The website is in Dutch. Would you rather see it in English?


Geschreven door Jorn

Specialisten review van de Samsung Neo QLED QN95A

De QN95A is het nieuwe 4K vlaggenschip van Samsung uit 2021. Deze tv beschikt over de Neo QLED technologie, die het brede kleurbereik van QLED combineert met een krachtig contrast. Daarnaast heeft de QN95A de nieuwe handige Slim One Connect Box. Ik ging langs bij Samsung om dit te testen. In deze review lees je wat ik van de tv vond en licht ik de belangrijkste eigenschappen uit.

Samsung Neo QLED QN95A

€ 300,- cashback
4K (UHD) | Smart tv: Tizen | 100 Hz
3.399,-
tijdelijk uitverkocht
  • Dankzij het Neo QLED scherm bekijk je kleurrijke beelden met een hoge helderheid en een krachtig contrast.
  • Je sluit al je randapparatuur met 1 transparante kabel op de tv aan via Slim One Connect Box.
  • Adaptive Picture past de beeldweergave aan op je beelden en kijkomgeving.
  • Je klikt de Slim One Connect Box niet vast op de voet, zoals bij de Neo QLED 8K tv's wel mogelijk is.
  • De televisie beschikt niet over een hoofdtelefoon aansluiting.

Eerste indruk van de QN95A

Wanneer ik de QN95A voor het eerst bekijk, zie ik direct dat dit Samsungs meest compleet uitgeruste 4K tv van 2021 is. Ten eerste zie ik dankzij de Slim One Connect Box maar één kabel uit de tv lopen. Het kastje zelf is ook van uiterlijk veranderd, waardoor deze er stijlvoller uitziet. De bekende One Remote heeft een extra functie. In plaats van vervangbare batterijen, heeft de afstandsbediening nu een paneeltje dat oplaadt met zon- of kunstlicht.

Heldere, kleurrijke beelden

Helderheid en kleuren van de QN95A Neo QLED tv

Met een piekhelderheid van 2.000 nits zou de QN95A de helderste tv uit de 4K Neo QLED lijn zijn. Het valt me inderdaad op dat heldere delen van het beeld er erg fel uitzien. Toch gaat deze helderheid niet ten koste van de kleuren. Kleurdetails komen duidelijk in beeld en daardoor zien beelden er heel realistisch uit. Bij een close-up van een sinaasappel zie ik bijvoorbeeld alle subtiele verschillen in de oranje tinten. Deze nauwkeurige kleurweergave en de hoge helderheid zorgen ervoor dat felle kleuren echt van het scherm spatten.

Krachtig en realistisch contrast

Contrast en zwartwaarden van de QN95A Neo QLED tv

De grootste innovatie van de Neo QLED tv's is de mini-led achtergrondverlichting. Hierbij dimmen duizenden kleine led lampjes wanneer het nodig is. Op die manier zijn donkere delen van het beeld extra donker en zie je minder gloed om heldere objecten dan bij een normale led-lcd tv. Bij een vlam van een kaars tegen een zwarte achtergrond zie ik nog een beetje gloed, maar het zwart eromheen is wel écht diep zwart. Dit is vooral een voordeel wanneer je graag donkere actie- of horrorfilms kijkt.

Brede kijkhoek, alleen reflecties met felle lampen

Kijkhoek en reflecties van de Samsung QN95A Neo QLED tv

Dankzij de Ultra Viewing Angle heeft de QN95A een brede kijkhoek. Zo gaat de beeldkwaliteit nauwelijks achteruit wanneer ik schuin voor de televisie sta. Alleen als ik het scherm echt van de zijkant bekijk, zie ik dat de kleuren doffer worden. Bij dagelijks gebruik merk je dit nauwelijks. Dankzij de anti-reflectielaag reflecteert je omgeving ook vrijwel niet in het scherm. Alleen heel felle lampen die op de tv richten, zie je reflecteren.

Minimalistisch ontwerp met Slim One Connect Box

De QN95A past dankzij het minimalistische en universele uiterlijk in ieder interieur. Het scherm heeft erg dunne randen en staat op één stevige zwarten voet. Daarnaast loopt er dankzij de Slim One Connect Box slechts één transparante kabel uit de tv. Dit kastje heeft alle nodige ingangen, zoals hdmi en usb. Zo zie je geen wirwar van kabels onder de tv. Dat is zeker handig wanneer je de televisie aan de muur hangt.

Ruimtelijk en vol geluid

Geluid van de Samsung Neo QLED QN95A

Met 4 normale speakers, 2 omhoog gerichte speakers en 2 subwoofers levert de QN95A een krachtig en vol geluid. Dit volstaat zeker wanneer je bijvoorbeeld actiefilms kijkt. Daarnaast beschikt de tv over Object Tracking Sound+. Met deze techniek volgt het geluid de bewegingen van het beeld. Wanneer ik bijvoorbeeld een beeld kijk van een gaspit die aangaat, hoor ik de vlammen één voor één ontsteken in dezelfde ronddraaiende beweging als ik op beeld zie.

Veelzijdig smart menu met gratis content

Tizen smart menu van de Samsung QN95A Neo QLED tv

Qua uiterlijk is het Tizen smart menu weinig veranderd dit jaar. Ik bekijk nog steeds alle apps in een overzichtelijke rij onder in het beeld. Het menu heeft wel wat nieuwe functies. Zo biedt Samsung allerlei gratis kanalen met films, series, nieuws en sport op de Samsung TV Plus app. Daarnaast deel je gemakkelijk het scherm van je laptop, tablet of smartphone met de PC on TV functie. Zo gebruik je de tv bijvoorbeeld als een extra monitor bij het thuiswerken.

Handige en zuinige afstandsbediening

Op het eerste gezicht ziet de One Remote Control van de QN95A er hetzelfde uit als de voorgaande versies. De afstandsbediening heeft weinig knoppen, maar is makkelijk bestuurbaar en ligt lekker in de hand. Er is alleen één leuke vernieuwing. Aan de achterzijde van de Solarcel One Remote Control zit een paneeltje dat de afstandsbediening oplaadt met zon- en kunstlicht. Zo hoef je nooit de batterijen van je afstandsbediening te vervangen. Met één uur opladen gebruik je de afstandsbediening een jaar lang.

Conclusie

€ 300,- cashback
4K (UHD) | Smart tv: Tizen | 100 Hz
3.399,-
tijdelijk uitverkocht

De QN95A biedt alles dat een film-, serie- of gameliefhebber wenst van een televisie. Zo bekijk je realistische, vloeiende beelden met een krachtig contrast en heldere kleuren. De hoge helderheid maakt deze tv ook bijzonder geschikt voor wanneer je graag overdag of in felle ruimtes tv kijkt. Zo heb je minder last van reflecties. Hoewel de 8K tv's van Samsung nog iets meer functies en een hogere helderheid bieden, ben je met de QN95A verzekerd van een complete kijk- en luisterervaring.© 1999 - 2021 - Coolblue B.V.
Beoordeling door klanten: 9,2 / 10 - 23.586 beoordelingen