Staal lassen
Voorbeelden
Stalen constructies zijn niet meer weg te denken uit ons straatbeeld. Het zeer sterke materiaal wordt onder meer gebruikt om bruggen, treinrails, gebouwen en werktuigen te maken. Ook is staal 1 van de meest gebruikte metalen voor plaatbewerking. Voor de doe-het-zelver is staal een goed te bewerken materiaal voor allerlei soorten constructies of reparaties. Van decoratieve werkstukken als windwijzers of tuinhekjes, tot meubilair of een compleet raamwerk voor een serre. Kortom, de mogelijkheden met staal zijn eindeloos.
Wat heb je nodig?
Door de grote variatie in samenstelling zijn niet alle staalsoorten op 1 hoop te gooien. Zo is rvs net als staal een ferro-metaal, maar hebben de 2 materialen eigen unieke eigenschappen en daarom specifieke toepassingen. In dit artikel bedoelen we met staal het materiaal dat in de basis voornamelijk bestaat uit ijzer en koolstof. Welke lastechniek je gebruikt om staal te lassen, is helemaal aan jou. Zowel met elektrode lassen, TIG lassen en MIG/MAG lassen maak je stevige lasverbindingen. Voor het lassen van staal heb je geen wisselstroom, maar gelijkstroom nodig. Wat betreft het toevoegmateriaal: afhankelijk van het type staal dat je bewerkt, zijn er allerlei soorten elektroden, lasstaven en lasdraden om uit te kiezen.
Tips
- Houd bij het lassen van staal rekening met de dikte van het materiaal. Op basis hiervan bepaal je de hoogte van het amperage. Want hoe dikker het materiaal, hoe hoger de stroomsterkte moet zijn.
- Houd bij het bepalen van de stroomtoevoer de volgende stelregel aan: voor een 1 millimeter plaat heb je circa 40 ampère nodig, voor 2 millimeter 80 ampère, etc. Ook het lastoevoegmateriaal dat je kiest is mede afhankelijk van de plaatdikte. Een dikke stalen plaat vraagt om toevoegmateriaal met een hogere diameter dan dun aluminium.
- Voor het lassen van staal zijn veel verschillende soorten toevoegmateriaal beschikbaar, afhankelijk van jouw geplande toepassing. De samenstelling van de lasstaven, elektroden of het lasdraad moet aansluiten bij de staalsoort die je gaat bewerken.
- Je stalen constructie houd je mooi en roestvrij door het goed na te bewerken.