The website is in Dutch. Would you rather see it in English?


Coolblue
Geschreven door Sanne

Zo maak je de beste macrofoto's van bloemen

Zodra de lente er aankomt, kom je ook overal weer prachtige bloemen tegen. Dit natuurschoon wil je natuurlijk vastleggen met je camera. Hieronder vind je een aantal handige tips die je helpen bij het maken van de beste macrofoto's van bloemen. Zo maak jij uiteindelijk een foto die niet zal misstaan aan de muur thuis.

Tip 1: gebruik de juiste lens

Juiste lens gebruiken

Hoewel de meeste lenzen geschikt zijn voor het fotograferen van bloemen, is 1 type lens bijzonder handig voor dit type fotografie: de macrolens. Met deze lens worden kleine objecten op gelijk of groter formaat vastgelegd. Dit maakt deze lens erg geschikt voor het fotograferen van dichtbij. Daarnaast hebben deze lenzen vaak een kleine minimale scherpstelafstand zodat je op korte afstand nog steeds gemakkelijk scherpstelt. Macrolenzen hebben een vast brandpunt, hierdoor zijn de lenselementen en ook je foto's van betere kwaliteit.

Tip 2: zorg voor een kleine scherptediepte

Kleine scherptediepte

Als je een bloem wilt fotograferen, is het natuurlijk de bedoeling dat de aandacht volledig op de bloem ligt. Dit bereik je onder meer door alleen het onderwerp scherp te houden en de achtergrond te vervagen. Een groot verschil tussen scherp en onscherp wordt ook wel een kleine scherptediepte genoemd. Je creëert een kleine scherptediepte door een groot diafragma in te stellen. Een groot diafragma begint bij ongeveer f/5.6, en loopt op tot ongeveer f/1.4.

Tip 3: stel handmatig scherp

Handmatig scherpstellen

Je werkt bij macrofotografie vaak dicht op het onderwerp en met een kleine scherptediepte. Het is in deze situatie voor de camera vrij lastig om goed automatisch scherp te stellen. Daarom kun je hierbij het beste handmatig scherpstellen. Zet de camera op MF (manuele focus). Dit doe je meestal door een knopje op de lens naar deze stand te schuiven. Met de lensring bepaal je vervolgens waar de focus op moet komen te liggen.

Tip 4: zorg voor de juiste belichting

Juiste belichting

Als de bloem die je wilt fotograferen direct in de zon staat, wordt de foto meestal niet zo mooi. Probeer daarom de foto zo te maken dat de zon schuin op je onderwerp schijnt. Hierdoor zie je de details van de bloem veel beter. Fotografeer je met wat minder licht? Verleng dan niet de sluitertijd. Met een lange sluitertijd raakt de camera zijn focus al kwijt door de kleinste beweging. Schroef in plaats daarvan de ISO waarde wat op.

Tip 5: denk na over het perspectief

Perspectief

Naast focus en belichting, wordt het succes van je bloemenfoto ook bepaald door het perspectief. Een bloem is vaak minder mooi als je er van bovenaf op neerkijkt. Van een laag perspectief wordt je foto een stuk interessanter. Probeer eens om vanuit het kikkerperspectief vanaf de grond te fotograferen. De bloem lijkt hierdoor een stuk groter en indrukwekkender. Of zak wat door je knieën zodat je de foto precies recht voor de bloem maakt.

Tip 6: kies voor een interessante compositie

Interessante compositie

De compositie is ook iets om over na te denken bij het fotograferen van een bloem. Kies je ervoor om een bloemenveld te fotograferen? Focus je dan op de mooiste bloem en laat de rest vaag op de achtergrond zien. Opvallende details zijn ook vaak leuk om mee te nemen in je compositie. Denk hierbij aan een lieveheersbeestje op een blad of een bij die zijn nectar komt halen.

Sanne
Artikel van:
Sanne Cameraspecialist.


© 1999 - 2020 - Coolblue B.V.
Beoordeling door klanten: 9,2 / 10 - 16.361 beoordelingen