Geschreven door Jonna

Alles wat je moet weten over de Suunto Spartan updates

Begin juni 2016 was het zover. De langverwachte nieuwe generatie van de Suunto Multisport serie werd geïntroduceerd: de Spartan. Deze collectie bestaat vooralsnog uit de Suunto Spartan Ultra en de Suunto Spartan Sport. De modellen beloofden premium multisport GPS-horloges te zijn met veel nieuwe features en apps. Na de lancering bleken er toch nog wat ruwe randjes te zitten aan de firmware en de mogelijkheden in Movescount. Gelukkig staat Suunto bekend om het verstrekken van regelmatige updates. In dit artikel vertel ik je daarom alles over de afgelopen en aangekondigde updates voor deze sporthorloges.

Verwachte updates

Januari - Rest & Recovery

Heb je ook wel eens het gevoel dat je dag niet compleet is wanneer je niet gesport hebt? Want hoe vaker je traint hoe sneller je progressie boekt, toch? Eigenlijk is dit niet helemaal het geval. Een belangrijk ingrediënt voor het verbeteren van je conditie en prestatie is herstel. Het nemen van voldoende rust zorgt ervoor dat je sneller, sterker en fitter wordt. Met de aankomende update in januari introduceert Suunto daarom de Rest & Recovery tool. Dankzij deze functie controleer je op een snelle en eenvoudige manier of je genoeg rust neemt tussen je trainingen door.

Afgelopen updates

Movescount app voor Android

Heb jij een Android smartphone? Dan was jij vast blij toen deze derde update uitkwam. De Suunto Movescount app is nu namelijk ook te downloaden door Android gebruikers. De update heeft daarnaast ook verbeteringen opgeleverd voor de Bluetooth functie en het ontvangen van notificaties.

Progress Tool, hoogte- en barometrische trends, POI navigatie

Met deze update beantwoordt Suunto jouw brandende vraag: "Ben ik mijn prestaties aan het verbeteren?".

  • De Progress tool omvat verschillende sporten en meer dan 100 statistieken die continu bezig zijn met het bijhouden van jouw lange termijn prestatie. De gegevens van je trainingen worden automatisch geanalyseerd en statistisch weergegeven in Movescount.
  • In Movescount kan je niet alleen terugzien wat jij zelf hebt gepresteerd, maar ook wat andere sporters in jouw leeftijdsgroep gepresteerd hebben. Zo blijf je gemotiveerd om (persoonlijke) records te verbreken.
  • Met de community in Movescount krijg je inzicht in trainingen van jezelf en van anderen. Op basis van gemeenschappelijke doelen zoek je trainingsschema's op. Wil je een marathon binnen 3 uur lopen? Vind dan iemand via de community die ook voor dit doel gaat en deel je gegevens met elkaar.

Zelf instellingen van sportprofielen wijzigen

Op het Suunto horloge zitten veel verschillende sportprofielen. Als je bijvoorbeeld gaat klimmen geeft het horloge standaard bepaalde gegevens weer, zoals een hoogtemeter en kompas. De standaardinstellingen kan je dankzij de tweede software update nu ook zelf aanpassen. Wil je de batterij sparen en is je locatie bij een bepaalde training niet heel belangrijk? Dan zet je de GPS nauwkeurigheid voor het sportprofiel lager zodat je batterij langer meegaat. Daarnaast heeft Suunto op basis van feedback van klanten ook de huidige sportprofielen verbeterd en nieuwe sportprofielen aangemaakt, zoals 'zwemmen zonder hartslag' en 'trailrunning'.

Verbeteringen dagelijks gebruik en coach profiel

De eerste update biedt verbeteringen van functies die je dagelijks gebruikt en een extra tool in Movescount. Eigenlijk waren dit functies waarvan je al een beetje had verwacht dat de Spartan dit zou hebben, omdat voorgaande Suunto modellen (zoals de Ambit3) dit ook al konden.

  • Daily use: Je wekker elke dag opnieuw instellen voordat je gaat slapen is best onhandig, maar dankzij de update kan je het alarm eenmalig, elke dag of elke week af laten gaan. Gewoon zoals je gewend bent. Daarnaast kan je nu ook tijdens het sporten met 1 druk op de knop de tijd en batterijduur op het scherm zien. Krijg je een berichtje binnen op je horloge? Dan ben je natuurlijk benieuwd naar de inhoud van het bericht. Scroll naar rechts en het hele bericht verschijnt.
  • Coach profiel: Naast de bovengenoemde verbeteringen in de firmware, waren er ook een aantal verbeteringen in de bijbehorende app Movescount. Wil je andere mensen helpen hun doelen te behalen of wil je zelf geholpen worden? Door een coach profiel aan te maken kan je trainingsgegevens delen met je sportmaatje en elkaar feedback geven. Daarnaast plan je ook trainingen voor elkaar in en kan je ze achteraf analyseren op basis van statistieken.

Hoe download en installeer ik nieuwe software?

Nu je alle informatie hebt over de updates voor de Spartan, is het ook handig om te weten hoe je de software kan downloaden en installeren op je sporthorloge. Aan de hand van 3 eenvoudige stappen zorg je ervoor dat je altijd de nieuwste software versie hebt:

  1. Suuntolink is een programma waarin alle nieuwste updates staan. Selecteer je horloge en download Suuntolink via de Movescount website.

  2. Stop de USB kabel in je horloge en computer. Suuntolink opent automatisch.

  3. Kies voor de optie Connect to Movescount en log in met je Movescount account. Heb je nog geen account? Dan kan je je direct registreren. Als je ingelogd bent, verzend Suuntolink automatisch je trainingsgegevens naar Movescount en kan je je software up to date houden.

Jonna
Artikel van:
Jonna
Sporthorlogespecialist

Eerder bekeken door jou