The website is in Dutch. Would you rather see it in English?


Coolblue home
Geschreven door Jorn

Specialisten review van de Samsung Q800T QLED tv

De Samsung Q800T is één van Samsungs meest uitgebreide QLED tv’s van 2020. Deze televisie ondersteunt de 8K resolutie. Er is nog weinig beeldmateriaal in 8K te vinden, maar dankzij de upscaler maakt deze tv ook 4K beelden scherper. In deze review lees je of dit goed werkt en licht ik de belangrijkste eigenschappen van deze tv uit.

Samsung Q800T 8K tv (2020) niet meer leverbaar

Helaas is de Samsung Q800T 8K tv uit 2020 niet meer leverbaar. Bekijk daarom onze review van het opvolgende model uit 2021.

Samsung Neo QLED 8K QN900A (2021)

8K (UHD) | Smart tv: Tizen | 100 Hertz
Adviesprijs 5.999,- 4.461,-
op voorraad
  • De 8K resolutie en de Neo AI Quantum Processor 8K zorgen ervoor dat 4K beelden er nog scherper uitzien.
  • Dankzij het Neo QLED scherm bekijk je beelden met een krachtig contrast, een hoge helderheid en een breed kleurbereik.
  • Object Tracking Sound Pro zorgt voor een krachtige, ruimtelijke en realistische geluidsweergave.
  • Je sluit al je randapparatuur met 1 transparante kabel op de tv aan via de strak ontworpen Slim One Connect Box.
  • Er is nog weinig beeldmateriaal in 8K beschikbaar, zo wordt full hd live televisie nooit echt zo scherp als echte 8K beelden.
  • De tv heeft sterke contrasten, maar het zwart is niet zo diep zwart als op een OLED tv.

Eerste indruk van de Q800T

Eerste indruk van de Samsung Q800T 8K tv

Voor deze review test ik de 75 inch versie van de Q800T. Door dit grote formaat weet ik zeker dat de 8K resolutie goed tot zijn recht komt. Met een 75 inch tv is het natuurlijk belangrijk dat er een stevige voet onder de tv staat. Gelukkig levert Samsung een zware, stalen voet bij de Q800T. Achter de tv zie ik dat dit model is uitgerust met 4 hdmi ingangen, waarvan één hdmi 2.1 ondersteunt. Deze ingang is handig wanneer je bijvoorbeeld 4K beelden met een 100 hertz verversingssnelheid wilt kijken.

Scherpe beelden met 8K ondersteuning

8K resolutie van de Samsung q800t

Als eerste test ik of de 8K resolutie veel verschil maakt. Omdat er nog weinig beeldmateriaal beschikbaar is met deze scherpte, moet de tv het hebben van de upscaler. Deze verbetert video’s van mindere kwaliteit, zodat ze toch extra scherp in beeld komen. Wanneer ik een 4K film bekijk, merk ik inderdaad dat de beelden wat gedetailleerder zijn. Ik zie bijvoorbeeld in een landschap duidelijk individuele bladeren aan een boom.

Heldere beelden en krachtig contrast

Kleurweergave en contrast van de Samsung Q800T 8K QLED tv

De combinatie van het QLED scherm en de hoge piekhelderheid van 2.000 nits zorgt ervoor dat felle kleuren echt van het scherm spatten. Daarnaast heeft de tv full array achtergrondverlichting. Dit betekent dat achter donkere delen van het scherm de led verlichting wordt gedimd. Zo bekijk ik bijvoorbeeld beelden van de aarde tegen een diepzwarte hemel, zonder dat er een gloed om de aarde te zien is. Dankzij de HDR ondersteuning bekijk je ook beelden met een breed kleurbereik en zie ik alle subtiele blauwtinten op de aardbol.

Brede kijkhoek, wat reflecties in lichte ruimtes

Kijkhoek en reflecties van de Samsung Q800T 8K QLED tv

De Q800T is uitgerust met Samsung Ultra Wide Viewing Angle. Dit betekent dat er een filter over het scherm zit, waardoor de tv een grote kijkhoek heeft. Als ik aan de zijkant van de tv ga zitten, merk ik inderdaad dat de kleuren duidelijk en fel blijven, en ook het contrast nauwelijks achteruitgaat. Hoewel er een anti-reflectie laag op het scherm zit, heb ik af en toe wel last van wat weerspiegelingen. Vooral bij felle lichten zie ik een veeg van de reflectie over het scherm.

Krachtig geluid dankzij 2 subwoofers

Geluid van de Samsung Q800T 8K QLED tv

De Q800T heeft 6 speakers en 2 subwoofers. Hierdoor hoor ik een vol geluid met een diepe bas die goed aanwezig is. Hoewel een soundbar ruimtelijker en krachtiger geluid zou geven, volstaat het geluid uit de Q800T zelf zeker voor normaal gebruik. Zo klinken stemmen helder als ik bijvoorbeeld naar het nieuws kijk. Bij een spannende actiescène in een film luister ik naar een gedetailleerd en diep geluid. Helaas ondersteunt deze tv geen Dolby Atmos, waardoor je niet van deze techniek profiteert wanneer je een soundbar bij de televisie gebruikt.

Modern en minimalistisch ontwerp

Ontwerp van de Samsung QLED Q800T 8K tv

Qua ontwerp blijft deze 8K televisie iets achter op de betere modellen van dit jaar, zoals de Q950TS. Een belangrijk verschil is dat de Q800T geen One Connect Box heeft. Alle apparaten die je wilt aansluiten, verbind je dus direct met de tv in plaats van via een apart kastje. Daarnaast heeft de Q800T niet het nieuwe Infinity Design, waarmee de bezels bijzonder dun zijn en je bijna geen rand aan de tv ziet. Desalniettemin heeft deze televisie een stijlvol, modern en minimalistisch ontwerp.

Nooit een leeg scherm in je kamer

Ambient Mode op de Samsung QLED Q800TS 8K tv

Zoals we gewend zijn van Samsungs QLED tv’s, heeft ook de Q800T de Ambient Mode. In dit menu krijg ik toegang tot een brede keuze aan kunstwerken, foto’s en screensavers, zodat ik gemakkelijk een sfeervol beeld toon. Zo staat er nooit een zwart scherm in je woonkamer. Je hebt ook de keuze om bijvoorbeeld de tijd, het weer en het nieuws te tonen wanneer je geen tv kijkt. Het beeld reageert in deze modus op omgevingslicht, waardoor de screensaver nooit te fel is.

Comfortabele en veelzijdige afstandsbediening

Afstandsbediening van de Samsung Q800T 8K tv

De Q800T wordt geleverd met de One Remote Control afstandsbediening. Je verbindt deze comfortabele afstandsbediening met al je aangesloten apparaten, zodat je nog maar één afstandsbediening nodig hebt. De One Remote Control voelt stevig aan en maakt het besturen van de tv heel eenvoudig. Via de knoppen voor streamingdiensten onderaan de afstandsbediening open ik met één druk op de knop Netflix, Amazon Prime Video of Rakuten TV.

Vloeiend en uitgebreid smart menu

Tizen smart menu van de Samsung Q800T

Via de Home knop op de One Remote Control open ik snel het smart menu. Samsungs Smart Hub is een overzichtelijk menu in de vorm van een rij tegels onderin het scherm. Zo kijk je gewoon verder naar een film of live tv, terwijl je door het smart menu navigeert. Ik vind in dit menu meteen een groot aanbod aan apps, zoals Netflix, YouTube, Amazon Prime Video en Apple TV. Daarnaast ondersteunt deze Samsung QLED tv Airplay 2, waarmee je gemakkelijk content van je iPhone naar de tv stuurt.

Conclusie

8K (UHD) | Smart tv: Tizen | 100 Hertz
2.499,-
niet meer leverbaar

De Samsung Q800T is een ruim uitgeruste QLED tv, waarmee je dankzij de upscaler films en series met een scherpere beeldkwaliteit bekijkt. Qua ontwerp en functies presteert hij iets minder dan de duurdere 8K QLED tv’s. De Q800T mist bijvoorbeeld de One Connect Box en het Infinity Screen. Qua beeldkwaliteit stelt hij niet teleur. Door de hoge helderheid en het QLED scherm bekijk je beelden met indrukwekkende kleuren en de full array local dimming zorgt voor een krachtig contrast.

Heeft dit je geholpen?

Optioneel
We gebruiken je feedback enkel om de website te verbeteren, we sturen je geen reactie.
Bedankt voor je feedback
Jorn
Artikel van:
Jorn Televisiespecialist.


© 1999 - 2022 - Coolblue B.V.
Beoordeling door klanten: Kiyoh 9,1 / 10 - 13.956 beoordelingen