The website is in Dutch. Would you rather see it in English?


Geschreven door Caitlin

Hoe kies je een yogamat?

Wanneer je besluit om aan yoga te beginnen is een yogamatje één van de eerste benodigdheden. Bij veel lessen is het mogelijk om een matje te lenen. Tijdens de houdingen ga je zweten en een eigen matje is dan wel zo hygiënisch. Maar hoe kies je precies de juiste yogamat?

Dikte

Dikte yogamat

De dikte van je yogamat verschilt soms per yogastijl. Wanneer je veel bezig bent met staande houdingen en balansoefeningen, is een dunner matje fijn. Zo houd je meer grip op de grond. Wanneer je veel liggende en zittende houding op de mat maakt, is een iets dikkere mat fijn. Zo voorkom je pijn aan je knieën en ruggengraat. Een yogamatje is altijd tussen de 3 en 7 millimeter dik en de meest voorkomende dikte is 3 á 4 millimeter. Een matje van 3 millimeter wordt als fijnste ervaren.

Materiaal

Materiaal yogamat

Hoe vaak je de mat gebruikt, is ook belangrijk voor je keuze. Doe je een lesje per week dan maakt het materiaal niet heel veel uit. Maar wanneer je jouw matje meerdere keren per week gebruikt, is het materiaal belangrijker. Yogamatten die gemaakt zijn van PVC zijn duurzaam en gaan vaak langer dan 10 jaar mee. Daarnaast is dit materiaal ook gemakkelijk schoon te maken, waardoor de mat nog langer meegaat.

Lengte

Lengte yogamat

Een fijne lengte van de mat is vaak een persoonlijke voorkeur. Vaak gaat de voorkeur uit naar een mat die iets langer is dan je zelf bent. Dit is vooral comfortabel wanneer je languit op de mat ligt tijdens een meditatie moment. Wanneer je houdingen al vaker hebt gedaan, zul je deze ook gaan verzwaren. Dit doe je door breder te stappen, waarbij een lange mat fijn is. De meeste yogamatten hebben een lengte tussen de 171 en 180 cm.

Uiterlijk

Uiterlijk yogamat

Rust en ontspanning is een belangrijk onderdeel van yoga. Dit komt terug in de ademhaling, de gedachte, maar soms ook in de kleur van het matje. Bij veel houdingen en bewegingen buig je immers naar voren. Wanneer je meer de poweryoga kant opgaat, kun je natuurlijk ook gewoon een lekker kleurtje of leuk printje kiezen dat bij jou past.© 1999 - 2020 - Coolblue B.V.
Beoordeling door klanten: 9,2 / 10 - 19.921 beoordelingen