The website is in Dutch. Would you rather see it in English?


Geschreven door Marjolein

Tips voor lentefotografie

De lente zon is heerlijk, maar kan nadelig zijn wanneer je buiten fotografeert. Zo zal je goed met de belichting moeten spelen. Ook is de compositie een belangrijk aspect en moet je o.a. nadenken over de scherptediepte en achtergrond van de foto. Benieuwd waar je nog meer op moet letten? In dit artikel lees je tips voor lentefotografie.

Tip 1: Houd rekening met de belichting

Rekening houden met belichting

In de vroege ochtenden is het zonlicht het gunstigst. Overdag is de zon op haar felst, wat vaak zorgt voor overbelichte foto's. Om daarmee om te gaan kun je meerdere dingen doen; wachten op bewolking of spelen met de belichtingscompensatie van je camera. Zo kun je bij overbelichting beter onderbelichten. Het gebruik van een zonnekap kan ook helpen.

Tip 2: Sta vroeg op om de prachtige dauw in de lente zon te fotograferen

Vroeg opstaan

In de vroege lente ochtenden is het dauw op bloemblaadjes een van de mooiste dingen om te fotograferen. Een statief is hierbij geen overbodige luxe. Hiermee schiet je niet alleen trillingvrije beelden, maar werk je ook eenvoudig boven de grond.

Tip 3: Denk na over de compositie

Nadenken over compositie

Een goede compositie straalt niet alleen rust uit, maar maakt ook duidelijk waar de foto om draait. Breng compositie in je beeld door 'de regel van derden' te gebruiken. Hierbij verdeel je het beeld in 9 gelijke vlakken en zorg je dat het onderwerp op een van de snijlijnen valt. Vaak kun je deze optie instellen op je camera waardoor de lijnen zichtbaar zijn in de zoeker.

Tip 4: Zorg ervoor dat de achtergrond niet afleidt

Geen afleidende achtergrond gebruiken

De achtergrond van de foto is net zo belangrijk als het onderwerp dat je wilt fotograferen. Let daarom goed op of er geen storende en/of opvallende objecten op de achtergrond voorkomen. Deze objecten kunnen zorgen voor afleiding, waardoor de aandacht niet meer naar het hoofdonderwerp gaat. Dat is zonde.

Tip 5: Maak gebruik van scherptediepte

Scherptediepte gebruiken

Door te spelen met scherptediepte kun je dat wat belangrijk is naar voren laten komen op je foto's. Belangrijk om te weten is dat het scherpe gedeelte de aandacht trekt. Het onscherpe gedeelte zorgt ervoor dat de aandacht naar het scherpe gedeelte gaat. Op deze manier zet je niet alleen bloemen mooi op de foto, maar ook jonge dieren.

Heeft dit je geholpen?

Optioneel
We gebruiken je feedback enkel om de website te verbeteren, we sturen je geen reactie.
Bedankt voor je feedback


© 1999 - 2021 - Coolblue B.V.
Beoordeling door klanten:
Kiyoh 9,2 / 10 - 22.086 beoordelingen