The website is in Dutch. Would you rather see it in English?


Geschreven door Nadie

Hoe kies je een stille stofzuiger?

Wanneer je graag de telefoon nog wilt horen afgaan terwijl je stofzuigt, dan zoek je een stille stofzuiger. Maar wanneer valt een stofzuiger in de categorie ‘stil’? En op welke andere dingen moet je letten wanneer je een stille stofzuiger uitkiest? Wij vertellen het je graag in dit artikel.

Stille stofzuiger kiezen

Alle stille stofzuigers

Alle stofzuigers maken lawaai, maar de een een stuk meer dan de ander. Wij vinden een stofzuiger stil wanneer ‘ie minder dan 60 decibel aan geluid produceert. Naast het geluidsniveau, zijn er nog andere dingen waar je op kan letten bij het kiezen van een stille stofzuiger, namelijk:

  • Stofzuigers met zak
  • Type vloer
  • Schoonmaakresultaat
  • Gewicht en wendbaarheid
  • Dierenharen
  • Opzetstukken

Stofzuigers met zak

Stofzuigers met zak

Er zijn verschillende typen stofzuigers, namelijk met zak, zonder zak en steelstofzuigers. Om maar meteen met de deur in huis te vallen: stofzuigers met zak zijn het stilste. Dit komt doordat de stofzak als een soort geluiddemper fungeert. Steelstofzuigers en stofzuigers zonder zak missen deze demper en produceren hierdoor dus meer geluid.

Type vloer

Jouw vloertype en stofzuiger

Als je een mooie houten vloer hebt liggen, wil je die natuurlijk niet beschadigen tijdens het stofzuigen. Daarom heb je een parketborstel nodig. Deze voorkomt eventuele krassen. Om tapijt en gewone harde vloeren goed schoon te krijgen heb je een turboborstel of combiborstel nodig. Let dus goed op de meegeleverde borstels wanneer je een nieuwe stofzuiger aanschaft.

Schoonmaakresultaat

Zuigkracht van een stofzuiger

Het gewenste schoonmaakresultaat hangt voor een groot deel af van de zuigkracht van de stofzuiger. Hoe beter de zuigkracht, hoe beter het schoonmaakresultaat. Maar hoe bepalen we de zuigkracht van een stofzuiger? We beoordelen de zuigkwaliteit van een stofzuiger aan de hand van meerdere eigenschappen. Deze eigenschappen zijn ook nog eens per type stofzuiger verschillend, want we willen niet stofzuigers met zak, zonder zak en steelstofzuigers over 1 kam scheren. Hoe dat precies zit, lees je in ons adviesartikel over zuigkwaliteit.

Gewicht en wendbaarheid

Wendbaarheid en gewicht

Tijdens het stofzuigen is het prettig als de stofzuiger soepel achter je aan rijdt en geen blok aan het been is. Een lichte stofzuiger weegt minder dan 5 kilo en beweeg je dus gemakkelijk door de kamer. Bovendien til je een lichte stofzuiger ook eenvoudig de trap op. De wendbaarheid van een stofzuiger wordt niet alleen bepaald door het gewicht, maar ook door de wieltjes. Zachte rubberen wielen die draaibaar zijn maken het manoeuvreren door de kamer een stuk gemakkelijker.

Dierenharen

Huisdieren en stofzuigen

Een stofzuiger met zak is niet alleen stil maar ook handig wanneer je huisdieren hebt. Dierenharen wordt netjes verzameld in de stofzak, welke je in zijn geheel weggooit in de container. Bovendien dient de stofzuigerzak als extra filter. Hierdoor blijven geurtjes in de stofzak en gaan ze niet met de uitblaaslucht mee terug de kamer in. Zorg ook voor de juiste accessoires, zoals een mini turboborstel die gemakkelijk dierenharen van de meubels of de traptreden verwijdert.

Opzetstukken

Stofzuigerborstels

Met de juiste accessoires maak je jouw plinten, meubels en alle hoekjes en gaten gemakkelijker en beter schoon. Juist op deze plekken verzamelt zich stof en vuil. Heb je huisdieren? Dan mag een turboborstel of een mini turboborstel niet in het accessoirepakket van je stofzuiger ontbreken. De borstels van dit opzetstuk draaien op hoge snelheid rond en nemen zo moeiteloos dierenharen mee.

Heeft dit je geholpen?

Optioneel
We gebruiken je feedback enkel om de website te verbeteren, we sturen je geen reactie.
Bedankt voor je feedback


© 1999 - 2021 - Coolblue B.V.
Beoordeling door klanten:
Kiyoh 9,2 / 10 - 22.271 beoordelingen