The website is in Dutch. Would you rather see it in English?


Coolblue
Geschreven door Iris

Is een Teflon pan gevaarlijk voor mijn gezondheid?

Teflon is de merknaam voor de stof PTFE die gebruikt wordt in antiaanbaklagen bij pannen. Pannen met een Teflon antiaanbaklaag zijn niet per definitie schadelijk voor je gezondheid. Wel zijn ze vaak in het nieuws geweest vanwege kankerverwekkende stoffen die vrijkomen tijdens het bakken. Vroeger werd er de giftige stof PFOA verwerkt in PTFE, maar dit is al een aantal jaren verboden. In dit artikel leggen we je alles uit over Teflon, PTFE en PFOA.

Welke stoffen zitten er in je pan?

Teflon niet gevaarlijk

Alle Teflon, oftewel PTFE, pannen die nu te koop zijn, bevatten over het algemeen geen schadelijke stoffen meer. Wel bevat de antiaanbaklaag andere stoffen die onder PFAS vallen. PFAS is een verzamelnaam van chemische stoffen waar bijvoorbeeld Teflon en PFOA onder vallen. Het is belangrijk dat je de pan niet boven de 260 graden of zonder vet verhit. De pan wordt anders te heet waardoor je antiaanbaklaag kapot gaat en de schadelijke stoffen in de lucht terecht komen.

Wat is Teflon, PTFE en PFOA?

PFOA in Teflon?

Teflon is een type kunststof die onder andere wordt gebruikt om antiaanbaklagen te maken. Hierdoor blijft je eten niet kleven aan de bodem. De scheikundige naam voor Teflon is PTFE. In PTFE zat vroeger ook de stof PFOA. Dit is een soort plastic met een lage wrijvingsweerstand. Er is veel onderzoek gedaan naar deze stof. In 2015 werd er een verband aangetoond met verschillende vormen van kanker. Sindsdien is er een wettelijk verbod gelegd op het gebruik van PFOA. Deze stof wordt hierdoor al jaren niet meer gebruikt in consumentenproducten.

Wat is GenX?

PTFE pan met ingrediënten

GenX is de vervangende stof voor PFOA en zit in een PTFE antiaanbaklaag. GenX staat op de lijst van gevaarlijke stoffen. Wanneer GenX in te grote mate in het water en de lucht zit, is dit namelijk schadelijk voor jouw gezondheid. De stof komt vrij bij het verwerken in de fabriek, waardoor het in de lucht en in het water komt. De hoeveelheid GenX in de lucht en het water is nu zo laag dat het niet schadelijk is.

Conclusie

Tegenwoordig zit er geen PFOA meer in Teflon, hierdoor is Teflon niet meer schadelijk. Wel moet je er rekening mee houden dat er andere PFAS-stoffen in de antiaanbaklaag verwerkt zitten. Dit is geen probleem, mits je de pan niet boven de 260 graden en daarbij geen olie of boter verhit. Je gebruikt dus met een gerust hart pannen met een Teflon antiaanbaklaag. Heb je nog oude pannen met een Teflon baklaag, die je vóór 2015 hebt aangeschaft? Dan raden we je aan om deze pannen te vervangen.

Heeft dit je geholpen?

Optioneel
We gebruiken je feedback enkel om de website te verbeteren, we sturen je geen reactie.
Bedankt voor je feedback


© 1999 - 2021 - Coolblue B.V.
Beoordeling door klanten:
Kiyoh 9,2 / 10 - 20.854 beoordelingen