The website is in Dutch. Would you rather see it in English?


Geschreven door Kasper

Aan de slag met een SSD

Om optimaal gebruik te maken van je nieuwe SSD hebben wij enkele tips voor je. We vertellen je onder andere hoe je een SSD formatteert, fragmenteert, opschoont, optimaliseert en onderhoudt. Zo maak je optimaal gebruik van je SSD en haal je het maximale uit je aankoop.

Aan de slag met een SSD

Met deze 4 tips voor het optimaal gebruiken van een SSD ga je goed van start en heb je langer profijt van je nieuwe schijf.

  • Tip 1. Een SSD formatteren
  • Tip 2. Een SSD defragmenteren
  • Tip 3. Een SSD opschonen
  • Tip 4. Een SSD optimaliseren

SSD formatteren

Schijf formatteren in Windows 10

Heb je net een nieuwe SSD ingebouwd, dan moet je deze nog formatteren. Je regelt het formatteren van de schijf in schijfbeheer. Selecteer de schijf en volg de onderstaande stappen.

  • Rechtsklik op de schijf in het blokkenrooster en selecteer formatteren.
  • Kies een volumenaam. Zo gaat de schijf heten.
  • Selecteer het bestandssysteem, bij voorkeur NTFS.
  • Laat clustergrootte op Standaard staan.
  • Vink de checkbox Snelformatteren aan en laat Bestand- en mapcompressie leeg. Klik nu 2 keer op OK.

SSD defragmenteren

SSD defragmenteren

Het defragmenteren is noodzakelijk bij harde schijven. Hierdoor blijft de schijf snel werken. Voor een SSD is dit echter niet handig, want het defragmenteren gaat gepaard met veel lees- en schrijfhandelingen, wat niet goed is voor de levensduur van de SSD. Bovendien gaat de SSD er niet sneller door werken. Het defragmenteren van een SSD is dan ook niet nodig en hoef je dus niet uit te voeren, in tegenstelling tot bij een harde schijf.

SSD opschonen

SSD opruimen

Wij raden aan een keer in de zoveel tijd de SSD op te ruimen. Windows 10 heeft hier een optie voor. Ga naar de zoekbalk en typ schijfopruiming in. Klik op het programma en je krijgt een lijst te zien met de te verwijderen bestanden. Je ziet ook hoeveel ruimte je ermee wint. Liever meer ruimte vrijmaken op je SSD? Denk er dan aan om overbodige programma’s te verwijderen of bestanden te verplaatsen naar een andere schijf.

SSD optimaliseren

SSD optimaliseren

Voor het optimaliseren van de SSD is de makkelijkste optie om Windows 10 dit te laten doen. Ga in Verkenner naar de SSD en druk met de rechtermuisknop op het icoontje van de schijf. Selecteer nu eigenschappen en vervolgens gereedschap. Je ziet nu de optie optimaliseren staan. Klik erop en doorloop de stappen. Windows 10 optimaliseert de SSD nu voor jouw laptop of desktop.© 1999 - 2020 - Coolblue B.V.
Beoordeling door klanten: 9,3 / 10 - 15.943 beoordelingen