The website is in Dutch. Would you rather see it in English?


Geschreven door Sanne

Tips voor het maken van de beste bloemenfoto

Bloemen die volop in bloei staan zijn ontzettend leuk om te fotograferen. En van een kleurrijke bloemenfoto wordt iedereen vrolijk. Maar hoe maak je die nu het beste? Dat lees je in dit artikel. Hieronder vind je 4 handige tips waar je direct mee aan de slag kan.

Tip 1: creëer een wazige achtergrond

onscherpe achtergrond

Het is de bedoeling dat alle aandacht in de foto naar de bloem(en) gaat. Dit bereik je door te fotograferen met een kleine scherptediepte. Als je een groot diafragma gebruikt (een laag diafragmagetal), wordt een klein deel van de foto scherp en blijft de rest wazig. Door de focus op de bloem te leggen, creëer je een prachtig effect. Tip voor de beginnende fotograaf: gebruik de macrostand van je camera. Hiermee lukt het vaak ook goed.

Tip 2: probeer handmatig te focussen

handmatig focussen

Je wilt natuurlijk voorkomen dat je achteraf pas ziet dat de foto niet scherp is. Bij het fotograferen van kleine onderwerpen zoals bloemen luistert het scherpstellen nogal nauw. De autofocus van je camera heeft er soms wat moeite mee als je dicht op een onderwerp fotografeert. Stel daarom bij het fotograferen van bloemen handmatig scherp. Dit doe je bijvoorbeeld door voorzichtig aan de lensring te draaien tot het juiste deel helemaal scherp is.

Tip 3: gebruik een laag standpunt

Laag standpunt

Voor het fotograferen van bloemen moet je meestal flink door je knieën zakken. In de eerste plaats omdat bloemen zich meestal laag bij de grond bevinden. En omdat je ze van bovenaf wat minder mooi op de foto krijgt. Dit betekent dat je soms op de grond moet gaan liggen. Voor wie dit liever niet doet, zijn er kleine statieven beschikbaar waarmee je gemakkelijk laag bij de grond fotografeert. Gebruik het bekende 'kikkerperspectief' voor een extra toffe foto.

Tip 4: gebruik je creativiteit

Creativiteit gebruiken

De laatste en misschien wel belangrijkste tip: wees creatief. Zo voorkom je dat je een dertien-in-een-dozijnfoto maakt. Het is handig om op details te blijven letten. Denk aan een bij op de bloem. Of misschien liggen er nog wat regendruppels op de blaadjes. Zoom in op deze dingen en geef je foto een interessante touch. Wat ook helpt bij het creëren van een bijzondere foto is mooi zacht licht. Maak bijvoorbeeld gebruik van het gouden uurtje.© 1999 - 2021 - Coolblue B.V.
Beoordeling door klanten: 9,2 / 10 - 23.570 beoordelingen