The website is in Dutch. Would you rather see it in English?


Geschreven door Kasper

Specialisten review van de Lenovo Ideapad 330S-15IKB 81F500P5MH

Dunne schermranden, snel opladen en een prima batterijduur. En dat allemaal in een laptop voor een zacht prijsje gestopt. Dat belooft Lenovo met de IdeaPad 330s-15. Ik heb deze 15 inch laptop een weekje aan de tand gevoeld. Of het wat voor jou is, lees je in deze review.

Samengevat

  • Krachtig genoeg voor foto's bewerken
  • Intel Core i5 - 8GB - 256GB SSD
  • Verlicht toetsenbord
749,-
niet meer leverbaar

Ik vind de Lenovo een prima laptop voor zijn prijsklasse. Het scherm heeft dunne randen, het toetsenbord en het touchpad werken goed, de batterijduur is goed in orde en de laptops als geheel oogt en voelt aardig solide. Wel mist de Lenovo technische en handige extraatjes als een vingerafdrukscanner en een volledig aluminum behuizing, plus het scherm oogt wat flets. Toch is deze IdeaPad een laptop zonder al teveel poespas, die doet wat je van hem verwacht.

Onze beoordeling

Categorie Cijfer
Looks en feel 7,3
Gebruiksgemak 7,5
Scherm, geluid en batterij 7,5
Snelheid 7,5
Bijzonderheden 7,1
Eindscore 7,4

Looks en feel

Design

Net als alle andere aankopen haal je bij ontvangst je nieuwe aanwinst uiteraard direct uit de doos. Wat al meteen opvalt is de aluminium bovenkant van de laptop. Deze geeft de IdeaPad niet alleen een luxe uitstraling, maar laat hem ook stevig aanvoelen. Qua dikte is de laptop niet de allerdunste, maar ook zeker niet dik. Ook vind ik hem niet zo zwaar aanvoelen, dus ik neem hem mee op pad zonder mij een ongeluk te sjouwen.

Stevigheid

Daar waar de bovenkant van aluminium is, is de rest van de laptop van plastic. Jammer, maar voor deze prijs is een volledig aluminium laptop niet vanzelfsprekend. Ik raad je dan ook aan de laptop voorzichtig te behandelen en hem niet te laten vallen, ondanks het aluminium op de bovenkant. Het scharnier werkt soepel, en het scherm kantelt tot wel 180 graden. De laptop openen met één hand gaat helaas niet. Daar moest ik toch echt 2 handen voor gebruiken.

Gebruiksgemak

Toetsenbord en touchpad

Het toetsenbord van de IdeaPad is verlicht, wat ikzelf altijd een mooi extraatje vind. Over de grootte van de toetsen en hoe het toetsenbord tikt ben ik ook te spreken. De toetsen laten zich licht aanslaan en voelen niet goedkoop aan wanneer je ze indrukt. Ook deukt het plastic onder het toetsenbord niet in wanneer je erop drukt. Het touchpad is prima. Niet groot, maar ook niet te klein. De klik als je erop drukt klinkt een beetje goedkoop, maar is verder niet storend.

Aansluitingen

Qua aansluitingen heeft de Lenovo er voldoende. Zo zijn er 2 usb a poorten, een usb c poort, een HDMI aansluiting en een kaartlezer. Ook is er nog een Kensington lock, waarmee je de laptop eventueel beveiligt mocht je hier behoefte aan hebben. Al met al zijn er dus meer dan genoeg poorten om een muis en dergelijke op aan te sluiten, maar het zijn er ook weer niet zoveel dat de IdeaPad met kop en schouders boven de concurrentie uitsteekt.

Scherm, geluid en batterij

Het scherm en de speakers

Wat meteen opvalt aan het beeldscherm zijn de dunne randen. Zo houd je iets meer schermruimte over, wat natuurlijk geen overbodige luxe is. Het IPS paneel laat goede kleuren zien in een brede kijkhoek, maar toch zijn de kleuren ietwat flets. Voor een laptop in deze prijsklasse mag je ook geen top notch beeldscherm verwachten. Ook het geluid van de laptop is aardig, maar verwacht niet teveel bas. In dit opzicht en gezien scoort de Lenovo met het scherm dan ook naar behoren naar mijn idee.

De batterij

Na de accuduur van de Lenovo te hebben getest, moet ik zeggen dat ik verbaasd ben. Zo had ik nog 80% van de batterij over nadat ik een film van 100 minuten in Full HD keek met het scherm en de prestaties op het hoogst. Teksten typen en surfen op het web is minder belastend voor de laptop. Dit hield hij dan ook een hele werkdag vol. De voedingskabel laat ik in het vervolg thuis als ik de laptop meeneem om een dag op te werken.

Snelheid

Opstarten

Je wil natuurlijk zo snel mogelijk aan de gang als je de laptop gebruikt. Gelukkig is lang wachten niet nodig. Binnen 9 seconden kreeg ik het inlogscherm voor mijn neus en 4 seconden later was ik klaar om te beginnen. Toch is deze snelheid vrij normaal tegenwoordig. In dit opzicht scoort de laptop zoals verwacht, maar hij ontpopt zich niet tot de Usain Bolt onder de opstartsnelheden. Zeker omdat een infrarood camera of vingerafdrukscanner mist.

Prestaties

Een foto bewerken, internetten en een film kijken. Ik heb het allemaal getest. De uitkomst? Het werkt allemaal zoals het hoort. Photoshoppen gaat zonder haperingen, websites laden snel en andere programma’s zijn ook in een mum van tijd opgestart. De 256 GB SSD is dus aardig snel en de achtste generatie Intel Core i5 processor ook. Wel is 256 GB wat weinig voor degenen die veel bestanden willen opslaan. In dat geval is het beter een andere laptop te overwegen met meer opslagruimte.

Bijzonderheden

Een van de unieke features van deze Lenovo is de batterij die snel oplaadt. Lenovo zelf belooft met deze feature dat je met 15 minuten opladen de batterij er weer 2 uur tegenaan kan. Na dit getest te hebben ben ik tot de conclusie gekomen dat dit niet helemaal het geval is. Wel is het zo dat na een kwartier laden je weer 15% batterijduur hebt. En op zich ga je wel even vooruit met 15% batterijduur. Al is het discutabel of je er met 15% nog 2 uur tegenaan kan.

Kasper
Artikel van:
Kasper
Laptopspecialist.

© 1999 - 2019 - Coolblue B.V.
Beoordeling door klanten: 9,3 / 10 - 42.055 beoordelingen