The website is in Dutch. Would you rather see it in English?


Geschreven door Jan

Specialisten review van de HP 15-db laptops

De laptops in de HP 15-db serie lijken op papier ideale laptops voor je studie of werk. Een degelijke, stevige studielaptop voor een mooie prijs. Prima voor een student die niet meer nodig heeft dan een computer voor het schrijven van verslagen of het kijken van een serie op Netflix. Mijn studententijd ligt niet ver achter mij. Ik heb in deze specialisten review dan ook het HP 15-db0945nd model uit de serie getest en bekeken of het een goede schoolvriend is.

De HP 15-db

HP 15-db0945nd

De laptops in de HP 15-db serie zijn 15 inch laptops geschikt voor studie of werk. Ze zijn beschikbaar in de volgende varianten:

  • Processor: AMD A4 of A9
  • Werkgeheugen: 4GB tot en met 8GB
  • Opslagcapaciteit: 128GB tot 256GB

Stevig plastic

HP 15-db klep beeldscherm

Wanneer je de HP 15-db0945nd uit de doos haalt valt op dat hij geheel van mat plastic is gemaakt. Het plastic voelt erg stevig en heeft een reliëf dat lijkt op plustekens. Je voelt dit reliëf wanneer je met je vingers over de achterkant van het beeldscherm glijdt. Doe dit niet te vaak, want dat laat vlekken van vette vingers achter. Het ontwerp lijkt bestand te zijn tegen de onhandigheden van een klunzige student. Toch raad ik je af om deze laptop te laten vallen, daar is het ontwerp te kwetsbaar voor.

Degelijk toetsenbord

HP 15-db kaarten beeldscherm patience

Een student typt veel verslagen en scripties. Een degelijk toetsenbord dat soepel typt is dan wel zo prettig. Het schrijven van lange stukken tekst op de HP 15-db gaat goed voor een laptop in deze prijsklasse. De toetsen zijn minder plat dan bij sommige andere laptops het geval is. Dit levert een fijne schrijfervaring op. Wel maken de toetsen wat lawaai bij iedere aanslag. Het geluid klinkt hetzelfde als het geven van een doffe klop op een plastic plaat.

Ontspiegeld beeldscherm

HP 15-db beeldscherm helderheid

De beeldschermen van de HP laptops in de 15-db serie hebben een ontspiegeld beeldscherm. Hierdoor heb je geen last van een reflecterende zon wanneer je als een echte student met een biertje op het terras aan je scriptie werkt. Daarnaast zijn de schermen full hd of hd en is de kleurweergave prima. Ook het kijken van je favoriete Netflix serie in bed na een lange dag studeren gaat dus goed.

Batterijduur

HP 15-db batterijduur

HP geeft aan dat deze laptop over een batterijduur van 7,5 uur beschikt bij het bekijken van video's. Dat is een behoorlijk flinke batterij voor een product in deze prijsklasse. Uit de test blijkt ook dat dit te rooskleurig is ingeschat. Bij het streamen moet de laptop ongeveer na 4 uur aan het stroom. Bij gemiddeld gebruik werk je ongeveer 5 uur op een volle accu. Een werkgroep lang notuleren is geen probleem. Een paar werkgroepen achter elkaar wordt zonder oplader wel een probleem.

Weinig processor kracht

HP 15-db AMD processor snelheid

De 15-db laptops zijn voorzien van AMD processoren uit de A-series. Dit zijn niet de snelste processoren en dat merk je. Of je nu een uitvoering hebt met de AMD A9 of A4. Voor het opstarten van programma's heb je geduld nodig. Ook voor intensieve taken als fotobewerking of het werken in meer dan 2 vensters tegelijk hebben deze processoren te weinig kracht. Tekstverwerking of het streamen van een filmpje gaat uiteraard prima.

Aansluitingen

HP 15-db aansluitingen

De laptop beschikt over 3 'reguliere' usb aansluitingen, een HDMI aansluiting, koptelefoonaansluiting. ethernet poort voor internet en een SD-kaartlezer. Dit zijn genoeg aansluitingen voor normaal gebruik. Je sluit tot 3 accessoires zoals een externe muis of harde schijf aan op de usb aansluitingen. Op de HDMI aansluiting sluit je in je werkgroep de beamer aan.

Conclusie

Internetten, e-mailen & tekstverwerken | AMD A4 - 8GB RAM - 256GB SSD | Opgeladen in 1,5 uur
469,-
niet meer leverbaar
  • Het toetsenbord van deze laptop is minder plat dan bij andere modellen, wat een fijne typervaring oplevert.
  • De laptop is van stevig plastic gemaakt en kan dus tegen lichte stoten.
  • Dankzij het ontspiegelde beeldscherm heb je geen last van reflecties en werk je zelfs in de felle zon.
  • De batterijduur van deze laptop is met 5 uur bij gemiddeld gebruik niet voldoende voor een lange collegedag.
  • De AMD A-serie processor kan geen intensieve taken of zwaar multitasken aan.


© 1999 - 2021 - Coolblue B.V.
Beoordeling door klanten: 9,2 / 10 - 23.396 beoordelingen