The website is in Dutch. Would you rather see it in English?


Geschreven door Laurence

Specialisten review van de LG C9 OLED tv

De LG C9 is de opvolger van de populaire C8 uit 2018. Vergeleken met de vorige versie beschikt deze OLED tv over de nieuwste a9 beeldprocessor, waardoor de beeldkwaliteit extra kleurrijk en gedetailleerd is. Andere belangrijke toevoegingen zijn de hdmi 2.1 aansluitingen. Hiermee speel je bijvoorbeeld 4K beelden met 120 frames per seconde af. In deze review licht ik de de belangrijkste eigenschappen uit.

De LG OLED55C9PLA

4K (UHD), UHD premium | Smart tv: WebOS | 100 Hertz
1.599,-
niet meer leverbaar
  • Het OLED scherm produceert een diepe zwartweergave en een krachtig contrast.
  • Beelden zijn zeer gedetailleerd en kleurrijk dankzij de a9 Gen 2 processor.
  • De Magic Remote en het WebOS smart menu leveren een prettige gebruikservaring.
  • Voor een echte bioscoopervaring heb je een soundbar of de LG E9 nodig.

Eerste indruk van de LG C9

Wat direct opvalt, is de brede metalen voet. Deze heeft een luxe metalen afwerking en zorgt ervoor dat de tv stevig staat. De hdmi 2.1 aansluitingen maken de tv toekomstbestendig. Hiermee ontvangt de tv diverse hoogwaardige signalen, zoals de 4K resolutie met 120 frames per seconde. Deze beelden ogen niet alleen alleen scherp, maar ook zeer vloeiend. Doordat films en series nog niet in deze kwaliteit beschikbaar zijn, is de aansluiting vooral interessant voor gamers. Zo krijgt de PlayStation 5 naar verluidt ook hdmi 2.1 ondersteuning.

Kleurrijke en gedetailleerde beelden

Beeldkwaliteit van de LG C9

Dankzij de a9 Gen 2 processor is de beeldkwaliteit zeer realistisch. Huid- en kleurtinten zijn levensecht en de tinten van een zonsopkomst lopen subtiel in elkaar over. Wanneer tijdens een scène van Our Planet de zon door de bomen schijnt, zie ik een sterk contrast tussen de felle zonnestralen en de donkere bladeren. Zelfs als ik YouTube video’s van een lagere kwaliteit bekijk, is de beeldkwaliteit hoog. Dit komt doordat de processor via kunstmatige intelligentie ruis verwijdert en de kleuren en scherpte verbetert.

Veel details in het donker

Zwartweergave van de LG C9

Het OLED scherm heeft geen achtergrondverlichting, maar pixels die individueel oplichten of uitgaan. Hierdoor zijn zwarte beelden écht zwart en ontstaat er een krachtig contrast tussen licht en donker. Het voordeel hiervan is duidelijk wanneer ik naar een scène kijk die zich 's nachts in de woestijn afspeelt. Acteurs gaan niet op in het zwart, maar blijven duidelijk zichtbaar. Doordat de pixels alleen de felle beelden oplichten, schijnen de sterren fel in de donkere hemel.

Uitstekende kijkhoek, niet veel reflecties

Kijkhoek van de LG C9

Net als andere OLED tv’s biedt de C9 een uitstekende kijkhoek. Het maakt niet uit of ik vlak voor of aan de zijkant van het scherm zit, de beeldkwaliteit gaat niet achteruit. Pas wanneer ik helemaal naast de tv sta, merk ik dat er contrastverlies ontstaat en de helderheid minder wordt. Bij standaard omgevingslicht heeft de tv weinig last van storende reflecties. Alleen tijdens donkere scènes weerspiegelt er soms een lamp in het beeld. Kijk je in fel verlichte kamers, dan gaat het contrast licht achteruit. In deze situaties is het jammer dat het beeld niet iets helderder kan.

Stijlvol en minimalistisch ontwerp

Ontwerp van de LG C9

De brede voet is de grootste blikvanger van de verder zeer minimalistische tv. Deze is stijlvol afgewerkt met geborsteld metaal. Doordat de OLED tv geen achtergrondverlichting heeft, blijft het scherm flinterdun. Dit ziet er vooral indrukwekkend uit wanneer je de tv vanaf de zijkant bekijkt. De achterkant is net zo luxe afgewerkt als de voet. Aan de onderkant zit dikkere kunststof behuizing met alle aansluitingen. Deze aansluitingen zijn naar de zijkant gericht, zodat je de tv gemakkelijk strak aan de muur monteert.

Goed geluid voor standaard gebruik

Geluid van de C9

Deze tv heeft geen ingebouwde soundbar zoals zijn grotere broer, de E9. In plaats hiervan is de tv uitgerust met dubbele speakers en woofers. Deze leveren een kamervullend geluid met zuivere hoge tonen. Zowel heldere effecten als diepe bastonen gaan niet verloren in de geluidsmix. Alleen tijdens een autoachtervolging of andere spannende scène maakt het geluid niet genoeg impact om mij naar het puntje van mijn stoel te brengen.

Unieke bediening met de Magic Remote

Magic Remote van de LG C9

De meegeleverde Magic Remote levert een prettige gebruikerservaring. Wanneer je met deze afstandsbediening naar de tv wijst, verschijnt er een cursor op het scherm. Op deze manier selecteer je een optie door er simpelweg naar te wijzen en erop te klikken. Dit scheelt een hoop gedruk op knoppen. Met het scrollwiel blader je snel door een lijst met opties. Bovenaan zit een knop waarmee je stembediening activeert. Hiermee pas je via een simpele spraakopdracht het volume aan of zoek je naar een Netflix video.

Overzichtelijk smart platform

Het WebOS smart platform van de LG C9

Het WebOS smart menu ziet eruit als een rij met gekleurde kaarten. Elke kaart vertegenwoordigt een andere app of functie. Via de LG Content Store download je gemakkelijk nieuwe apps, waarna je ze toevoegt aan de rij met kaarten. Om apps te downloaden, heb je geen account nodig. Dit vind ik een groot voordeel vergeleken met andere smart platforms. Ik heb nog veel meer functies van WebOS getest en mijn bevindingen opgeschreven in deze review.

Conclusie

4K (UHD), UHD premium | Smart tv: WebOS | 100 Hertz
1.599,-
niet meer leverbaar

Met de C9 heeft LG ook in 2019 de standaard voor OLED tv’s bepaald. Je bent hiermee verzekerd van een kleurrijke en scherpe beeldkwaliteit, of je nu naar HDR films kijkt of YouTube video’s van een lagere kwaliteit bekijkt. Het WebOS smart menu, gecombineerd met de Magic Remote, zorgt voor een unieke en prettige gebruikerservaring. Hoewel de geluidskwaliteit bovengemiddeld is, maken spannende effecten net te weinig impact. Is dit belangrijk voor je, dan raad ik een losse soundbar of de E9 versie aan.© 1999 - 2020 - Coolblue B.V.
Beoordeling door klanten: 9,2 / 10 - 19.841 beoordelingen