The website is in Dutch. Would you rather see it in English?


Coolblue
Geschreven door Sanne

Tips voor de beste paardenfoto

Paarden zijn niet het makkelijkste onderwerp om te fotograferen. Ze doen niet altijd wat je wilt en zijn soms wat ongeduldig. In dit artikel vertel ik je hoe je hiermee omgaat. Daarnaast geef ik je wat tips voor het creëren van het beste plaatje. Zo ontdek je hoe je bijvoorbeeld de mooiste actiefoto van een paard maakt.

Tip 1: let op het gedrag van het paard

Opletten op het gedrag

Dit is misschien wel de belangrijkste tip voor het fotograferen van paarden. Je werkt met een dier en daar hoort waakzaamheid bij. Houd het gedrag van het paard dat je fotografeert goed in de gaten. Als de oren naar achteren staan is het boos of angstig. Hangende oren betekenen dat het paard niet alert is. Het is waarschijnlijk moe of erg rustig. Oren naar voren staat voor een vrolijke en actieve houding. Dat laatste heb je nodig voor een voorspoedige fotoshoot.

Tip 2: sta op tijd klaar met je camera

Optijd klaarstaan

Als het paard niet oplet, kun je de aandacht van het beest trekken met geluidjes of voer. Lukt dit niet, probeer het dan niet te forceren. Hier raakt het paard - en jij waarschijnlijk ook - geïrriteerd door. Een paard verliest snel zijn geduld. Dus zorg ervoor dat je klaar staat met je camera op het moment dat het paard aandacht voor je heeft. Het is ook handig om van tevoren de camera in te stellen voor het fotomoment.

Tip 3: kies het juiste standpunt

Standpunt kiezen

Niet alle paarden zijn natuurlijk even groot, maar probeer bij een portret altijd vanaf borsthoogte te fotograferen. Bij een groot paard betekent dit dat je misschien op een verhoging moet gaan staan. Je zakt wat door de knieën bij een kleiner paard. Vanaf borsthoogte maak je een foto zonder dat het paard of groter of kleiner lijkt dan het is. Durf je niet dichtbij te komen? Maak dan vooral gebruik van de zoom om het portret te maken.

Tip 4: druk bij actiefoto's op het goede moment af

Op het goede moment fotoraferen

Het is natuurlijk ook leuk om actiefoto's van het paard te maken. Als het paard in draf is, maak je meestal de beste foto's. Zeker wanneer je afdrukt als het been rechtsvoor en linksachter allebei naar voren worden gezet. Als je liever het paard in galop fotografeert, fotografeer dan tijdens de opwaartse beweging. Dan zet het paard zich af met de achterbenen en zijn de voorbenen van de grond.

Tip 5: fotografeer op een mooie locatie

Op een mooie locatie fotograferen

De mogelijkheden op een manege zijn beperkt wat mooie fotolocaties betreft. Ga daarom vooral met de eigenaar en het paard de natuur in. Op het strand met het paard langs de kustlijn bewegend maak je de mooiste plaatjes. Maar een mooi open veld met bloemen, werkt ook goed. Probeer vooral de beste opties bij jou in de buurt te ontdekken.

Heeft dit je geholpen?

Optioneel
We gebruiken je feedback enkel om de website te verbeteren, we sturen je geen reactie.
Bedankt voor je feedback


© 1999 - 2021 - Coolblue B.V.
Beoordeling door klanten:
Kiyoh 9,2 / 10 - 19.220 beoordelingen