The website is in Dutch. Would you rather see it in English?


Geschreven door Jaimy

Teflon pannen, zijn die gevaarlijk?

Je hebt verschillende pannen in huis met een antiaanbaklaag, omdat deze gemakkelijk in gebruik zijn en je er eenvoudig een stuk vlees of vis in bakt. Deze pannen kunnen ook Teflon bevatten. Maar wat is Teflon precies? En is dit echt gevaarlijk voor je gezondheid? Ik leg het je in dit artikel uit.

Wat is Teflon?

Afgelopen jaren zijn pannen met een Teflon antiaanbaklaag veel in het nieuws geweest vanwege mogelijk giftige stoffen. Teflon is een chemische verbinding waarbij alle waterstofatomen vervangen zijn door fluor. Een andere naam voor Teflon is PTFE, ofwel PolyTetraFluorEthyleen. In PTFE zat vroeger ook de stof PFOA, dit is een soort plastic met een lage wrijvingsweerstand. Sinds 2015 is het verboden om PFOA in consumentenproducten te gebruiken.

Pannen met Teflon

Veel pannen hebben een antiaanbaklaag omdat ze dan gemakkelijk in gebruik zijn: zo bakt je stukje vis of je eitje niet aan. Deze antiaanbaklaag is gemaakt van Teflon. Het smeltpunt van Teflon ligt op 327 ºC, maar het materiaal kan al van structuur veranderen vanaf 150 ºC. Dit komt doordat Teflon van zacht materiaal is gemaakt en hierdoor gemakkelijker slijt dan gietijzer of rvs. Met als resultaat een antiaanbaklaag die lichtelijk beschadigd is. Het is dan ook aan te raden om niet op de hoogste stand te bakken en niet met een metalen voorwerp in de pan te roeren.

Is Teflon gevaarlijk voor je gezondheid?

Nee. Tegenwoordig zit er geen PFOA meer in Teflon lagen, hierdoor is Teflon niet meer schadelijk. Als de Teflon laag van jouw pan beschadigd is, komen er kleine plastic deeltjes vrij. Als je deze binnenkrijgt via het eten, is er niets aan de hand. De deeltjes worden namelijk als afvalstoffen afgevoerd uit het lichaam en veroorzaken hierdoor geen ziektes. Gebruik dus met een gerust hart pannen met een Teflon laag. Al raden we, net als bij alle andere pannen, wel aan om geen metalen spatels of vorken te gebruiken en de hoogste temperatuurstand te vermijden.

Jaimy
Artikel van:
Jaimy
Pannenspecialist.

© 1999 - 2019 - Coolblue B.V.
Beoordeling door klanten: 9,3 / 10 - 41.739 beoordelingen