The website is in Dutch. Would you rather see it in English?


Coolblue
Geschreven door James

Hoe bouw je je steiger op?

Je hebt de steiger die je nodig hebt uitgekozen. Je wilt hem aanschaffen en uiteindelijk opbouwen. Daar komt alleen wel wat meer bij kijken dan je misschien denkt. Om je voor te bereiden op je aankoop en je opbouw, hebben we de volgende tips voor je.

Tip 1: Selecteer de juiste modules

Modules steigers

Een steiger bestaat uit verschillende modules. Dit noemen we het modulaire systeem. Voor het gemak heet de eerste module A. Kom je hiermee niet hoog genoeg de lucht in, dan breid je deze uit met module B. Is dat weer niet genoeg dan pak je module C en eventueel D er nog bij. Daarbij heb je ook altijd de voorgaande modules ook nodig. Het bovendeel van een steiger is immers niet bruikbaar zonder het bijbehorende onderstel. Let er ook op dat de modules van verschillende steigers niet zomaar uitwisselbaar zijn. De modules B van Altrex rolsteigers zijn bijvoorbeeld niet bruikbaar als module B voor andere merken steigers. Beter nog gebruik je de modules alleen voor de serie waartoe ze behoren. Dat past namelijk altijd.

Tip 2: Werk samen

Samen een steiger opbouwen

Een steiger opbouwen hoeft niet per se zwaar te zijn. De constructies van zeker de lagere steigers zijn zo gemaakt dat je ze eenvoudig opbouwt en afbreekt. Dat doe je bij sommige steigers eventueel alleen, maar het is toch aan te raden om samen te werken. Niet alleen maken vele handen licht werk, het is ook wel zo veilig. Bij veel steigers is het verplicht om hem met minimaal 2 personen op te bouwen. De ene geeft onderdelen aan, de ander bouwt ze op en samen controleer je of de constructie op de juiste manier staat. Dus wil je je Alumexx of Altrex steiger opbouwen, vraag dan even iemand om je hierbij te helpen.

Tip 3: Zet je steiger waterpas

Steiger waterpas zetten

Veiligheid vereist stabiliteit en stabiliteit vereist evenwicht. Staat je steiger waterpas, dan vergroot je de veiligheid van de mensen die op de steiger werken. Controleer dus met het opbouwen regelmatig of je nog waterpas werkt. Als de ondergrond waar je de steiger op plaatst zacht is, is het mogelijk dat de steiger wat wegzakt. Als je klaar bent met opbouwen, voer je de controle dus nogmaals uit. Waterpas een rolsteiger opbouwen is redelijk eenvoudig als hij is uitgerust met opspindelbare wielen. Dat zijn wielen met een draad die je verlengt of verkort door er aan te draaien. Je stelt de hoogte van je steiger dus indien nodig eenvoudig bij door aan de wielen te draaien.

Tip 4: Let op het weer

Steiger harde wind

Hoge bomen vangen veel wind dus een steiger ook. Ga je je steiger bouwen, houd het weer dan ook altijd in de gaten, met name de windkracht. Tot en met windkracht 6 werk je veilig op een steiger. Vanaf windkracht 6 ben je verplicht de steiger af te breken of te verankeren met een verankeringsbuis. Als je windvangers, zoals een zeil of doek, aan de steiger bevestigd hebt, veranker de steiger dan altijd aan de gevel. Hoe groter de windvangers, hoe meer kans je hebt dat ze daadwerkelijk wind vangen. En zeker op hoogte wil je wel stabiel staan.

Heeft dit je geholpen?

Optioneel
We gebruiken je feedback enkel om de website te verbeteren, we sturen je geen reactie.
Bedankt voor je feedback
James
Artikel van:
James Gereedschap specialist.


© 1999 - 2021 - Coolblue B.V.
Beoordeling door klanten:
Kiyoh 9,2 / 10 - 18.821 beoordelingen