The website is in Dutch. Would you rather see it in English?


Geschreven door Siebe

Specialisten review van de MSI GE63 Raider RGB 8RF-462NL

De 15,6 inch MSI GE63 Raider RGB 8RF-462NL heeft een NVIDIA GeForce GTX 1070 videokaart, maar liefst 16 GB RAM intern geheugen en een toetsenbord waarbij de kleuren volledig naar eigen wens in te stellen zijn. Te goed om waar te zijn? In de review hieronder lees je of deze laptop een aanschaf waard is.

Samengevat

  • Krachtig genoeg voor gaming & VR
  • Intel Core i7 - 16GB - 256GB SSD + 1TB HDD
  • NVIDIA GeForce GTX 1070 videokaart
1.999,-
op voorraad

De MSI GE63 Raider RGB 8RF-462NL is een laptop waarop bijna elke gamer zonder problemen zijn ding doet. Hoogwaarde prestaties, een mooi scherm, een fijne touchpad en veel verlichtingsmogelijkheden maken van deze laptop een volwaardige gaming laptop. Je gamet alleen wel met een headset op, want de laptop maakt veel herrie als je een game start.

De Beoordeling

Categorie Cijfer
Degelijkheid 8.7
Design 9
Gebruiksgemak 8
Mogelijkheden 10
Snelheid 10
Eindcijfer 9

Looks en feel

Een mix van plastic en aluminium

Zodra ik de laptop uit de doos haal, valt me op dat de behuizing grotendeels van plastic is, wat in eerste instantie een beetje goedkoop overkomt. Dit heeft ook te maken met de hitte die vrijkomt tijdens gamen, maar in de praktijk voelt het altijd een beetje goedkoop aan.

RGB verlichting maakt een hoop goed

Dat gevoel verdwijnt echter als sneeuw voor de zon wanneer ik de laptop aanzet. Het RGB toetsenbord geeft een prachtig kleurenpalet weer. Ook de verlichting aan de achterkant mag er zijn en stel je net zoals het toetsenbord naar eigen voorkeur in. Al na enkele minuten werd de achterkant verlicht door het blauw en oranje van Coolblue.

Gebruiksgemak

Fijn toetsenbord en touchpad

Bij een nieuw toetsenbord is het vaak even wennen om de juiste knoppen in 1 keer te vinden. Dit keer had ik daar bijna geen last van. Het toetsenbord is erg trouw aan de mechanische toetsenborden voor desktops, waardoor je handen zich snel thuis voelen.

Aansluitingen

De aansluitingen die je nodig hebt zijn er, maar bieden ook geen extra's. Met een HDMI en een DisplayPort aansluiting sluit je nieuwere monitoren aan zonder dat je op zoek moet naar een verloopstukje. Er zijn 4 usb aansluitingen, waarvan er één usb c is. Ik had liever 1 of 2 usb poorten meer gezien, want met een headset, muis, toetsenbord en extra scherm ben je al snel door al je opties heen. De mooi verlichte poorten maken dan weer een hoop goed.

Scherm, geluid en batterij

Gamen op een 120 Hz scherm

Het Full HD scherm van de MSI GE63 Raider geeft de kleuren helder weer en weet ook tijdens het gamen indruk te maken. Dat heeft voornamelijk te maken met de ververssnelheid van de beelden: met 120 Hz per seconde voelt de gameplay echt vloeiend aan, waardoor competitief gamen op een laptop ineens een mogelijkheid is. Een aantal ronden Counter-Strike: Global Offensive is in ieder geval geen probleem.

Geen fan van de herrie

In deze gaming laptop zit een NVIDIA GeForce GTX 1070 videokaart. Een ontzettend sterke kaart, met indrukwekkende prestaties (daarover later meer). Helaas komt deze kracht wel met een keerzijde: de fans in de laptop moeten hard werk om het systeem te koelen. De ventilator begint dan ook tijdens het gamen zoveel geluid te maken, dat het eigenlijk ondoenlijk is om zonder headset te gamen. Bij normaal gebruik is de laptop lekker stil.

Snelheid

Gamen is een feestje

Laat er geen twijfel over bestaan: gamen op deze laptop is een feestje en doorstaat de meeste 'tests' met gemak, dankzij de NVIDIA GeForce GTX 1070 videokaart. Mijn eerste game is Player Unknown: Battlegrounds (PUBG). Tijdens mijn speelsessie stonden alle instellingen op ultra, en haalde ik gemiddeld 70 frames per seconde. Bij Fortnite (een wat minder zware game) blijft de teller 'steken' op ongeveer 180 frames per seconde. Gamen zonder zorgen over de prestaties dus.

Multitasken Naast de krachtige videokaart en de Intel Core i7 processor, heeft deze MSI gaming laptop maar liefst 16 GB RAM. Hiermee open je Discord, tientallen tabjes in Chrome en stream je gameplay terwijl je laptop daar weinig van merkt. 16 GB lijkt de nieuwe standaard te worden, iets dat ik alleen maar toejuich.

Bijzonderheden

Dragon Center Op de laptop staat MSI Dragon Center geïnstalleerd, software waarmee je verschillende instellingen van het systeem mee beheert. Normaal ben ik niet zo fan 'bloatware', maar in dit geval is het een pluspunt. De software geeft overzichtelijk weer in hoeverre het systeem belast wordt, en heeft knoppen om zaken zoals de ventilatorsnelheid te regelen. Simpel én effectief.

MSI True Color Met MSI True Color stel je de verlichting van je laptop in. Daarbij ga je zo ver als je zelf wilt. Zo kun je instellen dat het toetsenbord rood kleurt als je weinig hp hebt wanneer je een shooter speelt. Een gave toevoeging, al vraag ik me af hoeveel je dit in de praktijk gebruikt. Het programma werkt overigens niet heel intuïtief, maar als je eemaal een kleurinstelling gevonden hebt, maakt dat dat deze laptop helemaal van jou is.


© 1999 - 2019 - Coolblue B.V.
Beoordeling door klanten: 9,3 / 10 - 40.870 beoordelingen