The website is in Dutch. Would you rather see it in English?


Geschreven door Patrick

7 Tips voor een schone yogamat

Heeft jouw yogamat ook last van nare geurtjes of merk je dat de kwaliteit van je mat achteruit gaat? Een yogamat heeft ook nogal wat te verduren, zweet, crèmes, vuile vloeren, de yogamat komt het allemaal tegen. De volgende tips helpen jou om je yogamat schoon, fris en in goede staat te houden.

Tip 1. Neem je yogamat na elke sessie af

Door je yogamat na elke sessie even af te nemen voorkom je dat de mat echt vies wordt. Ook zorgt dit ervoor dat bacteriën minder kans krijgen om zich te ontwikkelen. Neem je yogamat het liefst na elke sessie af met een natte doek en eventueel een klein beetje vetvrije zeep. Droog de yogamat na met een handdoek en hang hem even op om na te drogen.

Tip 2: Was je yogamat regelmatig

Afhankelijk van hoe je de mat gebruikt is het belangrijk om deze regelmatig grondig te reinigen. Ga jij elke week naar een Hot Yoga les? Reinig je yogamat dan minimaal elke maand. Een kunststof yogamat, bijvoorbeeld van PVC, reinig je het beste met vetvrije zeep en water. Schrob de yogamat schoon en gebruik voldoende water om de zeepresten te verwijderen. Droog na met een handdoek en laat de mat goed nadrogen. Let wel op met het drogen op scherpe waslijnen, deze kunnen een lelijke streep achterlaten in je yogamat.

Tip: Om de mat goed droog te krijgen na het wassen leg je een droge handdoek op de mat en rol je deze samen strak op. De handdoek zal dan al veel water van de mat opnemen.

Tip 3: Gebruik een yoga handdoek

Een yoga handdoek beschikt over een antisliplaag zodat deze tijdens de sessie netjes op je yogamat blijft liggen. Een handdoek gebruiken tijdens je yoga sessie is hygiënisch omdat deze veel zweet opneemt. Een ander fijn punt van de yoga handdoek is dat je deze gewoon in de wasmachine kan wassen.

Tip 4: Was je handen en voeten!

Het ligt een beetje voor de hand maar zorg voor schone handen en voeten voor je met je yoga sessie begint. Als je handen en voeten schoon zijn zal je yogamat minder in contact komen met vuil en bacteriën.

Tip 5: Laat je mat drogen na je sessie

Niet alleen na een schoonmaakbeurt is het handig om je mat te laten drogen. Ook na de work-out kun je de mat beter even laten drogen voor je hem oprolt. Als je traint in een studio en je moet de mat snel weer meenemen, rol de mat dan thuis nog even uit om deze te laten drogen.

Tip 6: Rol je mat op de juist manier op

Je kunt je yogamat op meerdere manieren oprollen. Er is een manier die ervoor zorgt dat de boven en onderkant van je mat niet met elkaar in contact komen. Het voordeel hiervan is dat viezigheid van de vloer niet in contact komt met de kant waar jij je oefeningen op doet. Daarnaast voorkomt deze manier van oprollen ook dat de uiteinden van je mat gaan omkrullen. Hoe zorg ik ervoor dat mijn yogamat niet omkrult?

Tip 7: Vervang je yogamat tijdig

Als je merkt dat je yogamat scheurtjes en vale plekken begint te krijgen, vervang dan je yogamat. Het vuil zal zich makkelijker hechten in deze scheurtjes en plekken waardoor het lastiger wordt de yogamat goed te reinigen. Daarnaast zal bij een dergelijke slijtage de grip van de mat afnemen waardoor je yoga sessie minder plezierig zal worden.

Conclusie

Vieze geurtjes horen niet bij een rustgevende yoga sessie. Hoe intensief jouw yogamat ook gebruikt wordt, een schone mat hoort er gewoon bij. Gebruik de tips om te zorgen dat de yogamat niet al te vies wordt maar vergeet ook vooral niet de mat regelmatig te reinigen.© 1999 - 2021 - Coolblue B.V.
Beoordeling door klanten: 9,2 / 10 - 22.867 beoordelingen