The website is in Dutch. Would you rather see it in English?


Geschreven door Laurence

Specialisten review van de Panasonic TX-GZW2004

De Panasonic TX-GZW2004 was in 2019 het absolute topmodel van Panasonic. Deze OLED tv is als enige uitgerust met een Technics soundbar en speciale Dolby Atmos speakers. Het geluid moet hierdoor extra krachtig en ruimtelijk klinken. Als extra voordeel bereikt het OLED ‘Professional Edition’ scherm een hogere helderheid dan de gemiddelde OLED tv. In deze review test ik de belangrijkste eigenschappen van de 55 inch versie. Omdat deze tv niet meer leverbaar is, kun je wel zijn opvolger bekijken: de Panasonic TX-55HZW2004 (2020)

De opvolger van de TX-GZW2004: de Panasonic TX-55HZW2004 (2020)

4K (UHD), UHD premium | Smart tv: Firefox | 100 Hertz
2.489,-
op voorraad
  • De HCX PRO Intelligent Processor levert haarscherpe beelden en realistische kleuren.
  • Dankzij het OLED scherm kijk je naar perfect zwarte beelden en een sterk contrast.
  • De Technics soundbar en Dolby Atmos speakers produceren een ruimtelijk geluid.
  • Door de brede kijkhoek gaat de beeldkwaliteit niet achteruit als je schuin voor de tv zit.
  • Het My Home Screen smart platform heeft minder apps dan sommige andere platforms.

Eerste indruk van de Panasonic TX-GZW2004

De Panasonic TX-GZW2004 is een minimalistische tv met een donker ontwerp, wat ik persoonlijk erg mooi vind. De metalen voet en ingebouwde soundbar maken de tv zwaarder dan gemiddeld. Zorg er daarom voor dat je de tv niet alleen in elkaar zet. Het installatieproces is eenvoudig. Zo is elke stap voorzien van een duidelijke uitleg. Het valt wel op dat de getoonde menu’s er vrij gedateerd uitzien en soms spelfouten bevatten, zoals ‘bas sgeluid’. Dat is geen ramp, maar wel jammer voor een verder zeer strak afgewerkte tv.

Realistische beeldkwaliteit

Beeldkwaliteit Panasonic TX-GZW2004

Het menu bevat diverse beeldinstellingen waarmee je eindeloos experimenteert. Heb je hier geen behoefte aan, kies dan de THX Cinema of Dolby Vision beeldmodus. Hiermee ben je verzekerd van een realistische beeldkwaliteit. Elk detail is haarscherp en de kleur- en huidtinten ogen natuurgetrouw. Bij SDR beelden van bijvoorbeeld een YouTube video maakt de tv beelden scherper en verwijdert hij ongewenste ruis. De tv levert deze prestaties dankzij de HCX PRO Intelligent Processor. Deze processor analyseert alle beelden en verbetert vervolgens de kleuren, helderheid en het contrast.

Diep zwart met felle tinten

Zwartweergave van de Panasonic TX-GZW2004

Het OLED scherm heeft geen achtergrondverlichting, maar miljoenen pixels die individueel kleuren produceren of zichzelf compleet dimmen. Dit zorgt voor een perfecte zwartweergave en een sterk contrast tussen kleur- en zwarttinten. Wanneer ik een scène van Lost in Space bekijk, zijn de scènes in het donker pikzwart. Het OLED ‘Professional Edition’ scherm heeft een verbeterde koeling, waardoor hij een hogere helderheid bereikt. Dit is goed zichtbaar tijdens de eerder genoemde scène. Hierbij schijnen sterren of gekleurde lampen fel, zonder dat hier een ongewenste gloed omheen ontstaat.

Uitstekende kijkhoek, weinig reflectie

Kijkhoek en reflectie van de Panasonic TX-GZW2004

Panasonic heeft een ‘Absolute Black filter’ aan de tv toegevoegd. Dit is een speciale laag die hinderlijke reflecties en kleurvervormingen minimaliseert. Hoewel reflecties vooral in donkere beelden nog zichtbaar zijn, worden ze geen moment storend. Net als andere OLED tv’s beschikt deze over een uitstekende kijkhoek. Ik kan probleemloos aan de zijkant van het scherm zitten, zonder dat de beeldkwaliteit slechter wordt. Dat is handig wanneer je vaak een filmavond organiseert voor een grote groep mensen.

Krachtig en ruimtelijk geluid

De ingebouwde soundbar is afgestemd door het gespecialiseerde audiobedrijf Technics. In combinatie met de naar boven gerichte Dolby Atmos speakers levert de tv een krachtig geluid, waarbij effecten en vocalen duidelijk naar voren komen. De brede plaatsing van het geluid valt direct op. Soms lijkt het alsof een effect echt vanaf de zijkant of een hogere positie komt. Wil je een diepere bas, dan sluit je een subwoofer aan op de hoofdtelefoon uitgang. Mijn enige aanmerking is dat het geluid op een hoog volume soms wat schel wordt.

Strak en minimalistisch ontwerp

Ik ben erg enthousiast over het minimalistische ontwerp van deze tv. Een stevige voet van donker metaal is een mooie aanvulling op de dunne en donkere rand. De soundbar heeft eenzelfde donkere en subtiele afwerking, zodat hij naadloos overloopt in de rand. Hierdoor heb ik geen moment de indruk dat er een grote speaker onder de tv hangt. Ik werk alle aansluitingen netjes weg achter een plastic afdekplaat. Een aantal aansluitingen steken naar achter. Als gevolg zitten de aangesloten kabels mogelijk in de weg wanneer je de tv strak aan de muur wilt hangen.

Luxe, maar drukke afstandsbediening

Afstandsbediening van de Panasonic TX-GZW2004

De afstandsbediening heeft een luxe metalen afwerking. Wanneer ik knoppen indruk, geven ze prettig mee. De toetsverlichting is handig wanneer je in het donker navigeert. Het ontwerp is wel vrij groot en bevat veel knoppen, waardoor ik soms het overzicht verlies. Onderaan zit een programmeerbare My App toets, waar je een app naar keuze aan toewijst. Vervolgens open je deze app met één druk op deze knop. Een ingebouwde microfoon ontbreekt. Het is daarom geen optie om via spraakcommando’s het volume aan te passen of een video te openen. Om spraakbediening via Google Assistant te gebruiken, moet je de tv met een Google Home speaker verbinden.

Snel apps openen via My Home Screen

Het My Home Screen smart menu bestaat uit een aantal ronde iconen die alleen de onderkant van het scherm bedekken. Via elk icoon open je een functie of populaire app als YouTube of Netflix. Als je de inhoud of volgorde liever aanpast, is dat geen probleem. Ga je met de pijltjestoets naar beneden, dan zie je een overzicht van tv zenders of aanbevolen video’s van streamingdiensten. In het app menu vind je de store waar je extra apps of games downloadt. Helaas ontbreken een aantal belangrijke apps, zoals Spotify of Google Play Movies.

Conclusie

4K (UHD), UHD premium | Smart tv: Firefox | 100 Hertz
2.519,-
niet meer leverbaar

Als je een zo realistisch mogelijke beeldkwaliteit wilt, is de Panasonic TX-GZW2004 iets voor jou. Vooral in de THX Cinema en Dolby Vision beeldmodi zien films eruit zoals de regisseur voor ogen had. Doordat de tv een iets hogere helderheid bereikt dan de gemiddelde OLED, komen felle lichten of kleurtinten sterker naar voren in donkere scènes. Vergeleken met de TX-GZW954 betaal je vooral extra voor de Technics soundbar en de Dolby Atmos speakers. Hoewel een home cinema set met losse Dolby Atmos speakers realistischer klinkt, levert deze alles-in-één oplossing een indrukwekkend geluid.© 1999 - 2021 - Coolblue B.V.
Beoordeling door klanten: 9,2 / 10 - 23.343 beoordelingen