The website is in Dutch. Would you rather see it in English?


Coolblue
Geschreven door Juliën

Welke spieren train je met een roeitrainer?

Roeien is hot. Je ziet roeitrainers voorbijkomen in fitnessbladen en op tv. Hoe relax is het dat je thuis een van de meest intensieve vormen van bewegen kunt uitoefenen. Meest intensief? Maar hoe zit dat dan precies? Roeien combineert cardio met krachttraining wat betekent dat je ook spiermassa kweekt. Welke spieren dit zijn, dat lees je hier.

Full body work-out

Wat roeien zo intensief maakt, is dat het je hele lichaam aan het werk zet. Meer dan 80% van je spieren wordt bij 1 haal gebruikt. Vandaar dat roeien ook wel een full body work-out wordt genoemd. Het helpt je niet alleen met het verliezen van je zwembandjes en het verbeteren van je conditie, maar ook bij het vergroten van je spiermassa en het definiëren van je spieren. Welke spieren je traint en in welke mate je ze traint heeft alles te maken met een goede roeitechniek.

Roeitechniek

Een roeihaal is in 4 fases op te knippen. De catch, de drive, de finish en de recovery. Zonder te veel in technische details te treden, is het vanzelfsprekend dat wanneer je alle fases goed uitvoert, je je spieren zo efficiënt mogelijk traint. Bij elke fase moet een bepaalde spiergroep net even iets harder werken. Dit zijn ook de spieren die je het meest traint op een roeimachine.

1. Been- en bilspieren

Beenspieren en bilspieren trainen roeitrainer

Wanneer je de roeihaal inzet zijn het vooral je been- en bilspieren die geactiveerd worden. Je zet je af tegen de pedalen om jezelf en het zitje naar achteren te duwen. Hierbij wordt er veel gevraagd van je kuit-, bovenbeen- en bilspieren. Je hamstrings en scheenspieren voel je na je work-out, mits je een nette haal maakt, ook een beetje branden.

2. Rug- en schouderspieren

Rugspieren en schouderspieren trainen roeitrainer

Door aan de handvaten en riem te trekken zijn het je rug- en schouderspieren die het meest worden uitgedaagd. Dit volgt tijdens en vlak na het strekken van je benen. Je houding is hierbij heel belangrijk. Een gebogen rug levert al vrij snel overbelasting op en dat is het laatste wat je wilt wanneer je juist fitter wilt worden. Houd je rug daarom zo recht mogelijk wanneer je benen uitstrekt.

3. Armspieren

Armspieren trainen roeitrainer

Bij het afmaken van de beweging ligt de focus vooral op je armspieren. Je biceps en triceps worden aangespannen om jezelf, wanneer je in het water zou liggen, naar achteren te lanceren. Daarbij haal je zoveel mogelijk uit je beweging om snelheid te maken. Wanneer je je armspieren niet optimaal aanspant, verlies je juist meer snelheid en raak je je ritme kwijt.

4. Buikspieren

Buikspieren trainen roeitrainer

Bij een goede roeitechniek worden je buikspieren telkens weer aangespannen. Wanneer je terugkeert naar de startpositie wordt je lichaam voorwaartse 'geduwd'. Vooral tijdens deze beweging maken je buikspieren overuren om te voorkomen dat je uit balans raakt en je snelheid verliest. Ook in de andere fases van de roeihaal zijn je buikspieren aan het werk om je in balans te houden.

Haal meer uit je roeitraining

Een roeitrainer is een machtig apparaat waarmee je in een korte tijd heel fit kunt worden. Je roeitechniek is hierbij heel belangrijk en is bepalend voor de mate waarin je spieren getraind worden. Verwacht echter niet dat je door technisch goed te roeien er als een body builder uit komt te zien. Wel haal je meer uit je roeitrainingen door te trainen in hartslagzones of op wattage. Daarmee train je specifiek voor vetverbranding of het verbeteren van je conditie. Wil je toch liever die spiermassa kweken? Dan zul je echt met gewichten moeten smijten. Gebruik een roeimachine vooral als full body work-out om zo aan je algehele fitheid te werken.

Heeft dit je geholpen?

Optioneel
We gebruiken je feedback enkel om de website te verbeteren, we sturen je geen reactie.
Bedankt voor je feedback


© 1999 - 2021 - Coolblue B.V.
Beoordeling door klanten:
Kiyoh 9,2 / 10 - 20.186 beoordelingen