The website is in Dutch. Would you rather see it in English?


Geschreven door Laurence

Specialisten review van de Sony KD-XG9505

De KD-XG9505 is Sony’s beste 4K led tv van 2019. Dit model is uitgerust met de X1 Ultimate processor, die een gedetailleerde beeldweergave en een breed kleurbereik levert. Gecombineerd met de diepe zwartweergave van de full array local dimming techniek moet de tv een krachtig contrast creëren. Ik neem de proef op de som en test het 65 inch formaat.

De Sony KD-XG9505

4K (UHD), UHD premium | Smart tv: Android | 100 Hertz
1.509,-
niet meer leverbaar
  • De tv levert een sterk contrast met realistische kleur- en huidtinten.
  • Zelfs de snelste acties komen vloeiend en helder in beeld.
  • De verbeterde afstandsbediening en smart opties zijn extra gebruiksvriendelijk.
  • Het 55 en 65 inch formaat hebben een beperkte kijkhoek.

Eerste indruk

Sony KD-XG9505 eerste indruk

Het donkere, metalen ontwerp en de futuristisch vormgegeven voeten geven de tv een modern uiterlijk. Ik vind het handig dat de voeten niet uit allerlei losse onderdelen bestaan. De montage is hierdoor een kwestie van vastklikken en -schroeven. Nadat de tv op zijn voeten staat, loop ik door het simpele installatiemenu. Binnen 5 minuten is de tv klaar voor gebruik. Wil je de Google Assistant functie gebruiken? Stel de taal dan in op Engels.

Realistische en vloeiende beeldweergave

Sony KD-XG9505 Beeldkwaliteit

De X1 Ultimate processor levert een krachtige beeldverwerking. Zo heb ik tijdens het bekijken van SDR beelden nauwelijks last van ruis of beeldfouten. De schermhelderheid is hoog genoeg voor een natuurgetrouwe weergave van een HDR beeld als Dolby Vision. Het valt vooral op hoe realistisch subtiele kleur- en huidtinten in beeld komen. De X-Motion Clarity techniek zorgt voor een indrukwekkende bewegingsscherpte. Een luipaard dat naar een prooi rent, wordt vloeiend en helder getoond.

Sterk contrast door local dimming

Sony KD-XG9505 local dimmomg

De full array local dimming techniek bestaat uit 60 zones die het scherm op specifieke plekken dimmen. Hierdoor ontstaat er een diepe zwartweergave, terwijl de heldere delen fel blijven. Als resultaat levert de tv een sterk contrast tussen kleur- en zwarttinten. Sommige concurrenten beschikken over meer zones, maar in de praktijk merk ik hier niet erg veel van. De zwartweergave mag alleen tijdens een contrastrijke scène van bijvoorbeeld een sterrenhemel iets nauwkeuriger zijn. Hierin zie ik soms nog een lichte gloed rondom felle beelden.

Beperkte kijkhoek, geen storende reflecties

Sony KD-XG9505 kijkhoek

Helaas hebben alleen de 75 en 85 inch formaten de X-Wide Viewing techniek die de kijkhoek verbetert. Daarom merk ik bij dit 65 inch model al snel dat de beeldkwaliteit achteruitgaat wanneer ik schuin voor de tv ga zitten. Zo wordt het beeld donkerder, ontstaat er contrastverlies en worden de reflecties sterker. Wanneer ik recht voor de tv zit, heb ik weinig last van reflecties. Deze zijn vooral in verlichte ruimtes zichtbaar, maar niet erg storend.

Realistischer geluid door extra tweeters

Sony KD-XG9505 geluid

Aan de achterkant van het scherm zitten 2 extra tweeters. Het is de bedoeling dat het geluid hierdoor echt uit het scherm lijkt te komen. Ik merk dat het stereobeeld inderdaad realistischer klinkt. Kijk ik naar films, dan mis ik een hoger uitgangsvolume of krachtige woofers. Als ik het volume flink omhoog draai, wordt het geluid een beetje schel. Het is handig dat de tv Dolby Atmos en eARC ondersteunt. Hierdoor sluit je hem gemakkelijk aan op een Dolby Atmos soundbar.

Modern design

De dunne rand van donker metaal geeft de tv een modern en subtiel uiterlijk. Met 6,9 centimeter is de tv iets dieper dan gemiddeld. Dit komt doordat de full array achtergrondverlichting achter het scherm zit. De lichtmetalen voeten staan naar buiten gericht. Het voordeel hiervan is dat er gemakkelijk een compacte soundbar onder het scherm past. Voor een nette kabelmanagement zijn de ruime uitsparingen in de voeten een handige toevoeging. Hierin leid je gemakkelijk meerdere kabels weg.

Luxere afstandsbediening

Sony KD-XG9505 afstandsbediening

Sony heeft dit jaar de afstandsbediening van de premium tv’s luxer vormgegeven. Zo is het ontwerp compacter en is de bovenkant afgewerkt met geborsteld metaal. De klassieke knoppen voelen prettig aan en zijn logisch ingedeeld. Ik koppel de afstandsbediening via Bluetooth, zodat ik hem niet naar de tv hoef te richten. Dit is zeker een aanrader. Het enige verbeterpunt in mijn ogen is dat de grote en gekleurde Google Play en Netflix knoppen erg opvallen, terwijl de afspeelknoppen juist iets te klein en subtiel zijn.

Verbeterd smart menu

Sony KD-XG9505 Smart menu

Het vernieuwde smart menu zorgt voor extra overzicht. Alle apps, aangesloten apparaten, instellingen en overige functies staan netjes bij elkaar. Het is wel jammer dat de tv beelden onderbreekt wanneer ik het schermvullende menu oproep. Je kunt dit gelukkig omzeilen wanneer je met de Input knop een balk onderaan het scherm opent. Hierin staan oorspronkelijk alle ingangen, maar je voegt er gemakkelijk apps aan toe. Zo schakel je daarna via deze balk snel tussen je favoriete apps.

Conclusie

4K (UHD), UHD premium | Smart tv: Android | 100 Hertz
1.509,-
niet meer leverbaar

De Sony KD-XG9505 levert een zeer realistisch contrast, waardoor subtiele kleur- en huidtinten er natuurgetrouw uitzien. Dankzij de uitstekende bewegingsscherpte is de tv zeer geschikt voor beelden met snelle acties. Denk aan actiefilms, sportwedstrijden of games. Helaas is de verbeterde kijkhoek alleen beschikbaar op modellen vanaf 75 inch, want deze beeldkwaliteit gun ik ook aan mensen die schuin voor de tv zitten. Ik ben ook enthousiast over de luxere afstandsbediening en het verbeterde smart menu. Deze zorgen voor een prettige gebruikservaring.

Laurence
Artikel van:
Laurence Televisiespecialist.


© 1999 - 2021 - Coolblue B.V.
Beoordeling door klanten: 9,2 / 10 - 22.802 beoordelingen