The website is in Dutch. Would you rather see it in English?


Coolblue
Geschreven door Manon

Tips voor het maken van de beste interieurfoto

Je bent in een mooi gebouw en wilt het interieur graag vastleggen. Maar hoe doe je dat? In dit artikel lees je hoe je mooie foto's maakt van een interieur. Aan de hand van een aantal tips ga jij aan de slag om de beste interieurfoto te maken.

Tip 1: zet je camera op een statief

Gebruik aanwezige licht

Het licht dat aanwezig is in het interieur heeft invloed op de sfeer die er hangt. Maak gebruik van dit licht om de sfeer over te brengen in je foto. Wanneer je binnen fotografeert, is er meestal minder licht aanwezig dan buiten. Hierdoor werk je met langere sluitertijden en is het handig om een statief te gebruiken. Op die manier vangt de lens voldoende licht om een goede foto te maken. Daarnaast zet je de camera dan recht.

Tip 2: zorg voor een goede styling

Goede styling

De styling is een belangrijk onderdeel van interieurfotografie. Let er daarom op dat er niet te veel rommel in het interieur aanwezig is. Denk bijvoorbeeld aan tijdschriften, kabels en koffiekopjes. Dit leidt af van het interieur dat je wilt vastleggen. Een opgeruimd interieur oogt rustig en strak. Is de ruimte toch druk, probeer dan om orde aan te brengen in die drukte. Dit doe je door bijvoorbeeld wat meubels te verschuiven of overbodige accessoires weg te halen.

Tip 3: fotografeer vanuit een hoek of recht van voren

Standpunt

Je wilt zoveel mogelijk van het interieur in beeld krijgen. Kies er daarom voor om de ruimte recht van voren of vanuit een hoek vast te leggen. Door vanuit een hoek te fotograferen, geef je het interieur zo ruimtelijk mogelijk weer. Wanneer je de ruimte recht van voren vastlegt, creëer je een rustig beeld. Dit komt door de symmetrie die dan ontstaat. Beide standpunten dragen bij aan het goede resultaat van jouw interieurfoto.

Tip 4: bekijk het interieur en de ruimte goed

Bekijk de ruimte goed

Voordat je begint met fotograferen, is het goed om de ruimte te bestuderen. Ga op zoek naar manieren om de sfeer van het interieur zo goed mogelijk in beeld te brengen. Kijk naar lage en hoge standpunten. Je kunt gebruikmaken van reflecties, maar let goed op dat je als fotograaf zelf niet in beeld bent. Neem eens een standpunt in waarbij het uitzicht in beeld is. Dit heeft ook invloed op de sfeer van de ruimte.

Tip 5: fotografeer in RAW

In RAW fotograferen

Voor de nabewerking van je foto's is het belangrijk om in RAW te fotograferen. Dit houdt in dat de camera je bestanden onbewerkt laat. Een RAW bestand bevat veel meer informatie over de foto dan een JPEG bestand. Op die manier heb je veel vrijheid met het bewerken van je beelden. Je past bijvoorbeeld de witbalans en de belichting aan zonder beeldkwaliteit te verliezen. Om deze bestanden te openen en bewerken heb je een bewerkingsprogramma nodig.

Heeft dit je geholpen?

Optioneel
We gebruiken je feedback enkel om de website te verbeteren, we sturen je geen reactie.
Bedankt voor je feedback


© 1999 - 2021 - Coolblue B.V.
Beoordeling door klanten:
Kiyoh 9,2 / 10 - 19.220 beoordelingen