf aan mij binnen 11 seconden. Niet supersnel dus, maar ook zeker niet langzaam. Word en Photoshop doen er bijvoorbeeld 5 seconden over om te laden. Dat is aardig snel. Al met al scoort de HP prima gemiddeld op dit vlak.

De verkenner op een HP laptop.

Prestaties

Het grote pluspunt van deze HP is de achtste generatie Intel Core i5 processor. Van Photoshop tot surfen op het internet, het werkt allemaal soepel en vlot. Ook de SSD is zoals hierboven genoemd snel, maar met 128 GB heb je toch wel wat weinig opslagruimte voor je bestanden. Dat probleem is natuurlijk makkelijker te verhelpen met een extra SD kaart of bestanden in de cloud te bewaren, maar een grotere SSD vind ik stiekem geen overbodige luxe.

Bijzonderheden

Onderkant van een HP laptop.

De laptop blijft, ook onder zware belasting, vrij stil. Dat komt omdat er weinig bewegende onderdelen in de laptop zitten. Wel hoor je een vreemd gezoem als je de laptop redelijk belast, maar dit is nauwelijks hoorbaar en daarom niet erg storend. Als bovendien het geluid aanstaat, hoor je het geluid natuurlijk helemaal niet. Goed om te weten voor degenen die zich storen aan het lawaai die de ventilatoren van sommige laptops maken.© 1999 - 2021 - Coolblue B.V.
Beoordeling door klanten: 9,2 / 10 - 23.768 beoordelingen