The website is in Dutch. Would you rather see it in English?


Geschreven door Sanne

Tips voor de meest kleurrijke foto's in de herfst

De herfst kleurt de omgeving in de meest prachtige tinten. Van rood, oranje tot geel en roze. Dit kleurrijke festijn wil je natuurlijk vastleggen met je camera. Hoe je de beste kleurrijke foto's in de herfst maakt, lees je in dit artikel. Zo geef ik je tips over de witbalans, de compositie en het ontdekken van mooie details.

Tip 1: laat de kleuren uit het beeld knallen

Kleuren laten knallen

Verschillende lichtbronnen geven allemaal een andere kleur licht weer. Sommige foto's lijken hierdoor wat blauwer of juist wat roder van kleur. Door middel van de witbalans zorgt je camera ervoor dat dit gecorrigeerd wordt. Probeer de witbalans eens handmatig in te stellen. Als je de witbalans op 'bewolkt' zet, krijgt je foto een warmere kleur omdat de camera dan meer rood toevoegt aan het beeld. Hierdoor worden de herfstkleuren nog mooier.

Tip 2: denk goed na over de compositie

Nadenken over compositie

Door al die bomen met herfstbladeren zie je al snel het bos niet meer. Om dit te voorkomen is het handig om na te denken over de compositie van de foto. Probeer in ieder geval voldoende diepte te creëren. Dit lukt door een lijn aan te brengen in het beeld. Volg in de foto bijvoorbeeld een pad in het bos. Met een duidelijke voorgrond creëer je ook veel diepte. Maak de foto bijvoorbeeld vanachter een omgevallen boom.

Tip 3: maak ook eens een close-up

Close up maken

Het maken van een kleurrijke herfstfoto betekent niet altijd dat je op afstand fotografeert. Een close-up levert ook hele kleurrijke plaatjes op. Fotografeer herfstbladeren bijvoorbeeld van dichtbij zodat je de structuur goed ziet. Of leg een paddenstoel van een laag standpunt vast met mooie herfstkleuren op de achtergrond. Als je wilt dat de achtergrond vaag wordt, gebruik je de macrostand op je camera. Voor de beginner met meer camerakennis: fotografeer voor een kleine scherptediepte met een groot diafragma.

Tip 4: neem de tijd om herfstkleuren te ontdekken

Herfstkleuren ontdekken

Wees niet getreurd als je geen bos in de buurt hebt. In je directe omgeving zijn vaak ook al hele mooie herfstkleuren te ontdekken. Misschien hebben de bomen bij jou in de straat mooie rode of oranje bladeren. Of groeien er in het plantsoen kleurrijke paddenstoelen. Zodra je de tijd neemt, ontdek je dat de herfst overal is. Daarnaast zullen de herfstdetails je beter opvallen als je eens rustig op een bankje gaat zitten in de buurt.

Heeft dit je geholpen?

Optioneel
We gebruiken je feedback enkel om de website te verbeteren, we sturen je geen reactie.
Bedankt voor je feedback


© 1999 - 2021 - Coolblue B.V.
Beoordeling door klanten:
Kiyoh 9,2 / 10 - 22.273 beoordelingen