The website is in Dutch. Would you rather see it in English?


Geschreven door Sanne

Tips voor het maken van de beste concertfoto

Je gaat binnenkort naar het concert van je favoriete artiest. Daar wil je natuurlijk graag wat mooie beelden van schieten. Hoe je dit het beste doet, lees je hieronder. Door de 4 handige tips op te volgen, is die mooie concertfoto al snel dichterbij dan je denkt.

Tip 1: blijf oefenen en begin klein

begin klein

Zoals bij veel dingen geldt: oefening baart kunst. Door veel te oefenen met fotograferen bij concerten, word je er vanzelf beter in. Je leert gaandeweg hoe je de camera het beste instelt en wat de beste fotomomenten zijn. Bij een druk concert heb je niet altijd de ruimte om te oefenen. Begin daarom klein en bezoek eerst wat concerten van beginnende bandjes of een klein festival. Zo loop je ook niemand in de weg.

Tip 2: check de do's en don'ts

do's en don'ts

Bij een groot concert is het meestal niet toegestaan om een grote camera mee te nemen. Check dus voor vertrek wat wel en niet mag. Zo voorkom je teleurstellingen. Als je de camera mee mag nemen, gelden er vaak ook nog andere fotografieregels. Het gebruik van een flits is bijvoorbeeld meestal niet toegestaan. Dit is overigens ook niet aan te raden omdat je op deze manier veel sfeer kwijtraakt in het beeld.

Tip 3: fotografeer tijdens unieke momenten

uniek moment

Fotograferen tijdens een concert betekent dat je veel geduld moet hebben. Zeker als je een uniek plaatje wilt schieten. Wacht rustig af tot de artiesten op de perfecte plek staan of iets bijzonders doen zoals een Mick Jagger move. Let hierbij vooral op het publiek, daar zijn meestal ook mooie plaatjes van te schieten. Het licht speelt ook een belangrijke rol. Op het moment dat het licht een bijzondere kleur krijgt en goed op de artiesten gericht is, maak jij de foto.

Tip 4: stel de belichting handmatig in

handmatige belichting

De automatische stand levert niet altijd de beste foto op. Zeker niet in een concertzaal. Door de donkere zaal zal je camera namelijk snel voor een hoge ISO waarde kiezen. En hoe hoger deze waarde, hoe meer ruis er ontstaat. Probeer de ISO laag te houden door een langere sluitertijd en een groot diafragma te kiezen. Pas bij een lange sluitertijd op voor onscherpe beelden. Blijf de belichting aanpassen, tijdens een concert verandert het licht vaak van kleur en intensiteit.© 1999 - 2021 - Coolblue B.V.
Beoordeling door klanten: 9,2 / 10 - 23.570 beoordelingen