The website is in Dutch. Would you rather see it in English?


Geschreven door Rowan

Specialisten review Siemens WU14Q440NL

De Siemens WU14Q440NL heeft iSensoric sensoren die het water- en energieverbruik aanpassen op jouw type wasgoed. Met deze wasmachine was je energiezuinig 8 kilo kleding, geschikt voor een huishouden van 3 tot 5 personen. Je hebt met VarioPerfect keuze uit extra snel of extra zuinig wassen. Ik ben benieuwd wat ik hier met mijn wasgoed van merk.

In het kort

  • 8 kg vulgewicht
  • 1400 toeren | Energieklasse A+++-30%
  • Bouwkwaliteit: topklasse
549,-
niet meer leverbaar
  • De iSensoric sensoren meten hoe vuil je wasgoed is en passen hier het water- en energieverbruik op aan.
  • Met VarioPerfect kies je zelf of de wasmachine extra snel of extra zuinig wast.
  • De koolborstelloze motor zorgt voor minder trillingen en geluid.
  • De wasmachine heeft geen i-Dos om het wasmiddel automatisch te doseren.

Eerste indruk

Wat me opvalt is dat de trommelopening ruim is, waardoor je beddengoed en handdoeken moeiteloos in de trommel stopt. Op het grote LED display staan de opties 'speed' en 'eco'; dit zijn 2 varioPerfect opties. Deze wil ik natuurlijk graag testen.

iSensoric

Voor ik VarioPerfect ga proberen, ben ik benieuwd naar de iSensoric sensoren. Hoewel je deze met het blote oog niet ziet, zitten deze er wel. Mijn handdoeken heb ik apart op kleur gesorteerd, waardoor ik de trommel niet vol krijg. iSensoric moet ervoor zorgen dat de wasmachine het energie- en waterverbruik op de vuilgraad en de hoeveelheid wasgoed aanpast. Ik leg de handdoeken in de trommel en selecteer een programma. Het valt me op dat de programmaduur alsnog vrij standaard is, maar de belofte dat ik water en energie bespaar is fijn.

Speed: 65% sneller wassen

De optie 'speed' belooft 65% sneller wassen met hetzelfde wasresultaat. Handig, want ik wil mijn favoriete jurk snel wassen voor een feestje vanavond. Om de snelfunctie te selecteren, gebruik ik de knop 'speed / eco' op het LED display. Dit is een toets met 2 instelmogelijkheden. Ik druk één keer voor de optie 'speed'. Op het display verschijnt een symbool met een klokje. Mijn wasgoed haal ik veel sneller dan gewoonlijk uit de trommel. Mijn kleding ruikt lekker fris; ik ben blij!

Eco: 50% zuiniger wassen

Nu ben ik natuurlijk benieuwd wat ik van de optie 'eco' merk. Siemens belooft 50% zuiniger wassen, doordat het wasprogramma een lagere temperatuur gebruikt. Ik druk de VarioPerfect knop 2 keer in om 'eco' te selecteren. Volgens de handleiding doe ik wel langer over het wassen, maar dat heb ik er voor over. Mijn wasgoed komt er na ruim 3 uur uit. Of ik energiezuinig heb gewassen. kan ik niet direct controleren. Het idee dat ik bijdraag aan een beter milieu, geeft mij wel een goed gevoel.

Koolborstelloze motor

Door de koolborstelloze motor zijn er geen extra onderdelen nodig om de motor aan te drijven. Hierdoor zal ik minder last hebben van geluid. Natuurlijk wil ik dit graag testen en stel de wasmachine in op 1400 toeren per minuut. Aan het einde van het wasprogramma start de wasautomaat met centrifugeren. Hoewel de wasmachine flink hard centrifugeert, ervaar ik het geluidsniveau als normaal. Ik heb geen last van lawaai.

Geen i-Dos

Wat dit model niet heeft is automatische wasmiddeldosering. Bij een wasmachine met i-Dos doe je een ruime hoeveelheid wasmiddel en wasverzachter in de lade. Zodra je het wasprogramma aanzet, voegt de wasautomaat precies de juiste hoeveelheid toe. Hierdoor hoef je de lade minder vaak te vullen en gebruik je altijd precies genoeg. Bovendien blijft je kleding langer mooi. Dit model heeft dus geen i-Dos, maar persoonlijk mis ik dit niet. Ik kijk altijd op het etiket hoeveel wasmiddel ik nodig heb. Voor mij is het een kleine moeite om het wasmiddel af te meten.

Conclusie

Wil je een ruime, stevige wasmachine die behalve energiezuinig ook snel kan wassen? Dan raad ik de Siemens WU14Q440NL aan. Bij het wassen met SpeedPerfect merk ik dat ik extra snel klaar ben met wassen. Handig wanneer ik snel mijn favoriete kleding nodig heb. Of ik iets merk op mijn energierekening, kan ik nu nog niet zeggen. Wel merk ik door de koolborstelloze motor dat ik minder last heb van trillingen en lawaai. Daarom zou ik deze wasmachine zeker aanraden.

Rowan
Artikel van:
Rowan Wasmachinespecialist.

© 1999 - 2019 - Coolblue B.V.
Beoordeling door klanten: 9,4 / 10 - 25.488 beoordelingen