The website is in Dutch. Would you rather see it in English?


Coolblue
Geschreven door Sanne

Tips voor het maken van de beste nachtfoto

Fotograferen bij daglicht gaat je inmiddels goed af. Hoog tijd voor de volgende uitdaging: nachtfotografie. Voor je de nacht instapt met je camera, is het goed om alvast te weten waar je op moet letten. In dit artikel help ik je op weg.

Tip 1: gebruik de speciale nachtmodus

Nachtmodus

Veel camera’s hebben een speciale modus voor nachtfotografie. Deze stand is meestal te herkennen aan een maanfiguurtje. In deze modus past de camera zelfstandig de instellingen aan zodat je in een donkere omgeving toch nog redelijk goede foto's maakt. Vaak wordt er een hogere ISO gebruikt en een langere sluitertijd. In de modus 'Nachtportret', activeert je camera de flitser. Zo blijft je onderwerp goed zichtbaar. Bedenk wel dat er door deze nachtmodi vaak ruis in je foto ontstaat.

Tip 2: neem een statief mee

Statief meenemen

Bij het maken van een nachtfoto heb je natuurlijk weinig licht tot je beschikking. Het is dan ook heel lastig om een scherp beeld te krijgen in een donkere situatie. Als je vanuit de hand fotografeert, is het risico op een bewogen foto nog groter. Een statief helpt je goed op weg bij nachtfotografie. Dit hulpmiddel geeft je namelijk de mogelijkheid tot het gebruiken van de zelfontspanner. Zo blijft de camera helemaal stil bij het maken van een foto.

Tip 3: fotografeer tijdens het blauwe uurtje

Blauwe uurtje

Je hoeft niet altijd te wachten tot het helemaal donker is om een mooie nachtfoto te maken. Ook als de zon nog niet zo heel lang onder is, kun je op pad gaan. In het eerste uur na de zonsondergang krijgt de lucht namelijk een prachtige blauwe kleur. Deze kleur is niet altijd te zien, maar je camera ziet de blauwtint vaak wel. Zoek goed uit hoe laat de zon ondergaat zodat je de diepblauwe lucht niet mist.

Tip 4: kies de juiste omgeving uit

Omgeving kiezen

Een interessante omgeving is bepalend voor een interessant beeld. Ga bij het maken van een nachtfoto vooral op zoek naar lichtbronnen, deze elementen maken je nachtfoto af. Een stad leent zich erg goed voor nachtfotografie vanwege de vele lichtjes. Vooral als deze lichtjes reflecteren in het water, wordt je nachtfoto gegarandeerd een succes. Een donkere straat met gezellige lampjes in huizen en op terrasjes is ook een geschikt onderwerp voor nachtfotografie.

Tip 5: zorg voor een goede voorbereiding

Goede voorbereiding

Naast het uitzoeken van het tijdstip is het verstandig om je ook op andere manieren voor te bereiden. Als je in de koudere maanden nachtfoto's maakt, moet je je goed aankleden. Tijdens het fotograferen sta je veel stil waardoor je snel afkoelt. Neem daarnaast een extra accu mee. Door de kou loopt de batterij van je camera sneller leeg dan normaal. Een extra geheugenkaart voor het maken van extra veel foto's is altijd een goed idee.

Heeft dit je geholpen?

Optioneel
We gebruiken je feedback enkel om de website te verbeteren, we sturen je geen reactie.
Bedankt voor je feedback
Sanne
Artikel van:
Sanne Cameraspecialist.


© 1999 - 2021 - Coolblue B.V.
Beoordeling door klanten:
Kiyoh 9,2 / 10 - 19.220 beoordelingen