The website is in Dutch. Would you rather see it in English?


Geschreven door Gaby

Tips voor je luchtreiniger met filters

Je hebt je nieuwe luchtreiniger in huis en bent helemaal klaar om hem te gebruiken. Heel goed. De luchtkwaliteit in jouw huis heeft dus je volle aandacht. Uiteraard heb je het luchtbehandelingsapparaat niet voor niets gekocht. Je gaat hem veelvuldig gebruiken waardoor de luchtkwaliteit naar een optimaal niveau stijgt. Om dat niveau in stand te houden, lees je hier een aantal tips.

Wat is de beste plek voor je luchtreiniger

Beste plek luchtreiniger

Plaats de luchtreiniger altijd vrij in de ruimte. Zet hem dus niet in een hoek of achter een meubelstuk. Daarbij is het belangrijk om de luchtreiniger zoveel mogelijk in 1 ruimte te laten werken. Door onder andere beweging in de ruimte verplaatst stof zich continu. Een constante werking van de luchtreiniger in 1 ruimte zorgt daarom voor het beste reinigingsresultaat. Ook een goede ventilatie in de ruimte is belangrijk. Maak hierbij zoveel mogelijk gebruik van de ventilatieroosters of zet 1 raam open op een kier. Zet in ieder geval nooit 2 ramen tegenover elkaar open. Dat zorgt namelijk voor tocht waardoor er nog meer stofdelen gecirculeerd worden.

Wanneer moet je een filter vervangen?

Een luchtreiniger bevat verschillende soorten filters. Zo is er een voorfilter, HEPA-filter en koolstoffilter. Ieder soort heeft zijn eigen levensduur en moet op een andere manier behandeld worden.

Voorfilter & HEPA-filter

Voorfilter

Het voorfilter in een luchtreiniger filtert de grove stofdelen uit de lucht. Het is eigenlijk de eerste 'opvangbak' voordat de fijnere stofdeeltjes door de andere achterliggende filters uit de lucht worden gefilterd. De schoonmaak van een voorfilter is vrij simpel. Zuig de stofdelen er eenvoudig af met de stofzuiger of maak hem grondig schoon met een warm sopje. Voordat je het voorfilter weer in de luchtreiniger plaatst, laat je hem eerst 24 uur drogen. Controleer het filter 1 keer per week en reinig minimaal eens in de 1 tot 3 maanden voor het beste onderhoud.

HEPA-filter

Controleer in eerst instantie of je HEPA-filter afwasbaar is. Alleen afwasbare HEPA-filters zijn namelijk te reinigen. Met een niet-afwasbare HEPA-filter is het alleen mogelijk om het filter te vervangen. Een HEPA-filter haalt fijne stofdeeltjes uit de lucht. Om het filter schoon te maken, gaat het er dus om dat je de stof tussen de roosters weghaalt. Haal het HEPA-filter uit je luchtreiniger. Houd het filter onder de kraan. Wrijf met je hand langzaam over het rooster van het filter. Hierdoor komen de stofdeeltjes los. Wissel van kant en herhaal deze stap. Plaats het filter op een droge plaats en laat deze 24 uur drogen. Wanneer het filter helemaal droog is, plaats je hem terug in je luchtreiniger of luchtbevochtiger. Bij normaal gebruik van je luchtreiniger, herhaal je bovenstaande stappen eens in de 3 maanden. Na 1 á 2 jaar moet het HEPA-filter vervangen worden door een nieuw exemplaar.

Koolstoffilter (Carbonfilter)

Koolstoffilter voor luchtreinigers

Een koolstoffilter (ook wel carbonfilter) zuivert gassen en nare geuren uit de lucht. Gassen en geuren worden in het filter opgeslagen waardoor deze direct uit de ruimte verdwijnen. Voor het reinigen houd je het filter regelmatig onder de kraan. Laat het water goed door beide kanten van het filter stromen. Nadat je het filter goed hebt afgespoeld, laat je deze minimaal 24 uur drogen. Pas wanneer het filter helemaal droog is, plaats je hem terug in de luchtreiniger. Wanneer de lucht in huis bijvoorbeeld door sigarettenrook vervuild is, is het koolstoffilter eerder aan vervanging toe. Denk hierbij aan een vervangingstermijn van 1 jaar. Bij een minimale luchtvervuiling in huis, is de vervangingstermijn gemiddeld 3 jaar.


© 1999 - 2019 - Coolblue B.V.
Beoordeling door klanten: 9,3 / 10 - 34.413 beoordelingen