The website is in Dutch. Would you rather see it in English?


Geschreven door Sanne

Hoe krijg je de hele familie goed op de foto?

Een goede familiefoto maken is nog niet zo eenvoudig. Voor je heel de familie in beeld hebt, zijn de eerste familieleden al ongeduldig geworden. En dan wil je natuurlijk ook dat het familieportret er een beetje origineel uitziet. Onderstaande tips helpen je bij het creëren van het perfecte familieplaatje dat nog jaren bij iedereen aan de muur zal hangen.

Tip 1: stel goed scherp op de gezichten

Scherpstellen op gezichten

In een portretfoto is het belangrijk dat het gezicht scherp is. Op je camera zit waarschijnlijk een portretstand, deze helpt je bij het scherpstellen op het gezicht. De stand zorgt er ook voor dat de achtergrond onscherp wordt. Hierdoor komt de aandacht nog meer op de personen te liggen. Je gebruikt deze optie eigenlijk alleen bij close-ups. Als je vanaf een afstandje het familieportret maakt, wil je dat het hele beeld scherp is.

Tip 2: maak gebruik van natuurlijke belichting

Natuurlijke belichting gebruiken

De hele familie in een fotostudio krijgen, is vaak een hele opgave. Daarnaast beschikt niet elke fotograaf over zulke apparatuur. Natuurlijk daglicht is in dit geval je beste vriend. Afhankelijk van het tijdstip zorgt daglicht voor een mooie gelijkmatige belichting. Dat is iets wat je met een enkele flitser niet kunt bereiken. Van dit kunstmatige licht worden gezichten overigens ook niet mooier. Verplaats dus de hele familie naar buiten. Het mooiste is als de zon schuin op de groep valt.

Tip 3: kies voor een hoger perspectief

Hoog perspectief kiezen

Op ooghoogte fotograferen is een veilige optie die altijd wel voor een goede foto zorgt. Maar origineler wordt het familieportret er niet van. Ga eens op een keukentrapje of bankje staan om de familie van bovenaf te fotograferen. Hierdoor past een grote groep ook nog eens beter in het kader. Zitten er kleine kinderen bij? Zorg er dan bij een close-up voor dat je of iedereen door de knieën laat zakken of iemand de kleintjes laat optillen.

Tip 4: zorg voor een interessante positionering

Interessante positionering kiezen

Probeer eens wat creatiever te zijn met het positioneren van de geportretteerden. Zet niet iedereen op een rijtje neer, maar laat je familieleden half voor en achter elkaar staan. Dit zorgt voor een interessant geheel en veel diepte in het beeld. Het leukste is om iedereen vrij te laten bewegen en foto's te maken terwijl iedereen een beetje door elkaar heen loopt. Dit is voor kinderen die niet lang stil kunnen blijven staan ook veel leuker.

Tip 5: laat iedereen ontspannen en lachen

Iedereen laten ontspannen en lachen

Als je een grote familie hebt is het lastig om iedereen tevreden te houden tijdens het fotograferen. Sommigen vinden het waarschijnlijk sowieso niet leuk om op de foto te gaan en kinderen vliegen vaak alle kanten op. Deze problemen los je op door iedereen te laten ontspannen. Geef kinderen wat speelgoed of gebruik een huisdier als troef. Probeer de onverschillige volwassenen af te leiden door grapjes te maken. Zodra iedereen lacht en ontspannen kijkt, maak jij de foto.

Heeft dit je geholpen?

Optioneel
We gebruiken je feedback enkel om de website te verbeteren, we sturen je geen reactie.
Bedankt voor je feedback


© 1999 - 2021 - Coolblue B.V.
Beoordeling door klanten:
Kiyoh 9,2 / 10 - 22.113 beoordelingen