The website is in Dutch. Would you rather see it in English?


Geschreven door Siebe

Specialisten review van de Lenovo Ideapad 530S-15IKB 81EV0070MH

De 15,6 inch Lenovo Ideapad 530S-15IKB 81EV0070MH is een prima keuze voor studenten. Dit komt voornamelijk door de NVIDIA GeForce MX150 videokaart en prima prestaties in Photoshop. Het scherm glanst wel en de batterijduur valt tegen. De exacte beoordeling van de Lenovo Ideapad lees je in de review hieronder.

Een goede keuze voor studenten

Krachtig genoeg voor foto's bewerken | Intel Core i5 - 8GB RAM - 256GB SSD | NVIDIA GeForce MX150 videokaart
829,-
niet meer leverbaar
  • Geschikt voor minder zware games
  • Foto's bewerken geen probleem
  • Inloggen met de vingerafdruksensor
  • Scherm glanst
  • Batterijduur valt tegen

Beoordeling

Onderdeel Cijfer
Degelijkheid 8.7
Design 7.0
Gebruiksgemak 8.0
Mogelijkheden 10.0
Snelheid 10.0
Eindcijfer 8.7

Glanzend scherm

Een Lenovo IdeaPad 530S met een Coolblue mok ernaast.

Het eerste wat opvalt zodra ik de laptop aanzet, is het glanzende scherm. Zeker als je op de achtergrond een lamp aan hebt staan, is de weerkaatsing van het licht op het scherm best storend. De laptop uit de lichtbron draaien is natuurlijk zo gebeurd, toch wil ik hier liever niet over nadenken als ik achter mijn laptop zit.

Opstarten en de basis

Vingerafdruk scanner op Lenovo IdeaPad met Coolblue mok ernaast.

Het opstarten van de Lenovo Ideapad, het uitvoeren van basistaken en series kijken op Netflix verloopt zonder enige problemen. Ook de vingerafdruksensor is een fijne toevoeging, waardoor je geen wachtwoord typt maar op basis van een vingerafdruk inlogt. In de praktijk werkt dit soepel en wil je al snel niet meer zonder.

Plastic én aluminium

Foto van Lenovo Ideapad met Coolblue mok

Het is een keuze die we wel vaker zien: fabrikanten kiezen steeds vaker voor een combinatie met aluminium en plastic bij het ontwerpen van de behuizing. Dat is bij deze Lenovo Ideapad ook het geval. De buitenkant is van metaal, waarbij het 15,6 inch scherm omgeven is door plastic. Daarmee voelt de laptop redelijk solide aan, maar heb je niet de volledige bescherming die een aluminium behuizing biedt.

Matige batterijduur

Foto van Lenovo IdeaPad bovenkant van de klep

Na een dagje testen kan ik duidelijk zijn over de batterijduur: die is niet om over naar huis te schrijven. De laptop kwam tot 4 uur film kijken op full hd resolutie voordat er een melding in beeld kwam dat de laptop aan de stroom moest. Tegenwoordig zijn er veel laptops verkrijgbaar die langer op één batterijlading meegaan.

Werken met Photoshop

Photoshop op een Lenovo IdeaPad met Coolblue mok ernaast.

Photoshop gaat prima. Alleen als ik bij hele grote bestanden (bijvoorbeeld in het RAW formaat) een filter toevoeg, heeft de Lenovo tijd nodig en geeft Windows aan dat het programma vastloopt. Bewerk je voornamelijk foto's in het veelgebruikte JPG of PNG formaat dan werkt alles naar behoren.

Aantal aansluitingen is middelmatig

Aansluitingen op Lenovo IdeaPad zijkant.

De Lenovo Ideapad heeft 2 usb aansluitingen, waarvan 1 usb c aansluiting. Deze ondersteunt geen opladen maar is wel een stuk sneller dan een 'normale' usb aansluiting. Hiermee valt de laptop niet op in zijn prijsklasse. Toch had ik graag een extra usb poort gezien. Verder zijn alle aansluitingen die je mag verwachten (hoofdtelefoon, SD kaart) gewoon aanwezig.

Gamen met de MX150

Fortnite op Lenovo IdeaPad met Coolblue mok ernaast.

De Ideapad heeft een NVIDIA GeForce MX150 videokaart. Dit is geen hoogvlieger onder de videokaarten, maar zou in principe een game als Fortnite op gemiddelde instellingen moeten draaien. Dat klopt: tijdens mijn sessies haalde ik ongeveer 55 FPS gemiddeld op medium instellingen. Verwacht geen wonderen: voor grafisch zware games zoals PUB:G is deze laptop zeker niet geschikt.

Conclusie

Al met al is deze laptop een prima keuze als je de Lenovo voor meerdere zaken gebruikt. Zo nu en dan een game spelen of vakantiefoto's bewerken in Photoshop werkt allemaal soepel. Zeker voor studenten die veel thuiswerken een veilige keuze. Wel jammer van het glanzende scherm en de batterijduur, die hadden beter gekund.© 1999 - 2021 - Coolblue B.V.
Beoordeling door klanten: 9,2 / 10 - 23.351 beoordelingen