The website is in Dutch. Would you rather see it in English?


Coolblue
Geschreven door Julie

4 tips voor je moestuin in de lente

De lente is de startperiode om weer in je moestuin aan de slag te gaan. Dit betekent weer volop groenten kweken en kruiden planten. Ik geef je 4 tips om de moestuin tot een succes te maken. Zo geniet jij tot de wintermaanden van groenten en kruiden uit eigen tuin.

1. Maak een zaaiplan

Zaaiplan

Maak voordat je begint met kweken een zaaiplan. Begin met welke soorten je wilt kweken en zoek op wanneer je deze moet zaaien of oogsten. Zo weet je zeker dat je niet te laat bent met zaaien. Hieronder geven we de zaaiperiode van veelvoorkomende groenten weer.

  • Tomaten zaaien en pompoen zaaien: mei
  • Aardbeien planten: augustus en september
  • Radijs zaaien: april tot en met september
  • Winteruien planten: augustus

Extra tip: bij sommige soorten kun je al 1 à 2 maanden voor de daadwerkelijke zaaiperiode beginnen met kweken. Zet de betreffende groenten of kruiden dan in de vensterbank.

2. Leg een mulchlaag neer tegen onkruid

Mulchlaag

Verkijk je niet op het onderhoud dat je moestuin nodig heeft. Kijk met regelmaat welk onderhoud jouw moestuin nodig heeft. Zo is het mogelijk dat je onkruid moet wieden, zodat het niet de voedingsstoffen opneemt die voor je groenten en kruiden bedoeld zijn. Minder tijd om onkruid te wieden? Leg dan een mulchlaag neer waardoor de kans op onkruid kleiner is.

3. Geef niet te veel water

Tuinbewatering

Heb je net gezaaid? Houd de aarde dan vochtig, maar overdrijf niet met de hoeveelheid water. Dit werkt alleen maar nadelig voor de zaden. Wanneer de eerste sprieten uit de grond komen, zorg er dan voor dat je niet te veel water in één keer geeft. Gebruik hier liever de sproeikop van je gieter voor of een druppelslang om gelijkmatig water te geven.

4. Tuinier milieubewust: ecologisch tuinieren

Tuinier milieubewust

Ecologisch tuinieren doe je onder andere door het verbeteren van de vruchtbaarheid van de bodem met organische meststoffen en te letten op vruchtwisseling tussen planten. Sommige kruiden en groenten versterken elkaar juist, waardoor de kans op ziekten kleiner is. Zo heb je geen chemische bestrijdingsmiddelen en kunstmatige meststoffen meer nodig.

Heeft dit je geholpen?

Optioneel
We gebruiken je feedback enkel om de website te verbeteren, we sturen je geen reactie.
Bedankt voor je feedback


© 1999 - 2021 - Coolblue B.V.
Beoordeling door klanten:
Kiyoh 9,2 / 10 - 19.220 beoordelingen