The website is in Dutch. Would you rather see it in English?


Geschreven door Sanne

Tips voor het maken van macrofoto's van kleine dieren en insecten

Hoe maak je de beste macrofoto van een vlinder? Een goede voorbereiding is het halve werk bij het maken van macrofoto's van kleine dieren en insecten. Ook speelt geduld een grote rol. Daarnaast zijn er een aantal instellingsmogelijkheden die bijdragen aan het perfecte plaatje. In dit artikel lees je hier meer over.

Tip 1: verdiep je in het onderwerp

Verdiep je in het onderwerp

Om een goede macrofoto te maken is het belangrijk dat je weet wat je fotografeert. Verdiep je voor je op pad gaat eens in het dier. Probeer wat meer te weten te komen over het gedrag en de natuurlijke leefomgeving. Zo kom je er meteen achter waar je het diertje kunt vinden. Laat in de foto ook wat terugkomen van het gedrag. Het is bijvoorbeeld leuk om bijen te fotograferen die stuifmeel uit bloemen halen.

Tip 2: heb geduld tijdens het fotograferen

Geduld hebben

Geduld is erg belangrijk bij het fotograferen van dieren. Kleine dieren en insecten zijn natuurlijk erg beweeglijk. Voor je het weet zitten ze op een andere plek. Benader je onderwerp langzaam zonder al te veel geluid te maken. Wacht vervolgens je kans rustig af. Zo heb je de meeste kans op een bijzondere foto. Daarnaast weet je van tevoren niet of je favoriete dier tevoorschijn komt. Geniet tijdens het wachten daarom lekker van de omgeving.

Tip 3: gebruik een groot diafragma

Groot diafragma

Bij macrofotografie wil je dat het onderwerp scherp is en de rest van de foto vaag blijft. Om zo'n kleine scherptediepte te creëren gebruik je een groot diafragma. Stel je camera handmatig in op een diafragma vanaf ongeveer 5.6. Hierbij is je onderwerp scherp en blijft de achtergrond vaag. Experimenteer vooral met de waarden die jij tot je beschikking hebt.

Tip 4: stel goed scherp

Goed scherpstellen

Na het instellen van een groot diafragma is het zaak om op het juiste punt te focussen. Dit is nog een ware kunst bij macrofotografie. Je hebt het onderwerp namelijk erg dichtbij gehaald waardoor je soms maar scherpstelt op enkele millimeters. Het is daarom aan te raden om gebruik te maken van de handmatige focus opties. Zet de autofocus uit en gebruik de ring op je lens om scherp te stellen op dat ene kleine dier.© 1999 - 2020 - Coolblue B.V.
Beoordeling door klanten: 9,3 / 10 - 15.378 beoordelingen