The website is in Dutch. Would you rather see it in English?


Geschreven door Sanne

Tips voor het fotograferen van de volle maan

Een volle maan is natuurlijk een heel tof onderwerp om te fotograferen. Om de volle maan zo goed mogelijk op de foto te krijgen moet je de camera op de juiste manier instellen. Hoe je dit het beste doet lees je in dit artikel. Zo krijg je tips over de sluitertijd, het diafragma en de beeldhoek.

Tip 1: kies de juiste sluitertijd

Juiste sluitertijd

Als je in donkere situaties fotografeert, gebruik je meestal een langere sluitertijd. Dit hoeft bij het fotograferen van de volle maan juist niet. De maan is op dat moment namelijk lichtsterk genoeg. Als je de sluiter langer open laat staan, loop je zelfs het risico op overbelichting. Daarnaast kan het open laten staan van de sluiter ervoor zorgen dat de maan door de rotatie van de aarde bewogen op de foto komt te staan.

Tip 2: zorg voor een klein diafragma

Klein diafragma

Een groot diafragma zorgt voor een kleinere scherptediepte in je foto. Dit gebruik je vooral bij portret- en macrofotografie. Bij het fotograferen van de volle maan heeft een groot diafragma totaal geen effect. Hier ligt de maan namelijk veel te ver voor weg. Daarnaast levert een klein diafragma over het algemeen een scherper beeld op. Maak daarom gebruik van een diafragma vanaf ongeveer f/8.

Tip 3: gebruik geen hoge ISO waarde

ISO waarde

Het verhogen van je ISO waarde is eigenlijk altijd het laatste wat je wilt doen. Hoe hoger de ISO hoe meer ruis je in je beeld krijgt. Ook bij geavanceerdere camera’s word je beeld nooit ruisvrij met deze instellingen. Stel voor een betere belichting de sluitertijd wat bij. Maar zorg er in ieder geval voor dat je de laagste ISO waarde gebruikt.

Tip 4: fotografeer in RAW

RAW bestand

Meestal kun je pas achteraf op een groter beeldscherm bepalen of de foto helemaal gelukt is. Soms ben je niet helemaal tevreden over de belichting of de kleuren in het beeld. Fotografeer daarom altijd in RAW als je nog voldoende bewerkingsvrijheid wilt bewaren. In een RAW bestand wordt veel meer beeldinformatie opgeslagen dan in jpeg formaat. Zo maak je gemakkelijker delen donkerder die je toch te licht vindt. Of pas je de kleur van de maan gedeeltelijk aan.

Tip 5: kies de juiste beeldhoek

Juiste beeldhoek

Bepaal de grootte van de beeldhoek op basis van de soort foto die je wilt maken. Wil je dat alle details van de maan zichtbaar zijn? Gebruik dan een lens met een kleine beeldhoek, zoals een telezoomlens. Als je zo’n lens gebruikt, zet 'm dan op een statief. Doordat je ver ingezoomd bent is het lastig om het beeld scherp te houden. Als je ook wat van het landschap wilt vastleggen, gebruik je een lens met groothoek.

Heeft dit je geholpen?

Optioneel
We gebruiken je feedback enkel om de website te verbeteren, we sturen je geen reactie.
Bedankt voor je feedback


© 1999 - 2021 - Coolblue B.V.
Beoordeling door klanten: 9,2 / 10 - 23.917 beoordelingen