The website is in Dutch. Would you rather see it in English?


Geschreven door Lucas

Specialisten review van de Jabra Elite 85H

Met de Jabra Elite 85H mengt Jabra zich samen met merken als Sony en Bose in het strijdveld van topklasse noise cancelling koptelefoons. Heeft deze koptelefoon qua noise cancelling hetzelfde te bieden als zijn concurrenten? En hoe goed werkt de koptelefoon op andere gebieden? In deze review lees je hier meer over.

Eerste indruk van de Jabra Elite 85h

Koptelefoon in doos

Wanneer je de doos voor het eerst openmaakt, zie je meteen de opberghoes waar de koptelefoon en andere accessoires in zitten. Ik haal de koptelefoon eruit en zet hem op m’n hoofd. Meteen valt op hoe zacht het materiaal van de hoofdband en oorkussens is. Hierdoor luister je urenlang naar je favoriete muziek, zonder last te krijgen van je hoofd of oren. Wat deze koptelefoon ook uniek maakt is dat de bedieningsknoppen voor een harder en zachter volume op de oorschelp zitten, in plaats van rondom de oorschelp.

Helder, maar zacht geluid

Jabra Elite 85H

Met de zachte oorkussens om mijn oren heen is het tijd om een paar van m’n favoriete nummers af te spelen. Er vallen direct 2 dingen op: de muziek klinkt kraakhelder en het volume is erg zacht. Dat tweede is soms vervelend, aangezien je 2 à 3 tikken boven de geluidsbegrenzing van je telefoon moet om lekker op te gaan in je muziek. Toch gaat dit nadeel ook goed samen met het eerder genoemde voordeel. Hoe hard je het volume ook zet, de geluidskwaliteit gaat niet verloren.

Makkelijk te bedienen via app

App bediening

Zelf luister ik veel naar dancemuziek, met name harddance. Mijn voorkeur gaat dan ook uit naar een koptelefoon met een extra krachtige basweergave. Om extra bas toe te voegen, download ik de Jabra MySound+ app. In deze app pas je het geluid naar eigen smaak aan via een equalizer. Jammer genoeg zorgt de Bass Boost preset niet altijd voor het gewenste resultaat. Zo hoor en voel je de lage tonen in sommige nummers wel, maar gaat dit af en toe ook ten kosten van de andere aspecten in muziek.

Noise cancelling werkt prima

Noise cancelling test

Naast een zelf in te stellen equalizer, schakel je via de app ook de noise cancelling aan en uit. Over de noise cancelling kan ik kort zijn: die werkt prima. Pratende mensen in de buurt zijn nog wel enigszins hoorbaar, maar niet storend. Ook schakel je via de app Hear Through in, waarmee omgevingsgeluiden worden versterkt. In tegenstelling tot de noise cancelling, ben ik hier niet zo onder de indruk van. Wanneer ik de muziek een beetje hard zet, krijg ik niets mee van mijn omgeving.

Smart Sound meet omgevingsgeluid

SmartSound

Smart Sound meet via verschillende microfoons de hoeveelheid omgevingsgeluid en kiest dan een bijpassend geluidsprofiel: commute, in public en in private. Bij deze profielen kies je zelf een equalizer en noise cancelling of Hear Through. Het automatisch laten kiezen van dit geluidsprofiel werkt goed, maar veel meerwaarde heeft het niet. De hoeveelheid noise cancelling is bijvoorbeeld niet aan te passen en in principe ben je minder tijd kwijt met het zelf selecteren van een profiel dan dat de koptelefoon het zelf doet.

Urenlang luisteren

Noise cancelling aanpassen

Eén van de grootste pluspunten van de Jabra Elite 85H is de batterijduur. Je luistert urenlang achter elkaar naar muziek, zonder de batterij op te hoeven laden. Op een volle accu gaat de koptelefoon 36 uur mee. Dit is veel vergeleken met andere exemplaren, ook in deze prijsklasse. Daarnaast laad je de koptelefoon snel op. Na 15 minuten laden, gebruik je hem weer voor 5 uur.

Slimme koptelefoon

Koptelefoon opgevouwen

Bij de eerste indruk viel me al meteen op dat er weinig knoppen op de koptelefoon zitten. Zo is er bijvoorbeeld geen aan en uit knop te vinden. Maar hoe zet je dan de koptelefoon uit? Dit doe je heel simpel door beide oorschelpen om te draaien. Dit is één van de meerdere slimme functies die heel tof zijn aan deze koptelefoon. Zo gaat bijvoorbeeld ook de muziek op pauze wanneer je de koptelefoon af zet. Wanneer je hem op zet, gaat de muziek weer aan. Al werkt de laatst genoemde functie niet altijd even goed.

Conclusie

Draadloos | 36 uur batterijduur | Topklasse noise cancelling
Adviesprijs 249,- 179,-
op voorraad

De Jabra Elite 85H is een topklasse noise cancelling koptelefoon die met een kleiner prijskaartje de strijd aangaat met de topmodellen van Sony en Bose. Met een heldere geluidskwaliteit en prima noise cancelling maakt deze slimme koptelefoon zijn prijskaartje waar. Wel had ik veel meer verwacht van de functie Smart Sound, maar dat neemt niet weg dat deze koptelefoon van Jabra zijn strepen verdiend heeft.© 1999 - 2020 - Coolblue B.V.
Beoordeling door klanten: 9,2 / 10 - 16.224 beoordelingen