The website is in Dutch. Would you rather see it in English?


Geschreven door Sanne

Tips voor het fotograferen van een maansverduistering

Er zijn een aantal natuurverschijnselen die je vast moet leggen, zoals een maansverduistering. Hoe je dit doet, lees je in dit artikel. Ik ga onder meer in op handmatige instellingen, belichting en benodigde accessoires. Zo creëer je uiteindelijk een plaatje waar je anderen jaloers mee maakt.

Tip 1: kies voor een zoomlens

Gebruik een zoomlens

Om de maan groot genoeg in beeld te krijgen, heb je een lens met voldoende zoom nodig. Zorg ervoor dat je minimaal een 200mm lens tot je beschikking hebt. Een camera met goede optische zoom werkt ook. Heb je deze mogelijkheden niet? Maak dan een foto van de hoogst mogelijke resolutie. Achteraf zoom je in op de maan en maak je een uitsnede.

Tip 2: stel je camera handmatig in

Handmatig instellen

Op de meeste camera's zit een goede nachtscène optie. Toch is het beter om bij het fotograferen van een maansverduistering je camera handmatig in te stellen. Zo voorkom je onder meer het ontstaan van een teveel aan ruis en overbelichting van de foto. Het fotograferen van een maansverduistering is best ingewikkeld. Om tot het beste resultaat te komen pas je alle instellingen precies op elkaar af. Daar lees je hieronder meer over.

Tip 3: test de belichting regelmatig

Zo laag mogelijke ISO waarde

Begin altijd met een zo laag mogelijke ISO waarde. Hoe hoger de ISO waarde, hoe meer ruis in je beeld. Pas op basis hiervan de sluitertijd en het diafragma aan. Maak steeds een foto om te kijken of de belichting juist is ingesteld. Zorg er altijd voor dat de maan scherp genoeg is. Tijdens een verduistering wordt de omgeving natuurlijk steeds donkerder. Dit betekent dat je de belichting hierop aan moet passen.

Tip 4: gebruik niet een te lange sluitertijd

Sluitertijd

Het valt waarschijnlijk niet op als je bezig bent dat de aarde om zijn as draait. Als je een te lange sluitertijd gebruikt, wordt deze beweging zichtbaar in je foto. Het beeld raakt dan bewogen en verliest zijn scherpte. Hoe groter de brandpuntsafstand is die je gebruikt, hoe meer last je hiervan krijgt. Fotografeer je met een 200mm lens, gebruik dan een maximale sluitertijd van 2,5 seconden. Bij een brandpuntsafstand van 100mm mag dit ongeveer 3 seconden zijn.

Tip 5: zet de juiste camera accessoires in

Camera accessoires

Ook een statief helpt je bij het creëren van een scherp beeld. Daarnaast heb je bij een sluitertijd van 2 seconden sowieso een statief nodig. Het is dan namelijk heel moeilijk om de camera helemaal stil te houden. Als je camera op een statief staat weet je zeker dat je geen last krijgt van bewegingsonscherpte door trillende handen. Gebruik vervolgens de zelfontspanner of een afstandsbediening om de foto te maken. Anders beweegt de camera alsnog zodra jij de knop indrukt.© 1999 - 2021 - Coolblue B.V.
Beoordeling door klanten: 9,2 / 10 - 23.428 beoordelingen