The website is in Dutch. Would you rather see it in English?


Geschreven door Kasper

Specialisten review van de Lenovo Yoga 530-14IKB 81EK00HWMH

‘Laat je creativiteit de vrije loop’. Lenovo belooft met de Yoga 530 een stijlvolle 14 inch laptop die je makkelijk meeneemt om overal te voldoen aan je multimedia behoeftes. Ik heb de Yoga 530 een weekje gebruikt om te zien of dit ook daadwerkelijk het geval is. Wat ik ervan vond, lees je in deze review.

Samenvattend

Krachtig genoeg voor foto's bewerken | Intel Core i5 - 8GB - 256 GB SSD | Omklapbaar scherm met touch
829,-
niet meer leverbaar

De Lenovo Yoga 530-14IKB 81EK00HWMH valt goed in de smaak. De afwerking is mooi, het scherm laat prachtige kleuren zien en het gebruiksgemak ligt hoog door de goede batterijduur en het fijne toetsenbord. Wel heeft deze Yoga slechts 256 GB aan opslagruimte, waardoor je niet al te veel bestanden opslaat. Heb je hier geen behoefte aan, dan is de Yoga een prima laptop om foto’s mee te bewerken of je creatieve ideeën te tekenen in Windows Ink.

Onze beoordeling

Cijfer Commentaar
Degelijkheid 8 Batterijduur is prima en de aluminium toetsenbord cover is strak, maar de rest is van plastic
Design 7 Openen moet met 2 handen, maar verder is de laptop strak afgewerkt en mooi dun en licht
Gebruiksgemak 8.5 Zeer goede beeldscherm, fijn verlicht toetsenbord om mee te typen
Mogelijkheden 8 De vingerafdrukscanner werkt als een tierelier en er zijn genoeg poorten aanwezig
Snelheid 7.5 Laptop en programma’s starten snel op, 256 GB is wel weinig opslagruimte als je veel bestanden hebt
Eindcijfer 8.2

Degelijkheid

Het scharnier van een Lenovo Yoga laptop.

Stevig genoeg voor onderweg

Bij opening van de doos lijkt de Yoga in eerste instantie volledig van metaal. Dit is echter niet het geval, want enkel de toetsenbord cover is van aluminium. De rest is van kunststof. Dit is vrij standaard voor een laptop in dit prijssegment. Toch voelt de Yoga stevig aan, zonder dat hij zwaar is. Dit maakt hem ideaal om met je mee te nemen. De scharnieren waarmee je het scherm 360 graden kantelt voelen en ogen ook solide.

Vooraanzicht van een Lenovo Yoga laptop.

De batterij laat niet te wensen over

Om de batterijduur te testen heb ik een film gekeken in Full HD op de beste prestaties en hoogste helderheid. Na anderhalf uur film kijken was er nog 70% van de batterijduur over. Een filmmarathon houden zonder opladen gaat dus prima. Wanneer je je Facebook checkt of je mail bijhoudt, gaat de batterij tot wel anderhalf keer zo lang mee. De standaard achturige werkdag kom je dan ook zeker door zonder je oplader mee te hoeven nemen.

Design

De zijrand van een Lenovo Yoga laptop.

Strak afgewerkt

Met de Yoga kom je goed voor de dag. De randen zijn goed afgewerkt, hij oogt solide en de aluminium toetsenbord geeft de laptop een luxe uitstraling. Ook de aansluitingen zijn mooi in het chassis geïntegreerd. Bovendien weegt de laptop slechts 1,67 kg en is hij 1,76 centimeter dun, wat je gelijk merkt zodra je hem optilt. Voor zijn prijsklasse zijn het gewicht en de dikte dan ook dik in orde. Zonder moeite neem je de Yoga dan ook met je mee.

Het beeldscherm van een Lenovo Yoga laptop.

Openen van de laptop is wat lastig, maar wel mooi dunne randen

Wanneer ik de Yoga probeer te openen, gaat dat wat lastig. Er is namelijk geen inkeping aan de voorkant en als je het scherm wil openen, dan lift de onderkant mee. Twee handen zijn dus vereist om de laptop open te klappen. Eenmaal open draai je het scherm eenvoudig zoals jij wil, zonder dat dit te moeilijk of te makkelijk gaat. De dunne randen rond het scherm vallen ook op en maken het scherm erg aantrekkelijk wat mij betreft.

Gebruiksgemak

Het beeldscherm van een Lenovo Yoga laptop.

Mooie kleuren op het scherm

Wanneer je de Yoga voor het eerst installeert, valt al op hoe duidelijk kleuren worden weergegeven op het scherm. Het heldere touchscreen laat mooie kleuren zien en filmpjes kijken is dan ook een feest. Het verlichte toetsenbord typt prima en ook het touchpad voelt stevig aan. Je voelt en hoort geen goedkope klik wanneer je over je scherm navigeert met het touchpad. De cursor beweegt snel en nauwkeurig. Op deze manier gebruik je de Lenovo makkelijk op schoot, zeker in combinatie met het touchscreen.

Tekenen op een Lenovo Yoga laptop.

Niet al te veel voorgeïnstalleerde programma’s

Net als op vrijwel elke laptop zit er ook op deze Yoga zogeheten bloatware. Denk aan McAfee antivirus, maar ook specifieke Lenovo programma’s die niet heel veel toevoegen. Gelukkig zijn deze makkelijk te verwijderen, om zo iets meer ruimte vrij te houden voor je bestanden op de SSD. Andere applicaties zoals Windows Ink werken vlot en soepel, of je nu je vingers gebruikt of een optionele touchpen erbij koopt.

Mogelijkheden

De aansluitingen van een Lenovo Yoga laptop.

Ondanks zijn formaat meer dan genoeg aansluitingen

Een 14 inch laptop is niet de grootste in zijn soort. Er passen niet zoveel aansluitingen op als bij bijvoorbeeld een 15 inch laptop. Toch heb je aan de aansluitingen op de Yoga meer dan genoeg. Met twee usb a aansluitingen, een usb c aansluiting, HDMI poort en zelfs een kaartlezer komt een ieder voldoende aan zijn trekken. Je sluit dus met een gerust hart je muis aan en je telefoon opladen doe je gewoon tegelijkertijd.

De vingerafdrukscanner van een Lenovo Yoga laptop.

Nooit meer een wachtwoord onthouden

Wachtwoorden zijn voor online inloggen nog altijd essentieel, maar voor een laptop allang niet meer. Op de Yoga zit namelijk een vingerafdrukscanner, die je bij het installeren van de laptop of later instelt. Eenmaal ingesteld leg je je vinger op de scanner en zo log je in zonder wachtwoord. Snel, makkelijk en bovendien heel veilig. De scanner werkt zeker naar behoren en is dan ook een aanwinst op deze Yoga.

Snelheid

De Intel Core i5 processor sticker op een Lenovo Yoga laptop.

Lang wachten vindt niemand leuk. Gelukkig start de Yoga zeer vlot op. Binnen 8 seconden staat het inlogscherm voor mijn neus. Vervolgens ging ik steeds binnen 15 seconden aan het werk op de laptop. De Intel Core i5 processor zorgt ervoor dat programma’s soepel draaien. Zo bewerkte ik in Photoshop enkele afbeeldingen zonder merkbare vertraging. Wel is het jammer dat er slechts een 256 GB SSD in zit, waardoor je al snel aan je limiet zit wanneer je grote bestanden bewaart.© 1999 - 2021 - Coolblue B.V.
Beoordeling door klanten: 9,2 / 10 - 22.802 beoordelingen