Tips voor lentefotografie
Tip 1: Houd rekening met de belichting
In de vroege ochtenden is het zonlicht het gunstigst. Overdag is de zon op haar felst, wat vaak zorgt voor overbelichte foto's. Om daarmee om te gaan kun je meerdere dingen doen; wachten op bewolking of spelen met de belichtingscompensatie van je camera. Zo kun je bij overbelichting beter onderbelichten. Het gebruik van een zonnekap kan ook helpen.
Tip 2: Sta vroeg op om de prachtige dauw in de lente zon te fotograferen
In de vroege lente ochtenden is het dauw op bloemblaadjes een van de mooiste dingen om te fotograferen. Een statief is hierbij geen overbodige luxe. Hiermee schiet je niet alleen trillingvrije beelden, maar werk je ook eenvoudig boven de grond.
Tip 3: Denk na over de compositie
Een goede compositie straalt niet alleen rust uit, maar maakt ook duidelijk waar de foto om draait. Breng compositie in je beeld door 'de regel van derden' te gebruiken. Hierbij verdeel je het beeld in 9 gelijke vlakken en zorg je dat het onderwerp op een van de snijlijnen valt. Vaak kun je deze optie instellen op je camera waardoor de lijnen zichtbaar zijn in de zoeker.
Tip 4: Zorg ervoor dat de achtergrond niet afleidt
De achtergrond van de foto is net zo belangrijk als het onderwerp dat je wilt fotograferen. Let daarom goed op of er geen storende en/of opvallende objecten op de achtergrond voorkomen. Deze objecten kunnen zorgen voor afleiding, waardoor de aandacht niet meer naar het hoofdonderwerp gaat. Dat is zonde.
Tip 5: Maak gebruik van scherptediepte
Door te spelen met scherptediepte kun je dat wat belangrijk is naar voren laten komen op je foto's. Belangrijk om te weten is dat het scherpe gedeelte de aandacht trekt. Het onscherpe gedeelte zorgt ervoor dat de aandacht naar het scherpe gedeelte gaat. Op deze manier zet je niet alleen bloemen mooi op de foto, maar ook jonge dieren.