The website is in Dutch. Would you rather see it in English?


Geschreven door Jorn

Specialisten review van de Samsung QN900A Neo QLED 8K tv

De Samsung QN900A is het vlaggenschip van Samsung tv's uit 2021. Deze Neo QLED televisie belooft dankzij nieuwe technieken heldere en contrastrijke beelden, krachtig en ruimtelijk geluid en uitgebreide smart functies. Ik ging bij Samsung langs om te kijken of de QN900A deze verwachtingen waarmaakt. In deze review test ik de televisie en licht ik de belangrijkste functies uit.

Samsung Neo QLED QN900A

€ 200,- cashback
0 / 5 sterren
0 reviews
8K (UHD) | Smart tv: Tizen | 100 Hertz
5.999,-
tijdelijk uitverkocht
  • De 8K resolutie en de Neo AI Quantum Processor 8K zorgen ervoor dat 4K beelden er nog scherper uitzien.
  • Dankzij het Neo QLED scherm bekijk je beelden met een krachtig contrast, een hoge helderheid en een breed kleurbereik.
  • Object Tracking Sound Pro zorgt voor een krachtige, ruimtelijke en realistische geluidsweergave.
  • Er is nog weinig beeldmateriaal in 8K beschikbaar, zo wordt full hd live televisie nooit echt zo scherp als echte 8K beelden.

Eerste indruk van de Samsung QN900A

Wat meteen opvalt aan de QN900A is hoe dun de tv is en hoe simpel hij eruitziet. Het scherm heeft nauwelijks randen, zodat je aandacht niet wordt afgeleid van het beeld. Ook de achterkant ziet er sober uit, met slechts één ingang voor de kabel van de One Connect Box. Bij de 65 inch versie die ik test, zijn ook een webcam en een soundbar geïnstalleerd. Deze krijg je helaas niet standaard bij de QN900A, maar kun je natuurlijk wel apart aanschaffen.

Gedetailleerde en heldere beelden

Resolutie en helderheid van de Samsung QN900A

Eén van de eigenschappen waarmee de QN900A zich onderscheidt van andere televisies is de 8K resolutie. Hoewel er weinig beeldmateriaal beschikbaar is in 8K, maakt de Neo Quantum Processor 8K beelden met een lagere resolutie scherper. Bij dit grote scherm zie ik inderdaad een verschil met een 4K televisie. Details zoals de texturen op koraal in een natuurdocumentaire komen duidelijk in beeld. Gecombineerd met de hoge helderheid van 4.000 nits zorgt dit voor een opvallend helder en gedetailleerd beeld.

Krachtig contrast met goede zwartwaarden

Contrast van de Samsung QN900A

Dankzij de nieuwe Neo QLED techniek verlichten duizenden kleine led lampjes de tv en dimmen deze lichtjes bij donkerdere delen van het beeld. Hierdoor heeft de QN900A een krachtig contrast: donkere delen van het beeld zijn écht donker en lichte delen van het beeld bijzonder helder. Ik zie inderdaad een realistisch contrast en veel detail in schaduwen wanneer ik een nachtelijke scène in een natuurdocumentaire kijk. Bij echt donkere beelden, zoals een sterrenhemel, zie ik nog wel een klein beetje gloed om heldere sterren.

Brede kijkhoek, weinig reflecties

Kijkhoek van de Samsung QN900A

Dankzij de zogeheten Ultra Viewing Angle heeft de QN900A een goede kijkhoek. Wanneer ik schuin voor de tv sta, zie ik nog steeds heldere kleuren en een sterk contrast. Pas als ik iets verder langs de tv loop, gaat de beeldkwaliteit achteruit. Door de anti-reflectielaag reflecteren personen en voorwerpen in de kamer ook niet zichtbaar in het beeld. Alleen felle lampen die op de tv gericht zijn, zie ik in beeld weerspiegeld. Ook dankzij de hoge helderheid van het scherm hoef je je geen zorgen te maken voor storende reflecties.

Nette, minimalistische opstelling

Qua ontwerp zie ik duidelijk dat de QN900A het vlaggenschip van de Neo QLED serie is. Dankzij het Infinity Screen zie ik nauwelijks een rand om het scherm heen, wanneer ik recht voor de tv zit. Ook loopt er maar één transparante kabel uit de tv, waardoor de opstelling er net uitziet. Deze kabel verbindt de Attachable Slim One Connect Box met de televisie. Dit kastje voorziet de tv van alle nodige ingangen, zoals 4 hdmi 2.1 ingangen en usb poorten. De One Connect Box klik je gemakkelijk achterop de voet, zodat deze niet te zien is wanneer je voor de tv zit.

Ruimtelijk en vol geluid

Geluid van de Samsung Neo QLED QN900A 8K tv

De QN900A levert met een uitrusting van maar liefst 6 normale speakers, 2 omhooggerichte speakers en 2 subwoofers een krachtig en realistisch geluid. Daarnaast zorgt Object Tracking Sound Pro ervoor dat het geluid vanuit verschillende plekken van de tv komt. Zodat klinkt het geluid ruimtelijker en zit je echt midden in de film, serie of game zit. Zeker bij het kijken van een actiefilm merk ik dat de diepe bastonen goed aanwezig zijn en dat het geluid me van verschillende kanten bereikt. Met SpaceFit analyseert de tv jouw woonkamer en past daarop de geluidsweergave aan. Zo weet je zeker dat je van het beste geluid geniet.

Overzichtelijk smart menu met gratis content

Hoewel het handige smart menu weinig verschilt qua uiterlijk met voorgaande versies, heeft het qua functies en apps wel meer te bieden. Zo lanceert Samsung een eigen streamingdienst: Samsung TV Plus. Hierop bekijk je gratis allerlei kanalen met films, series, sport of nieuws. Daarnaast biedt de QN900A het zogeheten PC on TV, waarmee je gemakkelijk het scherm van je laptop of pc deelt op de tv. Zo heb je bij het thuiswerken een mooie extra monitor.

Zuinige en prettige afstandsbediening

De bekende One Remote Control heeft dit jaar een vernieuwing. De afstandsbediening ziet er op het eerste gezicht hetzelfde uit als voorgaande versies, maar toch is er een groot verschil: het paneeltje op de achterkant. Hiermee laadt de afstandsbediening op in kunst- en zonlicht, zodat je geen batterijen meer hoeft te vervangen. Met een uurtje opladen, gaat de accu van de afstandsbediening weer een jaar mee. Verder ligt deze Solarcell One Remote lekker in de hand en vind ik de bediening gemakkelijk. Het sobere uiterlijk geeft de handige afstandsbediening een luxe uitstraling.

Conclusie

€ 200,- cashback
0 / 5 sterren
0 reviews
8K (UHD) | Smart tv: Tizen | 100 Hertz
5.999,-
tijdelijk uitverkocht

De Samsung Neo QLED QN900A is een echte krachtpatser die bijzonder geschikt is voor filmliefhebbers. Dankzij de heldere, contrastrijke beelden en het krachtige geluid leent deze televisie zich uitstekend voor het kijken van films en series met HDR beelden. Hoewel er nog weinig beeldmateriaal in 8K is, zorgt de krachtige processor voor extra scherpe 4K beelden.© 1999 - 2021 - Coolblue B.V.
Beoordeling door klanten: 9,2 / 10 - 23.573 beoordelingen