The website is in Dutch. Would you rather see it in English?


Geschreven door Laurence

Specialisten review van de LG SM9010PLA

De SM9010PLA behoort tot de topmodellen onder LG’s led tv’s. Zo beschikt hij over de NanoCell techniek en een full array achtergrondverlichting. Deze technieken leveren respectievelijk een breed kleurbereik en een diepe zwartweergave, zodat het contrast extra sterk en realistisch is. Wil je weten wat ik van de tv vind? Je leest het in deze review.

De LG SM9010PLA

4K (UHD), UHD premium | Smart tv: WebOS | 100 Hertz
1.179,-
niet meer leverbaar
  • Door de NanoCell techniek produceert de tv realistische kleuren.
  • De full array achtergrondverlichting zorgt voor een diepe zwartweergave.
  • Dankzij het IPS scherm heeft de tv een brede kijkhoek.
  • Het WebOS smart menu en de Magic Remote leveren een prettige gebruikservaring.
  • De zwartweergave van de OLED tv’s in deze prijsklasse is nauwkeuriger.

Eerste indruk

LG SM9010PLA hdmi 2.1

Het moderne ontwerp van de tv bestaat grotendeels uit plastic en heeft een metalen afwerking. Met een gewicht van 17,8 kilogram is de tv relatief licht, waardoor ik hem eenvoudig met een collega uit de doos til. De hdmi 2.1 ingangen aan de achterkant zijn een handige toevoeging. Een belangrijk voordeel hiervan is de eARC ondersteuning. Hiermee stuur je hoogwaardige geluidssignalen als Dolby Atmos zonder kwaliteitsverlies naar een home cinema set of soundbar.

Scherpe en kleurrijke beelden

LG SM9010PLA beeldkwaliteit

Vooral wanneer ik 4K en HDR beelden bekijk, geniet ik met deze tv van gedetailleerde en kleurrijke beelden. Tijdens een scène van een jungle zie ik veel subtiele kleurnuances. Doordat de tv een redelijk hoge helderheid produceert, komen felle kleurtinten duidelijk naar voren. Het menu biedt diverse instellingen waarmee ik de beeldweergave tot in de details aanpas. Mijn voorkeur gaat uit naar de Bioscoop modus of één van de ISF Expert modi. Hiermee is de beeldkwaliteit zeer realistisch.

Diepe zwartweergave voor een led tv

LG SM9010PLA local dimming

Achter het scherm van deze tv zit een full array achtergrondverlichting. Deze bestaat uit tientallen lampen die alleen de donkere delen verduisteren. Als resultaat is de zwartweergave dieper en het contrast tussen kleur- en zwarttinten sterker. Een lichtinval in een donkere kamer blijft daardoor fel en kleurrijk. Soms zie ik nog wel een ongewenste gloed rondom een verlicht object. Wanneer ik naar standaard SDR beelden bekijk, gaan er tijdens donkere scènes kleine details verloren. Kortom: een OLED tv scoort nog iets beter qua zwartweergave.

Brede kijkhoek, geen storende reflecties

LG SM9010PLA kijkhoek

Deze tv is uitgerust met een IPS scherm. Het voordeel hiervan is dat hij een bredere kijkhoek levert dan de meeste led tv’s. Ik kan probleemloos schuin voor het scherm zitten zonder dat de beeldkwaliteit aangetast wordt. Pas wanneer ik helemaal naast het scherm zit, gaat het contrast achteruit. Hoewel enkele tv’s beter met reflecties omgaan, heb ik met deze weinig last van storende weerspiegelingen. Dit maakt hem geschikt voor verlichte ruimtes.

Strak en donker ontwerp

Hoewel de tv grotendeels uit plastic bestaat, ziet hij er zeker niet goedkoop uit. Dit komt vooral doordat het donkere ontwerp diverse metalen details heeft. Vergeleken met OLED tv’s heeft deze wel een achtergrondverlichting nodig. Het scherm is daardoor iets dikker, maar de subtiele bolling aan de achterkant zorgt voor een gestroomlijnde vorm. De gebogen voet is redelijk breed en steekt iets naar voren. Houd hier rekening mee wanneer je de tv op een smalle kast wilt plaatsen.

Bovengemiddeld geluid

LG SM9010PLA geluid

De tv heeft geen ingebouwde soundbar, maar levert niettemin een duidelijk geluid. Zo komen de stemmen en effecten van een tv programma of natuurdocumentaire helder naar voren. De AI Sound modus is vooral een handige toevoeging wanneer je naar films of series kijkt. Hiermee klinkt het geluid extra ruimtelijk. Voor een bioscoopervaring mist het geluidssysteem een diepe basweergave. Als je hier behoefte aan hebt, mag een home cinema set of een soundbar met een subwoofer niet ontbreken.

Eenvoudige bediening

LG SM9010PLA Magic Remote.

Met de meegeleverde Magic Remote selecteer ik een optie door er simpelweg naar te wijzen. Deze manier van bedienen vraagt niet om weidse gebaren. De hand waarmee ik de afstandsbediening vasthoud, laat ik comfortabel op mijn been rusten. Kun je hier toch niet aan wennen, dan heeft de afstandsbediening ook traditionele pijltjestoetsen. De ingebouwde microfoon geeft mij toegang tot stembediening. Hiermee open ik bijvoorbeeld een YouTube video door de titel in te spreken.

Snel schakelen tussen apps

LG SM9010PLA WebOS

Het WebOS besturingssysteem levert een overzichtelijk smart menu. Alle apps, instellingen en functies staan in een balk aan de onderkant van het scherm. Op deze manier blijven de beelden die ik op dat moment bekijk grotendeels zichtbaar. Wanneer ik een app als Netflix aanwijs, verschijnt hierboven een nieuwe balk met voorgestelde series. Het grote aantal opties maakt het menu wat onoverzichtelijk. Gelukkig pas ik de volgorde gemakkelijk aan en verwijder ik overbodige opties probleemloos uit het menu.

Conclusie

4K (UHD), UHD premium | Smart tv: WebOS | 100 Hertz
1.179,-
niet meer leverbaar

Zoek je een led tv die scherpe en kleurrijke beelden, een diepe zwartweergave en een brede kijkhoek levert? Dan is de SM9010PLA zeker iets voor jou. Vooral de modellen vanaf 55 inch vallen wel in een hoge prijsklasse, waardoor ik persoonlijk voor een OLED tv zou gaan. Een OLED tv levert namelijk de beste zwartweergave en kijkhoek. Ik ben enthousiast over het grote aantal beeldinstellingen en de eenvoudige bediening. Dankzij de combinatie van de Magic Remote en het overzichtelijke smart menu blader ik razendsnel door alle instellingen en apps.© 1999 - 2021 - Coolblue B.V.
Beoordeling door klanten: 9,2 / 10 - 23.295 beoordelingen