The website is in Dutch. Would you rather see it in English?


Geschreven door Jos

Specialisten review van de Lenovo Yoga 530-14ARR 81H9001PMH

Lenovo zet de Lenovo Yoga 530-14ARR 81H9001PMH op de kaart als een handzame, compacte 2-in-1, waarmee je overal op elke manier uit de voeten kunt. Wij hebben de Onyx Black variant met AMD Ryzen 5 processor een aantal dagen uitgeprobeerd. In deze review vertel ik je of je deze laptop en tablet in één inderdaad altijd met je mee wilt dragen.

Samengevat

Krachtig genoeg voor foto's bewerken | AMD Ryzen 5 - 8GB - 256 GB SSD | Omklapbaar scherm met touch
699,-
niet meer leverbaar

De Lenovo Yoga 530-14ARR 81H9001PMH is door zijn draaibare 14 inch beeldscherm erg geschikt om in meerdere standen notities en tekeningen in Windows Ink te maken. Het scherm is helder en reageert goed op je vingers, maar het is jammer dat je een touch pen los moet aanschaffen. De Yoga voelt stevig aan, ziet er mooi uit, maar is voor het gebruik in de tabletstand toch een tikje zwaar naar onze mening. Photoshoppen kan, maar we hadden toch iets meer snelheid van de processor verwacht.

Onze beoordeling

Cijfer Commentaar
Looks en feel 7.5 Compacte behuizing en stevig scharnier, laptop ziet er luxe uit
Gebruiksgemak 7.7 Makkelijk switchen tussen verschillende standen
Beeldscherm en batterij 8.2 Touchscreen is helder en reageert goed, prima batterijduur
Snelheid 7.1 De laptop had iets sneller mogen zijn voor bijvoorbeeld Photoshop
Bijzonderheden 8 Inloggen met je vingerafdruk en tekenen in Windows Ink zijn leuke extra’s
Eindcijfer 7,7

Looks en feel

Het toetsenbord van een Lenovo Yoga laptop.

Design

Als je deze Lenovo Yoga 530 uit de doos haalt, valt vooral de kleur van deze 2-in-1 op. De behuizing in de kleur Onyx Black geeft de laptop een stoere, maar tegelijkertijd luxe uitstraling. De afwerking is grotendeels van plastic, behalve om het toetsenbord en touchpad. Daar is de behuizing van geborsteld aluminium. Ondanks het gewicht van maar 1,67 kg voelt de laptop wel wat zwaar aan voor zijn formaat. En dat is vooral wat nadelig wanneer je hem als tablet gebruikt.

Het scharnier van een Lenovo Yoga laptop.

Stevigheid

Ons eerste gevoel, toen we de Yoga 530 in onze handen hadden, was betrouwbaarheid. De laptop voelt stevig aan, lijkt goed in elkaar te zitten en heeft vooral een stevig scharnier. Dat is naar onze mening erg belangrijk voor een 2-in-1, anders heb je het idee dat het scherm elk moment naar achter kan vallen, of dat de laptop naar beneden zakt als je hem in de tentstand zet. Soms wiebelt het scherm een beetje heen en weer, wat juist weer niet zo stevig lijkt.

Gebruiksgemak

Het beeldscherm van een Lenovo Yoga laptop in tablet stand.

Meerdere werkstanden

Het is wat lastig om de Lenovo Yoga met één hand open te krijgen, wat een beetje vervelend is, maar eenmaal open is het wel een feestje om met de Yoga aan de slag te gaan. Je switcht makkelijk van laptop- naar tabletstand, waarin je in beide gevallen fijn werkt. Het toetsenbord is comfortabel en het touchpad en touchscreen reageren goed. De presentatiestand en tentstand zijn makkelijk wanneer je bijvoorbeeld schets maakt of door een artikel heen swipet op het touchscreen.

De aansluitingen op een Lenovo Yoga laptop.

Voldoende aansluitingen

Een ethernetpoort voor een internetkabel ontbreekt, maar de insteek van deze laptop is dan ook om hem als mobiel apparaat te gebruiken. Verder kun je prima vooruit met de HDMI aansluiting, twee usb 3.0 poorten en een usb c poort voor het aansluiten en opladen van verschillende apparaten. Daarnaast zijn er nog een SD kaart lezer, voor bijvoorbeeld foto’s vanaf je digitale camera, en een Kensington lock, waarmee je de laptop boef proof maakt door hem aan een kabel te leggen.

Beeldscherm en batterij

Een Lenovo Yoga laptop in vooraanzicht.

Een alleraardigst beeldscherm

Naast de goede reactie op aanrakingen, is het beeldscherm ook erg scherp. De resolutie is Full HD (1920 x 1080 pixels) en dat mag je ook verwachten in deze prijsklasse. Het scherm is helder en de kleuren op het IPS paneel ogen realistisch, maar de kijkhoek viel ons wel een beetje tegen. Je ziet al vrij snel de kleuren vervagen of donkerder worden als je vanaf de zijkant naar het scherm kijkt. Ook is het beeldscherm weerspiegelend en gevoelig voor vingerafdrukken, dus we moesten blijven poetsen.

Een YouTube video kijken op een Lenovo Yoga laptop.

Een prima batterijduur

De batterij van deze variant van de Yoga 530 gaat iets langer mee dan het Intel Core i7 model dat we hebben getest. Waar de batterij van de i7 een 4K video 4 uur volhield, houdt deze jongen het ruim 4,5 uur vol. En dat op maximale prestaties (in te stellen via het batterij-icoontje rechts onderin) en maximale helderheid. Als je de instellingen iets zuiniger instelt, kun je nog langer vooruit zonder opladen.

Snelheid

Een Lenovo Yoga laptop in tentstand.

Opstarten

Op deze Yoga 530 bewaar je jouw bestanden en programma’s op de 256 GB PCIe SSD. Deze zorgt ervoor dat de laptop in zo’n 10 seconden opstart. Ook programma’s starten snel op, maar het werken ermee had iets sneller gemogen. De processor is een AMD Ryzen 5, die we niet zo vaak tegenkomen in een laptop, maar die laat in onze optiek nog iets te wensen over.

Fotoshoppen op een Lenovo Yoga laptop.

Prestaties

De Ryzen 5 staat bekend als een krachtige processor, maar helaas is de 2500U variant in deze laptop niet de snelste die er is. Over het algemeen is een potje Photoshoppen goed te doen, maar wordt al iets langzamer met grote bestanden of als je veel programma’s tegelijk draait. Ondanks dat de Lenovo Yoga 530 geen gaming laptop is en geen dedicated videokaart heeft, wilden wij toch even een potje Fortnite uitproberen. Onze tip? Wil je dat met mooie graphics spelen, doe het dan niet op deze laptop!

Bijzonderheden

Tekenen op een Lenovo Yoga laptop.

Windows Ink

Deze laptop is gebouwd om met Windows Ink te werken. Dit is de werkruimte binnen Windows waarin je op het touchscreen notities maakt, tekeningen maakt en zelfs in apps en programma’s aantekeningen maak of tekst markeert om het te kopiëren naar een verslag of mailtje. Door de snelle reactie van het scherm gaat swipen, bedienen en tekenen met je vinger goed. Dat zou nog beter gaan met een touch pen, maar die wordt helaas niet standaard meegeleverd.

De vingerafdrukscanner van een Lenovo Yoga laptop.

Inloggen via Windows Hello

Door de ondersteuning van Windows Hello log je op meerdere manieren in: via je wachtwoord, pincode of met je vinger. De vingerafdrukscanner is een handige feature, waarmee je supersnel inlogt door alleen even je vinger op de scanner (die onder het toetsenbord is geplaatst) te leggen. Plus, je hoeft niet meer je best te doen om je wachtwoord te onthouden.© 1999 - 2021 - Coolblue B.V.
Beoordeling door klanten: 9,2 / 10 - 23.343 beoordelingen