The website is in Dutch. Would you rather see it in English?


Coolblue home
Geschreven door Jorn

Specialisten review van de LG CX OLED tv

De LG CX is de opvolger van de C9 uit 2019. De 4 hdmi 2.1 ingangen maken de tv geschikt voor 4K HDR beelden met 100 hertz beeldverversing of andere handige functies voor gamers. Het OLED scherm belooft heldere beelden en diepe zwartwaarden weer te geven. In deze review licht ik de belangrijkste eigenschappen van de LG CX uit.

LG CX OLED tv (2020) niet meer leverbaar

Helaas is de LG CX OLED tv uit 2020 niet meer leverbaar. Bekijk daarom onze review van het opvolgende model uit 2021.

LG OLED55C16LA (2021)

4K (UHD) | Smart tv: WebOS | 100 Hertz
Adviesprijs 1.499,- 1.199,-
op voorraad
  • Door het OLED scherm kijk je naar een diepe zwartweergave met levensechte kleuren.
  • Beelden zijn zeer gedetailleerd en kleurrijk dankzij de a9 Gen4 processor.
  • Het WebOS smart menu en de Magic Remote leveren een prettige gebruikservaring.
  • De tv beschikt niet over een soundbar die een krachtig geluid produceert.
  • In felle ruimtes zie je soms storende reflecties op het scherm.

Eerste indruk van de LG CX

Eerste indruk van de LG CX 48 inch OLED tv

Voor deze review test ik de 48 inch versie van de LG CX. Wanneer ik de voet monteer en de tv op het meubel zet, merk ik dat het apparaat stevig staat. Dit komt door de verzwaarde voet aan de achterkant van de tv. De televisie heeft 4 hdmi 2.1 ingangen en daarmee een voorsprong op veel andere OLED modellen van dit jaar. Met hdmi 2.1 ontvangt de tv hoogwaardige signalen, zoals 4K resolutie met 100 beelden per seconde. Zo zijn je beelden gedetailleerd en vloeiend.

Realistische HDR beelden

HDR beelden van de LG CX OLED tv en a9 processor

De beeldkwaliteit van de CX is heel realistisch dankzij de nieuwe a9 gen 3 processor. Deze slimme processor gebruikt een database van beelden. Zo herkent de tv wat je kijkt en past hij de beeldkwaliteit hierop aan. De beelden die ik bekijk zien er daarom realistisch en haarscherp uit. Kleurrijke scènes komen dankzij de HDR ondersteuning indrukwekkend in beeld. Zo zie ik alle kleurdetails in close-ups van gezichten of in fel gekleurde kleding.

Diepe zwartwaarden en sterk contrast

Zwartwaarden en contrast van de LG CX OLED tv

Een OLED scherm heeft geen achtergrondverlichting, maar pixels die individueel oplichten of uitstaan. Hierdoor toont een OLED tv altijd diepe zwartwaarden en een sterk contrast tussen de lichte en donkere delen van het beeld. Dit zie ik dan ook duidelijk terug bij de LG CX. Het contrast geeft realistische beelden, waarbij ook details in donkere delen van het beeld duidelijk zichtbaar zijn. Zo bekijk ik bijvoorbeeld een donkere filmscène met diepzwarte schaduwen, maar ook felle straatverlichting.

Uitstekende kijkhoek, reflecties in lichte ruimte

Kijkhoek en reflecties van de LG CX OLED tv

OLED televisies hebben een uitstekende kijkhoek. Ook als ik naast de CX ga zitten, vervormen de kleuren nauwelijks en blijft het contrast even sterk. Wel zie ik duidelijk reflecties in de felle ruimte. Wanneer ik donkere beelden bekijk, zie ik mezelf soms gereflecteerd in het scherm. In een minder verlichte kamer geniet je daarom beter van de beeldkwaliteit, zonder dat je storende reflecties ziet.

Stijlvol ontwerp met brede voet

Omdat OLED tv’s pixels hebben die individueel oplichten, zijn OLED schermen meestal erg dun. Het scherm van de LG CX is dan ook nog geen centimeter dik. Het ontwerp is vergeleken met de C9 van vorig jaar weinig veranderd. De CX heeft een stijlvolle brede voet, waarmee de tv vrij laag tegen het meubel staat. Achter het scherm zit een kunststof behuizing voor de hardware en de aansluitingen. Je werkt in de achterkant van de voet netjes alle kabels weg.

Goed geluid voor veelzijdig gebruik

Geluid van de LG CX OLED tv

De LG CX heeft 2 speakers en 2 subwoofers. Hierdoor heeft de tv een aardig bereik tussen hoge en lage tonen, en klinke bastonen diep. Zeker wanneer ik een actiescène bekijk of naar muziek luister, valt me het volle geluid op. Voor de echte bioscoopervaring raad ik toch een soundbar aan. Hiermee klinkt het geluid dieper en ruimtelijker, zeker doordat de CX Dolby Atmos ondersteunt. Deze techniek weerkaatst geluid via het plafond naar de kijker, waardoor het geluid van verschillende kanten lijkt te komen.

Afstandsbediening met cursor in beeld

De Magic Remote afstandsbediening van de LG CX OLED tv

De meegeleverde Magic Remote staat garant voor een soepele en prettige gebruikerservaring. Als ik simpelweg naar het scherm wijs met de afstandsbediening verschijnt er een cursor in beeld. Zo hoef ik alleen maar de afstandsbediening te bewegen en één keer te klikken om een optie te selecteren. Dit scheelt een aantal handelingen vergeleken met een klassieke afstandsbediening. Ik vind dat de cursor soms te snel reageert of opeens de verkeerde kant op gaat. Gelukkig gebruik ik dan ook gemakkelijk de Magic Remote als normale afstandsbediening.

Overzichtelijk en stijlvol smart menu

WebOS smart menu van de LG CX OLED tv 48 inch

Het WebOS smart menu van LG is een overzichtelijk en stijlvol menu. Wanneer je de home knop van de Magic Remote indrukt, verschijnt er een rij tegels met verschillende apps en opties onderin het beeld. Zo blijft wat je aan het kijken bent grotendeels zichtbaar terwijl je door het menu scrolt. Als ik op één van de tegels blijf staan met de cursor, verschijnt er een balk boven met suggesties voor video’s of opties. De bewegingen zien er vloeiend uit en het menu reageert snel. In combinatie met de Magic Remote maakt dit de ervaring heel prettig.

Conclusie

4K (UHD), UHD Premium | Smart tv: WebOS | 100 Hertz
1.249,-
niet meer leverbaar

De LG CX is een OLED tv die door de indrukwekkende beeldkwaliteit zorgt voor een meeslepende kijkervaring. Met de intrede van een 48 inch OLED tv, is er nu ook een OLED tv voor in kleinere kamers. Voor de beste beeldkwaliteit kijk je tv in het donker, omdat je in een fel verlichte kamer soms storende reflecties ziet. De besturing is soepel en de menu’s zijn vlot en gemakkelijk te bedienen.

Heeft dit je geholpen?

Optioneel
We gebruiken je feedback enkel om de website te verbeteren, we sturen je geen reactie.
Bedankt voor je feedback


© 1999 - 2021 - Coolblue B.V.
Beoordeling door klanten: Kiyoh 9,2 / 10 - 17.822 beoordelingen