The website is in Dutch. Would you rather see it in English?


Geschreven door Mascha

Advies over badkamerverlichting

Een badkamer verlichten lijkt op het eerste gezicht een flinke klus. Waar hang je de lampen? Is het wel veilig in combinatie met vocht? Ga je voor badkamer spotjes of wil je juist een groter armatuur? Wij geven je een aantal tips zodat je weet waar je op moet letten bij het kiezen van badkamerverlichting.

Welke lampen zijn geschikt voor mijn badkamer?

1. De basis

Bij basisverlichting is het de bedoeling dat het licht de hele ruimte verlicht. Meestal bestaat de basisverlichting uit een plafondlamp of een aantal spots. Kies als basisverlichting voor een armatuur met diffuus licht. Diffuus licht is zacht en schijnt niet als een lichtbundel op 1 deel van de ruimte, maar zorgt juist voor een goede verdeling van het licht in de gehele ruimte.

2. Functioneel licht

Naast je basisverlichting is functioneel licht in de badkamer wenselijk. Functioneel licht is namelijk wel gericht op 1 onderdeel in de badkamer. Een extra wandlamp naar de badkamerspiegel is een goed voorbeeld van functionele verlichting. Deze extra lamp zorgt namelijk voor goed zicht tijdens het scheren of opmaken.

3. Sfeerlicht

Nu we de basisverlichting en het functionele licht hebben gehad, is het tijd om wat sfeer in de badkamer te brengen. Tijdens een moment in bad zit je niet te wachten op felle lampen. Voeg daarom dimbare led spots of ledstrips toe. Dit indirecte licht stel je naar eigen wensen waardoor je precies de juiste sfeer voor het moment creëert.

Waar let ik op bij het maken van mijn keuze?

Vochtbestendigheid van de lamp

Badkamerlampen worden blootgesteld aan veel vocht. Ze zijn daarom ook voorzien van een bepaalde vocht- en stofdichtheid uitgedrukt in een IP waarde. Hoe hoger deze waarde, hoe beter de lamp bestand is tegen vocht en stof. Het 1e getal geeft de stofdichtheid weer en het 2e getal de waterdichtheid.

Indelen van zones

Deel je badkamer op in verschillende vochtigheidszones. De plaatsing van een lamp in de badkamer bepaalt welke IP waarde noodzakelijk is. Wil je bijvoorbeeld een lamp recht boven de douchecabine? Dan moet de lamp minimaal voorzien zijn van IP waarde 65. De luchtvochtigheid op deze plek is namelijk hoog. Welke zones er zijn, lees je hieronder.

Zone 1

Zone 1 is de ruimte vanaf de vloer tot 2,25 meter boven de douchecabine of badkuip. In deze zone mag je alleen lampen plaatsen met een IP waarde vanaf 65. Deze lampen moeten tegen waterstralen kunnen.

Zone 2

Zone 2 is de ruimte tot 60 centimeter rondom de douche, badkuip of wastafel. Plaats in deze zone alleen lampen met een IP waarde vanaf 44. Deze lampen moeten bestand zijn tegen veel waterdruppels en zijn daarom spatwaterdicht.

Zone 3

Zone 3 is de ruimte buiten zone 1 en 2 waar geen contact is met water. In deze zone zijn lampen met een IP waarde vanaf 21 geschikt. Deze lampen zijn drupwaterdicht.

Let op

Bovenstaande zones zijn alleen van toepassing wanneer jouw stopcontact beveiligd is met een aardlekschakelaar. Is dit niet het geval? Dan mag je alleen armaturen plaatsen die dubbel geïsoleerd, geaard en waterdicht zijn. Schakelaars en dimmers moeten in dat geval buiten de badkamer worden geplaatst.

Heeft dit je geholpen?

Optioneel
We gebruiken je feedback enkel om de website te verbeteren, we sturen je geen reactie.
Bedankt voor je feedback


© 1999 - 2021 - Coolblue B.V.
Beoordeling door klanten:
Kiyoh 9,2 / 10 - 22.584 beoordelingen