The website is in Dutch. Would you rather see it in English?


Geschreven door Iris

Zo onderhoud je jouw Siemens koffiemachine

Wanneer je lang plezier wilt beleven aan jouw koffiemachine, is het belangrijk dat je 'm goed onderhoudt. Hier lees je welke stappen je uitvoert om de hygiëne en de levensduur van jouw volautomatische koffiemachine te waarborgen.

Onderhoud jouw Siemens koffiemachine

 1. Plaats en vervang een waterfilter elke 2 maanden
 2. Ontkalk je machine elke 4 maanden
 3. Reinig de zetgroep elke week
 4. Ontvet de machine en spoel 'm elke maand door
 5. Reinig het melksysteem na ieder gebruik

Voorkom kalkaanslag

Siemens waterfilter plaatsen

Waterfilter plaatsen

Kalk is een echte boosdoener voor jouw koffiemachine; de leidingen raken hierdoor verstopt, de kans op storingen neemt toe en de koffiesmaak verslechtert. Daarom is het belangrijk om een waterfilter in het waterreservoir te plaatsen. Hiermee filter je kalk, lood en andere deeltjes uit kraanwater. Zo voorkom je kalkaanslag en zal de koffiesmaak ook verbeteren.

 • Vervang het waterfilter één keer in de 2 maanden

 • Nodig: Siemens/Bosch Brita waterfilter

Siemens ontkalken

Koffiemachine ontkalken

Naast het gebruik van een waterfilter is het ook nodig om de koffiemachine te ontkalken. Het waterfilter houdt namelijk niet al het kalk tegen. Hoe vaak je dit doet hangt af van de waterhardheid en met welke regelmaat je de koffiemachine gebruikt. Jouw Siemens geeft vanzelf een melding wanneer het ontkalken nodig is. Gemiddeld zal dit 1 keer per 4 maanden zijn.

 • Ontkalk de koffiemachine één keer in de 4 maanden.
 • Nodig: Siemens ontkalkingstabletten

Reinig de koffiemachine grondig

Siemens zetgroep reinigen

Zetgroep reinigen

De zetgroep van jouw Siemens dien je wekelijks te reinigen. Dit doe je door de zetgroep uit de machine te halen en deze grondig af te spoelen onder de kraan met lauw water. Gebruik absoluut geen schoonmaakmiddel, dat is niet goed voor de werking van de zetgroep. De ruimte waar je de zetgroep hebt uitgehaald, reinig je ook. Je zult zien dat hier veel koffieresten achterblijven. Het handigst is om dit met een stofzuiger voorzichtig op te zuigen en dan het geheel af te nemen met een vochtige doek.

 • Reinig de zetgroep één keer per week.
 • Geen reinigingsmiddel nodig
Siemens ontvetten en doorspoelen

Ontvetten en doorspoelen

Om ervoor te zorgen dat er geen verstoppingen ontstaan, spoel je de koffiemachine maandelijks door. Hiervoor gebruik je een automatisch reingingsprogramma en een onderhoudsmiddel dat de leidingen van jouw apparaat ontvet. De gemalen koffiebonen laten namelijk vetten achter die de werking van de machine in de loop van de tijd verslechtert.

 • Ontvet de machine één keer per maand
 • Nodig: Siemens reinigingstabletten
Melksysteem reinigen

Melksysteem reinigen

Achtergebleven melkresten veroorzaken nare bacteriën in jouw koffiemachine. Het gaat stinken en voor je het weet ontstaat er schimmel. Daarom spoelt de machine het melksysteem na iedere zetbeurt kort door. Voor een meer grondige reiniging kies je het programma ‘melksysteem spoelen’. We raden je aan dit iedere week te doen. De losse onderdelen, zoals een melkslang of een melkreservoir met deksel, maak je schoon met een sopje.

 • Spoel het melksysteem na ieder gebruik
 • Reinig het melksysteem iedere week met melkreiniger
 • Nodig: Siemens Melkreiniger

Welk onderhoudsmiddel is geschikt voor mijn Siemens?

Siemens welk onderhoudsmiddel geschikt

De onderhoudsmiddelen van Siemens zijn geschikt voor ieder model. Er zijn ook reinigingsmiddelen van B-merken te koop. We raden je aan om de onderhoudsmiddelen van Siemens zelf te gebruiken. Zo weet je zeker dat je jouw koffiemachine op de juiste manier reinigt, zonder de machine te beschadigen. Ook voorkom je zo dat de garantie op de koffiemachine vervalt, wegens het gebruik van ongeschikte reinigingsmiddelen.

Volg de instructies uit de handleiding

Om bovenstaande handelingen stap voor stap uit te voeren pak je de handleiding erbij. Hierin staat ook aangegeven hoe je bepaalde reinigingsprogramma's activeert.

Iris
Artikel van:
Iris Koffiemachinespecialist


© 1999 - 2020 - Coolblue B.V.
Beoordeling door klanten: 9,2 / 10 - 19.921 beoordelingen