The website is in Dutch. Would you rather see it in English?


Geschreven door Sanne

Tips voor het maken van de beste stadsfoto

Waar moet je op letten bij het maken van de beste foto van een stad? Er zijn een aantal kleine trucjes waarmee je al snel een tof beeld creëert. Je vindt ze in de 5 tips hieronder. Zo maak jij tijdens je volgende citytrip alleen maar mooie plaatjes.

Tip 1: ga op zoek naar symmetrie

Symmetrie

Symmetrie geeft een stadsfoto een toffe uitstraling. Niets leent zich beter voor een symmetrisch beeld dan een stad. Veel gebouwen zijn symmetrisch opgebouwd. Maar ook andere elementen zoals bruggen, metrostations en straatversiering zijn goede voorbeelden. Als je dit wilt gebruiken in je foto, zorg er dan wel voor dat het beeld perfect symmetrisch is. Gebruik het raster van je camera om dit te checken. Als het niet helemaal gelukt is, bewerk je de foto later op de computer.

Tip 2: gebruik de weerspiegeling in het water

Weerspiegeling

Er is nog een eenvoudige manier om symmetrie in je beeld aan te brengen. Ga in de stad op zoek naar water waarin de gebouwen worden gereflecteerd. Dit levert niet alleen symmetrie op, maar ook een heel origineel beeld. In veel steden zijn grachten en kanalen te vinden. Maak hier gebruik van. Helemaal mooi is het als de skyline wordt gereflecteerd in het water. Als het heeft geregend, gebruik je de plassen die op straat liggen voor de reflectie.

Tip 3: gebruik een laag of hoog standpunt

Laag of hoog standpunt

Ga je fotograferen in een moderne stad? Dan vind je daar meestal veel hoge gebouwen. Het is vaak lastig om deze helemaal op de foto te krijgen. Als je een laag standpunt inneemt, lukt dit wat sneller. Zak wat door je knieën of gebruik het kantelbare scherm van je camera voor het lage standpunt. Een overzichtsfoto van de stad maak je door zelf hoger te gaan staan. In grote steden zijn hier vaak voldoende mogelijkheden voor.

Tip 4: kies eens voor een bijzonder tijdstip

Bijzonder tijdstip

Overdag kan het erg druk zijn in de stad. Als je graag verlaten straten vast wilt leggen, moet je vroeg op pad gaan met je camera. Net na zonsopkomst is bijvoorbeeld een goed moment. Het licht van de opkomende zon geeft een stad een mooie goudkleurige gloed. Bij stadsfotografie werkt het ook goed om 's avonds laat foto's te maken. Alle lichtjes zijn dan aan en het nachtleven komt op gang. Dit geeft een heel sfeervol beeld.

Tip 5: fotografeer ook in zwart-wit

Zwart-wit

De ultieme urbanlook creëer je door in zwart-wit te fotograferen. Een zwart-witfoto heeft namelijk iets stoers, iets wat een grote stad ook heeft. Je zwart-witbeeld is helemaal geslaagd als er veel lichtcontrast in zit. Zorg er daarom voor dat er naast donkere gebouwen ook wat licht te zien is. Op een regenachtige dag is zwart-witfotografie je redding. Het maakt dan namelijk niet uit dat de lucht grauw is.

Heeft dit je geholpen?

Optioneel
We gebruiken je feedback enkel om de website te verbeteren, we sturen je geen reactie.
Bedankt voor je feedback


© 1999 - 2021 - Coolblue B.V.
Beoordeling door klanten:
Kiyoh 9,2 / 10 - 22.113 beoordelingen