The website is in Dutch. Would you rather see it in English?


Geschreven door Sanne

Tips voor het maken van de beste natuurfoto

Als natuurliefhebber wil je graag al het moois dat je tegenkomt vastleggen op beeld. Bijvoorbeeld dat hertje in het bos of het prachtige heideveld. In dit artikel vind je 5 handige tips voor het maken van een goede natuurfoto. Ook als je je als fotograaf graag laat verrassen door de natuur, komen deze tips goed van pas.

Tip 1: zet je camera op de macrostand

Macrostand gebruiken

Als je tijdens het wandelen graag planten, bloemen of andere kleine details fotografeert, zet je de camera op de macrostand. Deze stand is te herkennen aan het pictogram met de bloem. Met de macromodus zorgt je camera ervoor dat je van dichtbij scherpstelt op het juiste onderwerp. Daarnaast vervaagt de achtergrond en blijft het onderwerp scherp. Hierdoor komt de aandacht bijvoorbeeld precies op het lieveheersbeestje op het blad te liggen.

Tip 2: maak gebruik van de kleur van de lucht

Kleur lucht gebruiken

Zowel bij het fotograferen van een bos als dat van kleinere natuurdetails speelt de kleur van de lucht een grote rol. Bij een brede foto waarop veel bomen te zien zijn steekt een blauwe lucht mooi af bij het groen van de bomen. Als je bij zonsopkomst of -ondergang fotografeert, maak dan ook zeker gebruik van de prachtige kleuren in de lucht. Laat niet alleen de gekleurde lucht zien, maar ook het effect dat deze kleuren op de omgeving hebben.

Tip 3: ga op zoek naar bijzondere details

Bijzondere details zoeken

Soms zie je in een natuurgebied niet zo snel een geschikt onderwerp om te fotograferen. Ga dan op zoek naar iets wat opvalt. Dit kan een omgevallen boom zijn, een gekleurde bloem in een groen veld of een paard midden in het landschap. Gebruik deze elementen in je foto. Loop er desnoods naartoe als het element te ver weg is om er een goede foto van te maken. Je zal zien dat dit soort dingen creatieve plaatjes opleveren.

Tip 4: zorg voor een interessante compositie

Interessante compositie zoeken

Een natuurfoto moet natuurlijk interessant zijn om naar te kijken. Dit bereik je onder meer met een bijzondere compositie. Symmetrie maakt een foto snel saai, dat geldt ook voor een natuurfoto. Een gemakkelijke manier voor het creëren van een interessante compositie is het maken van een doorkijk. Een duidelijke voor- en achtergrond geven je foto meer diepte. Neem bijvoorbeeld twee bomen als kader aan de zijkant van je beeld. Kijk vanuit dit doorkijkje naar een bospad of uitgestrekt landschap.

Tip 5: neem de tijd tijdens het fotograferen

Tijd nemen

Als iets zich niet laat leiden, is dat de natuur wel. Je hebt als fotograaf geen enkele invloed op wat er in de natuur gebeurt. Neem daarom de tijd als je een goede natuurfoto wilt maken. Ga eens rustig op een bankje zitten en wacht tot er iets bijzonders gebeurt. Misschien komt er wel een hert langs of werpt de zon opeens een prachtig gouden licht op de bomen. Zo kom je ook nog eens heerlijk tot rust.

Heeft dit je geholpen?

Optioneel
We gebruiken je feedback enkel om de website te verbeteren, we sturen je geen reactie.
Bedankt voor je feedback


© 1999 - 2021 - Coolblue B.V.
Beoordeling door klanten:
Kiyoh 9,2 / 10 - 22.086 beoordelingen