The website is in Dutch. Would you rather see it in English?


Geschreven door Sanne

Tips voor de beste paddenstoelen foto

In de herfst verschijnt de ene mooie paddenstoel na de andere. Tijd om deze prachtige zwammen eens op de foto te zetten. Maar hoe maak je hier nou de leukste foto van? In dit artikel vind je 4 handige tips. Zo haal je fotografisch gezien in ieder geval het meeste uit deze herfst.

Tip 1: kies voor de macrostand

Macrostand gebruiken

In de macrostand zorgt je camera ervoor dat alleen datgene waar de focus op ligt scherp wordt. Als er weinig scherp is in het beeld, noem je dat een kleine scherptediepte. Hierdoor gaat de aandacht in de foto direct naar het onderdeel dat scherp is. Dat wil je natuurlijk ook bereiken als je bijzondere paddenstoelen fotografeert. Kies dus voor de macrostand als je camera daarover beschikt. Ben je wat handiger met camera's? Gebruik dan een groot diafragma.

Tip 2: fotografeer vanuit het kikkerperspectief

Fotograferen vanuit laag perspectief

Een paddenstoel vind je meestal laag bij de grond. Van bovenaf fotograferen levert vaak niet zo'n mooi plaatje op. Als je een lager perspectief inneemt, ook wel het kikkerperspectief genoemd, creëer je al snel een interessanter beeld. Op deze manier zie je namelijk veel meer van de paddenstoel. Tip: neem een vuilniszak mee om op te zitten, anders word je nat. Of kantel je scherm zodat je niet helemaal op de grond hoeft te gaan liggen.

Tip 3: haal alles uit de omgeving

Alles uit de omgeving halen

Let ook op de omgeving. Het is leuk als de kleur van de achtergrond goed kleurt bij het geheel. Maak vooral gebruik van de mooi gekleurde bladeren op de grond. Alle storende onderdelen wil je natuurlijk niet op de foto hebben, die maken het beeld onrustig. Verwijder van tevoren alle takjes of in de weg groeiende grassprieten. Dan maak je het de camera ook gemakkelijker om scherp te stellen.

Tip 4: speel met het natuurlijke licht

Natuurlijk licht gebruiken

Een belangrijke tip: probeer direct zonlicht zoveel mogelijk te omzeilen. Dit felle licht maakt de paddenstoel namelijk snel flets. Tegenlicht of licht dat vanaf de zijkant op de paddenstoel valt, is in dit geval veel mooier. Wacht daarom tot de zon wat lager staat voor je een foto maakt. Dan heb je waarschijnlijk ook nog eens het gouden uurtje te pakken. Door de laaghangende zon krijgt alles een prachtige oranje gloed.© 1999 - 2021 - Coolblue B.V.
Beoordeling door klanten: 9,2 / 10 - 23.458 beoordelingen