The website is in Dutch. Would you rather see it in English?


Coolblue
Geschreven door Laurence

Specialisten review van de Panasonic TX-55FZW954

De TX-55FZW954 is een van de beste Panasonic tv's van dit jaar. Naast een OLED scherm beschikt deze televisie over een Technics soundbar. Hierdoor heb ik hoge verwachtingen over de beeld- en geluidskwaliteit. In deze specialisten review lees je of deze tv mijn verwachtingen waarmaakt.

In het kort

4K (UHD), UHD premium | Smart tv: Firefox | 100 Hertz
2.299,-
niet meer leverbaar
  • De prettige kleurwarmte en het brede kleurbereik leveren een realistische kijkervaring.
  • Het OLED scherm zorgt voor diepe zwartwaarden en een krachtig contrast.
  • De Technics soundbar geeft effecten, vocalen en bastonen zuiver weer.
  • Dolby Vision ontbreekt, waardoor je de beeldkwaliteit van dit HDR formaat niet optimaal benut.
  • Dit toestel is zwaarder dan de gemiddelde 55 inch televisie.

Eerste indruk

Eerste indruk

De TX-55FZW954 vraagt om iets meer uitpak- en installatiewerk dan de gemiddelde tv. Dit komt doordat deze relatief zware televisie met een soundbar en diverse afdekplaten geleverd wordt. Desondanks kost het mij nog geen kwartier om de tv gebruiksklaar te maken. Het aansluiten van de soundbar is een simpel karwei. Je koppelt deze langwerpige speaker met slechts 1 kabel aan de tv.

Realistische kleurweergave

Kleurweergave

Tijdens het bekijken van HDR beelden begrijp ik waarom de tv geschikt is als studiomonitor. Dit betekent dat de beeldweergave overeenkomt met de opname van de filmregisseur. Elke subtiele kleur- of huidtint komt realistisch in beeld. De schermhelderheid is nooit intens, maar hoog genoeg om felle kleuren uit te lichten. Het enige nadeel aan de HDR weergave is de afwezigheid van Dolby Vision. Je haalt hierdoor niet alles uit de beeldkwaliteit van Blu-rays of online video's die dit formaat ondersteunen.

Sterk contrast door diepe zwartwaarden

Zwartwaarden

Als ik aan OLED denk, dan denk ik aan een indrukwekkende zwart- en contrastweergave. Deze televisie stelt op beide vlakken niet teleur. Tijdens donkere scènes zijn subtiele details duidelijk zichtbaar, terwijl felle delen helder blijven. Beeldvervormingen als een lichte gloed rondom de felle delen kan ik niet ontdekken. Dankzij de diepe zwartweergave ontstaat er een krachtig contrast tussen donkere en lichte beelden. De kleuren komen hierdoor extra sterk naar voren.

Redelijke reflectie, goede kijkhoek

Kijkhoek

Een OLED tv heeft meestal meer last van reflectie dan een led tv. Hoewel dat bij deze tv ook het geval is, valt de weerspiegeling mee. Zelfs in een verlichte kamer is de reflectie niet erg storend. Om optimaal van de beeldkwaliteit van een film te genieten, zou ik wel de gordijnen sluiten. Over de kijkhoek ben ik enthousiaster. Ik kan probleemloos aan de zijkant van het scherm zitten zonder dat de beeldkwaliteit minder wordt.

Strakke vormgeving

Vormgeving

De slanke behuizing aan de achterkant eindigt halverwege het scherm. Daarboven zit alleen een dunne rand. Vanaf de voorkant is deze omlijsting ongeveer een centimeter breed, wat er minimalistisch uitziet. De soundbar ligt schuin tegen de voet en heeft een neutraal ontwerp. Hierdoor leidt deze speaker de aandacht niet af van het beeld. Met afdekplaten werk je de aansluitingen aan de achterkant weg. Als je kabels in deze aansluitingen plugt, steken ze naar achteren. Dit bemoeilijkt een strakke wandmontage.

Zuiver en diep geluid

Geluid

De Technics soundbar is het enige verschil tussen deze tv en de goedkopere FZW804 versie. Deze speaker klinkt duidelijk beter dan de luidsprekers van de gemiddelde televisie. Dialogen en effecten klinken zuiver in de mix. Tegelijkertijd wordt de bas van een actiescène of muziekstuk krachtig weergegeven. Dit gebalanceerde geluid voegt naar mijn mening veel toe aan de totaalbeleving. Het maakt niet uit of je naar films kijkt, games speelt of een nummer opzet.

2 afstandsbedieningen

De televisie wordt geleverd met 2 verschillende afstandsbedieningen. Beide modellen hebben een metalen ontwerp dat naadloos aansluit op het uiterlijk van de tv. De ene afstandsbediening heeft een standaard ontwerp met deels verlichte toetsen. Dat is handig als je in het donker kijkt. Het andere apparaat beschikt over een touchpad en een ingebouwde microfoon. Het kost enige moeite om beide functies onder controle te krijgen, waardoor ik liever de klassieke afstandsbediening gebruik.

Gebruiksvriendelijk smart menu

Smart menu

Deze tv gebruikt hetzelfde My Home Screen smart menu als de led modellen. Ik vind dit geen probleem, want het menu werkt erg prettig. Alle apps of functies zijn vormgegeven als ronde iconen. Deze iconen zijn niet onnodig groot, wat voor veel overzicht zorgt. Tijdens het tv kijken tover je gemakkelijk een laag met maximaal 7 iconen op het scherm. De precieze indeling bepaal je zelf, zodat je favoriete apps snel bereikbaar zijn.

Conclusie

4K (UHD), UHD premium | Smart tv: Firefox | 100 Hertz
2.299,-
niet meer leverbaar

Ben je een liefhebber van realisme, dan is de TX-5FZW954 een aanrader. Op het OLED scherm komt elke subtiele kleurnuance natuurgetrouw en contrastrijk in beeld. Sommige led tv's geven kleurtinten feller weer, maar ik vind de kleurwarmte van deze tv prettiger. De Technics soundbar levert een zuivere en diepe geluidsweergave. Hierdoor komt een film, game of nummer tot leven. Als je hier weinig waarde aan hecht, is de goedkopere FZW804 tv waarschijnlijk een betere optie.© 1999 - 2020 - Coolblue B.V.
Beoordeling door klanten: 9,2 / 10 - 17.005 beoordelingen