The website is in Dutch. Would you rather see it in English?


Geschreven door Sanne

Hoe leg je het interieur van een gebouw vast?

Net als alle andere soorten fotografie, is het fotograferen van een interieur een vak apart. Zo moet je weten hoe je de camera instelt en hoe je met het licht in de ruimte omgaat. In dit artikel vertel ik je hier aan de hand van 5 handige tips meer over.

Tip 1: zet je camera op een statief

Camera op statief

Als je een interieurfoto maakt heb je natuurlijk minder licht tot je beschikking dan wanneer je buiten fotografeert. Het lukt meestal niet om een heel interieur goed te verlichten met lampen. Ook heeft flitslicht niet de voorkeur omdat dit het beeld erg vlak maakt. Maak daarom zoveel mogelijk gebruik van daglicht. Als je de camera op een statief plaatst, zet je de sluiter langer open om meer natuurlijk licht te vangen zonder dat het beeld bewogen raakt.

Tip 2: zorg voor de juiste lichtinstellingen

lichtinstellingen

Zoals ik hierboven al heb beschreven, kun je het beste een lange sluitertijd gebruiken. Zo wordt de sensor langer blootgesteld aan natuurlijk licht. Hierdoor is het ook mogelijk om de ISO waarde laag te houden. Want hoe lager deze waarde, hoe minder ruis in het beeld. Het diafragma houd je bij interieurfotografie klein. Hierdoor werk je met een grote scherptediepte waardoor alles in het beeld scherp is.

Tip 3: fotografeer in RAW formaat

RAW formaat

Voor een optimaal resultaat kan het voorkomen dat je later het een en ander moet aanpassen op de foto. Als je in RAW formaat fotografeert heb je meer vrijheid tijdens de nabewerking. Een RAW beeld bevat namelijk meer informatie. Hierdoor pas je bijvoorbeeld gemakkelijker overbelichte delen aan. Ook is het beter mogelijk om de temperatuurkleur van de foto te veranderen.

Tip 4: kies de juiste beeldhoek

Beeldhoek

Als je graag een overzichtsfoto van het gehele interieur wilt maken, gebruik je een groothoek. Op deze manier heb je een hele brede beeldhoek waarin je alles vastlegt. Let er wel op dat de randen van dit soort foto's meestal wel wat vervormen. Dit kan juist ook een heel tof effect hebben. Wil je liever details vastleggen van het interieur? Gebruik dan een kleine beeldhoek. Hiermee haal je onderwerpen dichtbij. Een macrolens is hier erg geschikt voor.

Tip 5: probeer de sfeer in het beeld te vangen

Sfeer

Het is leuk om zoveel mogelijk van de specifieke sfeer van de ruimte vast te leggen. Loop eerst eens wat rond en ga op zoek naar karakteristieke onderdelen. Is het interieur industrieel? Leg dan veel van de industriële materialen vast. Als de ruimte een bijzondere wenteltrap heeft, zorg er dan voor dat dit onderdeel prominent in beeld komt. In een ruimte met veel grote ramen, is het leuk om veel licht terug te laten komen in de foto.© 1999 - 2021 - Coolblue B.V.
Beoordeling door klanten: 9,2 / 10 - 23.570 beoordelingen